Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Κελυφωτό φιστίκι ΗΠΑ: Ιούνιος 2010

Σύμφωνα με τις Nichols Farms η κατάσταση του κλάδου τον Ιούνιο του 2010 έχει ως εξής:
Το ενδιαφέρον τόσο των προμηθευτών όσο και των αγοραστών έχει περάσει πια από τη διαθέσιμη παραγωγή στην σοδειά του 2010. Οι αγοραστές άρχισαν να ενδιαφέρονται/νοιάζονται για την τιμολόγηση της νέας σοδειάς. Υπάρχουν φήμες για 6,29 – 7,19 €/kg ($3,50 - $4,00) για το χύμα US extra #1 μεγέθους 21/25 ανοιχτό με κέλυφος. Ορισμένοι προμηθευτές είναι πιθανόν να προσφέρουν 21/21, 22/26 ή άλλο αντί για το στάνταρ 21/25 μέγεθος. (συντελεστές μετατροπής: 0,815520 €/$, 0,45359237 kg/pound)
Οι επιχειρήσεις Nichols δεν αναμένουν σταθεροποίηση των τιμών, ούτε την κατάθεση προφορών μέχρι να καθοριστούν οι ελάχιστες τιμές παραγωγού στα μέσα ή τέλη Ιουλίου. Αυτή η χρονιά αναμένεται να είναι δύσκολη για την εκτίμηση ορθής τιμής εκκίνησης από τη βιομηχανία, καθώς υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι και πολύ μικρά αποθέματα για την απορρόφηση απροσδόκητων ελλείψεων. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα των παραγόντων που θα επηρεάσουν την τιμολόγηση, τόσο πριν όσο και μετά την συγκομιδή του 2010.


Η κατάσταση της καλλιέργειας του 2010: Το Ιράν και η Καλιφόρνια παραμένουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και εξαγωγείς. ... Η φετινή παραγωγή του Ιράν εκτιμάται καλή αλλά όχι εξαιρετική. Θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του 2009 και πολύ μεγαλύτερη από την κατεστραμμένη από τη παγωνια παραγωγή του 2008. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν 180.000 - 200.000 τόνους (400 to 440 million pounds). Η παραγωγή της Καλιφόρνια αναμένεται να είναι λίγο καλύτερη από αυτή μιας OFF χρονιάς. Λόγω της πολύ δροσερής άνοιξης και της αρκετά πάνω από τη μέση βροχόπτωσης τον Απρίλιο και τον Μάιο, πολλοί παραγωγοί πιστεύουν ότι το δυναμικό παραγωγής έχει μειωθεί. Πολλοί καρποί έχουν αποβληθεί λόγω του δροσερού και υγρού καιρού. Εκφράζονται επίσης ανησυχίες ότι η γονιμοποίηση επηρεάστηκε από τις βροχές κατά την άνθηση. Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της παραγωγής που ήταν από 140.000 έως 180.000 τόνους (300 έως 400 million pounds) έχει αντικατασταθεί από εκτιμήσεις στο ύψος των 140.000 – 160.000 τόνους (300 έως 350 million pound). Επιπρόσθετα στις αναμενόμενες μειώσεις της σοδειάς, η υγρή και δροσερή άνοιξη καθυστέρησε την ωρίμανση και οι περισσότεροι παραγωγοί πιστεύουν ότι η συγκομιδή θα καθυστερήσει σε σχέση με μια μέση χρονιά. Αυτό θα πιέσει τα ήδη μειωμένα αποθέματα και θα έχει σημαντική επίδραση στις πωλήσεις στην αρχή της σαιζόν.
Κίνα: Τον Μάιο η Κίνα εισήγαγε 25.000 τόνους (55 million pounds) φιστικιών από την Καλιφόρνια. τα στοιχεία δείχνουν ότι προτιμούν να αγοράζουν σε φθηνές και πεσμένες τιμές, αλλά αν οι τιμές της βιομηχανίας κρατηθούν ψηλά, είναι αβέβαιο τι και πόσο θα αγοράσουν αυτήν την χρονιά από την Καλιφόρνια.
ΗΠΑ: Οι πωλήσεις στην τοπική αγορά είναι 42% πάνω από την προηγούμενη χρονιά. Αν οι τιμές χονδρικής είναι 20% - 30% μεγαλύτερες από τις περσινές, επηρεάζοντας τις τιμές λιανικής και προώθησης, αυτό θα επηρεάσει σίγουρα την κατανάλωση, άγνωστο όμως πόσο.
ΕΥΡΩ: Από το Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2009, το ευρώ αγοράζονταν κατά μέσο όρο προς 1.46 US dollars. Τώρα το ευρώ στοιχίζει 1.23 US dollars, και οι τιμές συναλλάγματος είναι ασταθείς. Γνωρίζουμε ότι το ευρώ θα είναι ασθενέστερο σε σχέση με το δολάριο αυτό το φθινόπωρο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο ασθενέστερο.
Οι παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ασταθή τιμολόγηση την εμπορική χρονιά 2010-11 σε συνδυασμό και με την απουσία αποθεμάτων που θα μπορούσαν να αποσβέσουν την επίδραση της άγνωστης αναμενόμενης σοδειάς. Παραμείνετε συντονισμένοι και θα συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενήμερους καθώς τα πράγματα εξελίσσονται.

Πηγή: Nichols Farms: Ιούνιος 2010.

3 σχόλια:

  1. Wraia i analysi auti alla mipws exeis kamia pliroforia gia paragogi tourkias, sirias oi opoies einai oi amesoi antagonistes ?

    Poly kali douleia pantws ! Sigxaritiria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυπάμαι αλλά δεν έχω κάτι άμεσα διαθέσιμο. Θα το ψάξω.
    Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα ότι η Τουρκία και η Συρία είναι οι πιο σημαντικοί ανταγωνιστές μας δεδομένου ότι την Τουρκία οι Αμερικάνοι την κατηγορούν ότι διακινεί Ιρανικό φιστίκι ενώ η Συρία έχει μεγάλη κατανάλωση και όχι τόσες εξαγωγές.
    Χαίρομαι που μπορώ να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και που εκτιμάται το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΣΑΣ.ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΦΕΤΟΣ,ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ,ΚΡΙΜΑ.ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2012 ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή