Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Κελυφωτό φιστίκι ΗΠΑ: Μάιος 2010

Για να δούμε  πως βλέπουν την κατάσταση στις ΗΠΑ οι ειδικοί των Nichols Farms:
Την εμπορική χρονιά 2009-2010 η αγορά του φιστικιού ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή. Η βιομηχανία ξεκίνησε το έτος με παρόμοια αποθέματα Οκτωβρίου με αυτά πρηγούμενων ετών (με εξαίρεση το 2007, το οποιο ήταν πολύ ανώτερο), αλλά λόγω των υψηλών πωλήσεων, τα αποθέματα τέλους Απριλίου είναι τα χαμηλότερα πολλών ετών. Αυτό μεταφράστηκε στην μεγάλη άνοδο τιμών που είδαμε τους τελευταίους 6 μήνες.
Οι πωλήσεις φιστικιών τελικά άρχισαν να επιβραδύνουν τον Απρίλιο. Οι πωλήσεις ανοιχτών με κέλυφος έφτασαν τους 14.741 τόννους (32,5 million pounds) για τους πρώτους 7 μήνες του εμπορικού έτους. Τον Απρίλιο, 19.6 million pounds αποστολές. Με μόνο 35.833 τόννους (79 million pounds) ανοιχτών με κέλυφος να παραμένουν στο τέλος Απριλίου, οι αποστολές θα πρέπει να επιβραδυνθούν περισσότερο τους επόμενους 4 μήνες της εμπορικής χρονιάς αν περιμένει κανείς να διαρκέσει περισσότερο η διάθεση.
Η τιμολόγηση θα παραμείνει πιθανότατα σταθερή ή θα αυξηθεί τον υπόλοιπη καλλιεργητική χρονιά. Οι περισσότεροι συσκευαστές έχουν ξεπουλήσει και με το παραπάνω. Τα αποθέματα ανοιχτών με κέλυφος που διατηρούν οι μεταποιητές στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς 2009-2010 θα πλησιάζουν το μηδέν. Στην πραγματικότητα, αν δεν υπήρχαν κάποιες επαναπωλήσεις, οι δυνατότητες προμήθειας κελυφωτών.
Το πρόβλημα των χαμηλών αποθεμάτων επιδεινώνεται από αυτό που φαίνεται ώς μικρή ανάπτυξη της σοδειάς του 2010. Ο καιρός στην Καλιφόρνια ήταν ασυνήθιστα ψυχρός και υγρός τον Απρίλιο – Μάιο, και η σοδειά του 2010 είναι πίσω από την κανονική για αυτήν την ημερομηνία ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα, η συγκομιδή μπορεί να αρχίσει αργότερα από το συνηθισμένο τον Σεπτέμβριο και οι νέες αποστολές θα καθυστερήσουν. Υπάρχουν υποψίες ότι θα υπάρξει σημαντικό πρίμ για τις αποστολές του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου για την παραγωγή του 2010.
Εκτός από την χαμηλή ανάπτυξη, η παραγωγή του 2010 φαίνεται να είναι καλύτερη από μια μέση OFF (χαμηλή) παραγωγή. Τα νεαρά δένδρα έχουν βαρειά παραγωγή, αλλά όπως κάθε χρόνο, η εμφάνιση μπορεί να είναι απογοητευτική. Η παραγωγή του 2009 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο λόγω του μεγάλου αριθμού κλειστών που προκλήθηκε από την φτωχή γονιμοποίηση. Η επικάλυψη αρσενικών και θηλυκών δένδρων αυτή τη χρονιά ήταν καλή, αλλά εκτός εποχής βροχές μπορεί να περιόρισαν την γύρη, κυρίως στα νεαρά δένδρα.
Αυτόν τον καιρό, οι περισσότεροι συσκευαστές πιστεύουν ότι η σοδειά του 2010 θα είναι γύρω στους 158.757 +/- 23.000 τόννους (350 million pounds, +/- 50 million pounds). Προφανώς, μια παραγωγή 136.000 τόννων (300 million pound) θα επιφέρει υψηλότερες τιμές από ότι μια των 180.000 τόννων (400 million pound), ειδικά αυτή τη χρονιά που το απόθεμα (carry out) από το 2009 θα είναι ελάχιστο.

Σαν να μην είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα για μας, αν και δεν φαίνεται να έχουμε και πολλά περιθώρια για αύξηση τιμών πώλησης, τουλάχιστον δεν θα έχουμε πρόβλημα διάθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου