Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Που μπορώ να κάνω αναλύσεις υπολειμμάτων και μυκοτοξινών;

Πολλές φορές έμποροι και παραγωγοί ρωτούν αν υπάρχει τρόπος και με τι κόστος μπορεί κανείς να μάθει αν τα φιστίκια που αγοράζει ή πουλά έχουν υπολείμματα τοξικών ουσιών ή αν περιέχουν αφλατοξίνες.
Πριν από 3-4 χρόνια είχα προσπαθήσει να βγάλω άκρη με το Γενικό Χημείο του Κράτους, αλλά η προτεινόμενη διαδικασία μου είχε φανεί πολύπλοκη, ο όγκος της δειγματοληψίας μεγάλος (ήθελα κάπου 20 κιλά δείγμα για τους 3 τόνους) και το κόστος υπερβολικό για μια σχετικά μικρού μεγέθους γεωργική εκμετάλλευση. Τώρα ίσως τα πράγματα να έχουν αλλάξει αλλά δεν έχω το κουράγιο να τα ξαναψάξω.
Πρόσφατα παραγωγός από τη Φθιώτιδα με ενημέρωσε ότι έκανε αναλύσεις για υπολείμματα και αφλατοξίνες με κόστος 350 €/δείγμα στην εταιρεία Agrolab από όπου έπαιρνε σχετικά γρήγορα απάντηση, σε αντίθεση με το Γενικό Χημείο του Κράτους που θέλει κοντά 6 μήνες για να απαντήσει.

Ζήτησα λοιπόν περισσότερες πληροφορίες από την συγκεκριμένη εταιρεία με σκοπό να αναρτηθούν εδώ. Ευχαριστώ την εταιρεία που ανταποκρίθηκε και απάντησε τα εξής:
"Αναφορικά με αναλύσεις κελυφωτών φιστικιών σας ενημερώνουμε ότι καλώς έχετε πληροφόρηση ότι τα εργαστήρια μας εκτελούν σχετικές αναλύσεις. 
 
Συγκεκριμένα για αναλύσεις τοξινών μπορούμε να αναλύσουμε στα εργαστήρια μας τις κάτωθι Μυκοτοξίνες. Η ανάλυση είναι Διαπιστευμένη από το ΕΣΥΔ Αρ. 44-3, σε υπόστρωμα Ξηροί Καρποί και διενεργείται με Εσωτερική Μέθοδο UPLC-MS-MS βασισμένη στην Journal of Chromatography A, Vol. 1143 p.48-64, 2007 (modified).
  1. Total Aflatoxins (περιλαμβάνονται οι  B1, B2, G1, G2).
  2. Ochratoxin A
  3. Zearalenone (ZON)
  4. Deoxynivalenol (DON)
  5. Diacetoxyscirpenol (DAS)
  6. T-2
  7. HT-2
 
Επίσης έχουμε την δυνατότητα να εκτελέσουμε και αναλύσεις Υπολειμμάτων Προϊόντων Φυτοπροστασίας. Ανιχνεύουμε μέχρι και 476 δραστικές ουσίες και η ανάλυση γίνεται με Εσωτερική Μέθοδο UPLC-MS-MS και GC-MS-MS βασισμένη στην QuEChERS και Lehotay et. al: AOAC Vol 8, No 2, 2005 (modified) p.615-629.
 
Το κόστος της ανάλυσης υπόκειται στην Εμπορική Πολιτική της εταιρείας όπου σημαντικές εκπτώσεις επί του αρχικού τιμοκαταλόγου μπορούν να δοθούν για ευρείες συνεργασίες. Πάντοτε απαιτείται προθύστερη επικοινωνία με το Εμπορικό Τμήμα.
 
Οι τεχνικές δυνατότητες της AGROLAB δεν περιορίζονται στα εν λόγω αναφερόμενα. Σε περίπτωση που επιθυμείτε άλλες κατηγορίες από τις αναγραφόμενες παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Περισσότερες πληροφορίες για την AGROLAB και λήψη πιστοποιητικών στο www.agrolab.gr
 
Με εκτίμηση,
Γιώργος  Στρατάκης                                                                                
Marketing Manager       
 
 
 
STRATAKIS GEORGE
Agronomist Plant Production, Agro-economist, MBA
Marketing Manager
Industrial Area of Thessaloniki, P.O. Box 48, P.C. 57022
Tel.: ++30 2310 797479 (ext. 408) ,Fax: ++30 2310 796623
Mobile: ++30 6942 981402
web: www.agrolab.gr

Τώρα αν είμασταν καλύτερα οργανωμένοι θα μπορούσαμε να περάσουμε και σε διαπραγματεύσεις για τις τιμές, αλλά για την ώρα ας το αφήσουμε.
Και πάλι ευχαριστώ τον εκπρόσωπο της εταιρείας για την απάντηση που μας έστειλε.
Εννοείται φυσικά ότι όποιος έχει κάποια άλλη λύση να προτείνει καλείται να μας την κοινοποιήσει σε σχόλιο, ή με e-mail να την αναρτήσουμε.

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Επειδή ενδιαφέρομαι και εγώ για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, αλλά για άλλο θέμα(εξέταση δείγματος νερού), ξέρεις μήπως περίπου το κόστος για εξέταση δείγματος; Είναι κάτω ή πάνω από τα 350 ευρώ που σου ζήτησε το ιδιωτικό εργαστήριο στο οποίο αναφέρεσαι; Επίσης πώς μπορούμε να αναζητήσουμε ανά την Ελλάδα τέτοια εργαστήρια στην περίπτωση που βγαίνουν φτηνότερα; Εννοώ πώς αποκαλούνται;Πχ. για τα μικρόβια λέμε Μικροβιολογικό... Σε αυτά πώς αναφερόμαστε; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με τα δείγματα νερού με ενημέρωσαν ότι κάνουν αναλύσεις και τα Περιφερειακά Εργαστήρια Γεωργικών Εφαρμογών και Αναλύσεως Λιπασμάτων (Π.Ε.Γ.Ε.Α.Λ.). Δεν ξέρω τα τιμολόγιά τους. Είναι πάντως διαφορετικά για αγρότες και μη.
    Επίσης σε σχόλιο σε αυτήν την ανάρτηση έστειλε τα στοιχεία της και μια άλλη εταιρεία αναλύσεων. Παραθέτω τμήμα του σχολίου:
    "Από εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου τροφίμων και νερών Q & Q Analysis.........Υπάρχουν προτάσεις για υπολειματικότητα σε φυτοφάρμακα, αφλατοξίνες, νερά, εδάφη , φυλλοδιάγνωση. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στo 24210 34119 ή στο info@qq-analysis.gr"
    'Εχω ζητήσει και αναμένω πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, που δεν βρήκα στο site τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξιότιμοι κύριοι,
    Διαβάζοντας το αξιόλογο ιστολόγιο σας σχετικά με το κελυφωτό φιστίκι, βρέθηκα μπροστά στο ερώτημα σας για αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών.
    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με βάση το επίσημο πεδίο διαπίστευσης μας (ΕΣΥΔ 37-3) το εργαστήριο πραγματοποιεί αναλύσεις για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών στα παρακάτω υποστρώματα:

    ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: πυρηνόκαρπα, μηλοειδή, καρποφόρα λαχανικά, φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, κονδυλώδη-ριζωματώδη, λαχανικά με στέλεχος, μικροί καρποί, τροπικά φρούτα, ψυχανθή, κράμβες, βολβώδη λαχανικά, φρέσκα αρτυματικά φυτά, διάφορα μεμονωμένα, κατηγορίες όπως αναφέρονται στους Καν. (ΕΚ) 396/2005, (ΕΚ) 178/2006.
    ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΟΣΠΡΙΑ & ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
    ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: φυτικά έλαια και λίπη, ελαιούχοι σπόροι, διάφορα (ελιές, αβοκάντο, κ.ά.), κατηγορίες όπως στους Καν. (ΕΚ)396/2005, (ΕΚ)178/2006.
    ΖΩΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: γάλα και προϊόντα γάλακτος, κρέας και προϊόντα κρέατος, αλιεύματα και προϊόντα αλιείας και αυγά πτηνών, κατηγορίες όπως αναφέρονται στους Καν. (ΕΚ) 396/2005, (ΕΚ) 178/2006.
    ΠΡΟΪΟΝΤΑ με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα: μέλι, ξερά σύκα, σταφίδες, πετιμέζι, μαρμελάδες, κ.ά.
    ΦΥΛΛΑ ΦΥΤΩΝ
    ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ
    ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΟΙΙΑΣ


    Ο αριθμός των διαπιστευμένων δραστικών για τις οποίες πραγματοποιείται ανάλυση, συγκριτικά με άλλα ελληνικά εργαστήρια, είναι σημαντικά υψηλότερος και ανέρχεται στις 337 διαπιστευμένες δραστικές ουσίες, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία και διασφάλιση στον παραγωγό, στην εταιρεία αλλά και στον τελικό καταναλωτή.
    Οι αναλύσεις διενεργούνται με Εσωτερικές πολυυπολειμματικές μεθόδους (ΜΥ-02 – ΜΥ-09) με LC-MS/MS και GC-MS/MS βασισμένες στο ISO EN 15662:2008.

    Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και το πεδίο διαπίστευσης μας, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.engene.gr

    Για οποιαδήποτε διευκρίνηση αλλά και για ζητήματα που αφορούν το κόστος των αναλύσεων μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

    Με εκτίμηση,

    Μπαργωτάκης Παντελής
    Γεωπόνος
    Τμήμα Προώθησης Υπηρεσιών


    ENGENE ΑΕ, Μοριακό & Χημικό Εργαστήριο
    Αλικαρνασσού 31 & Ελευθερίου Βενιζέλου 127, Νέα Ιωνία, 142 31
    Κιν: 6951 92 10 25, Τηλ: 210-7706488 Fax: 210-210 9425333
    pbargotakis@engene.gr info@engene.gr www.engene.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αξιότιμοι κύριοι,
    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το εργαστήριό μας μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις για τον έλεγχο των κελυφωτών φυστικιών. Προσφέρουμε επίσης αναλύσεις υδάτων, εδαφολογική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση αλλά και πολλές ακόμη υπηρεσίες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στους παραγωγούς, πάντα σε ανταγωνιστικές τιμές.
    Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις υπηρεσίες μας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
    Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστιοσελίδα μας www.tsakalidislabs.gr


    Με τιμή
    για την Α. ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ Ε.Ε.

    Νταλή Βίκυ
    Τμήμα Πωλήσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αξιότιμοι κύριοι,
    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το εργαστήριό μας μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις για τον έλεγχο των κελυφωτών φυστικιών. Προσφέρουμε επίσης αναλύσεις υδάτων, εδαφολογική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση αλλά και πολλές ακόμη υπηρεσίες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στους παραγωγούς, πάντα σε ανταγωνιστικές τιμές.
    Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις υπηρεσίες μας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
    Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την ιστιοσελίδα μας http://www.tsakalidislabs.gr/



    Με τιμή
    για την Α. ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ Ε.Ε.

    Νταλή Βίκυ
    Τμήμα Πωλήσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή