Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Nichols Farms Market Report 26 Απριλίου 2011

Οι Nichols Farms εξέδωσαν πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση της αγοράς (pdf αγγλικά) σχετικά με το κελυφωτό φιστίκι των Η.Π.Α.

"Χαιρετισμούς από την δροσερή και ανεμοδαρμένη κεντρική Καλιφόρνια. Μετά από μια ψυχρή, υγρή και με ανέμους άνθηση της αμυγδαλιάς, περάσαμε σε μια δροσερή, με ανέμους και κυρίως ξηρή άνθηση της φιστικιάς. Ο καιρός της άνθησης ήταν ως επί το πλείστον ευνοϊκός, και η επικάλυψη μεταξύ θηλυκών και αρσενικών δένδρων εξαιρετική.

Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη κατά τη διάρκεια της άνθησης ήταν το παραγωγικό φορτίο των των νεαρών δένδρων. Πολλά δένδρα ηλικίας 5 και 6 ετών είχαν μεγάλο αριθμό ταξιανθιών, πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που βλέπει κανείς συνήθως σε αυτήν την ηλικία. Τα νεαρά δένδρα φημίζονται για την καλή τους εμφάνιση στην άνθηση αλλά για την μικρή παραγωγή τους λόγω της έλλειψης αρσενικής γύρης. Με τον ευνοϊκό καιρό της άνθησης, την καλή επικάλυψη της γύρης, και τον μεγάλο αριθμό νέων δένδρων (υπάρχουν 160.000 στρέμματα με δένδρα από 5 έως 6 ετών, και άλλα 45.000 στρέμματα με δένδρα 7 ετών) αυτή θα μπορούσε να είναι μια χρονιά όπου η παραγωγή από νεαρούς δενδρώνες θα είναι πολύ σημαντική.

Ήμασταν, και ακόμα είμαστε σε κάποιο βαθμό, της άποψης ότι οι εκτιμήσεις των 180.000 - 200.000 τόννων  ήταν μάλλον αισιόδοξες. Βλέποντας την άνθηση και την ανάπτυξη μέχρι τώρα, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι παραγωγή 180.000 τόννοι είναι δυνατόν.  Είναι ακόμα πολύ νωρίς, και όπως όλοι γνωρίζουμε, τα φαινόμενα μπορεί να απατούν ειδικά για το φιστίκι. ...
.....//....
Όπως μπορεί κανείς να δει στο γράφημα, δεν είμασταν πάντα τόσο κακοί στις εκτιμήσεις της παραγωγής. Για τις δυο προηγούμενες σοδειές, ναι, είμασταν κακοί.  Από το 2006 έως το 2008, είμασταν σε λογικά πλαίσια ακριβείς. Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν καλύτερα να μην κάνουμε δημόσιες εκτιμήσεις της σοδειάς, αλλά οι πελάτες και οι παραγωγοί θέλουν την άποψή μας για την ανάπτυξη της καλλιέργειας και το δυνητικό μέγεθος της σοδειάς. 
Εικόνα 1. Σύγκριση των προβλέψεων παραγωγής της Nichols Farms (ανοιχτόχρωμες στήλες) με την τελική παραγωγή (πράσινες στήλες)  για τα έτη 2005 έως 2010, σε εκατομμύρια pounds (=0,4536 kg). Πηγή: Nichols Farms Market Update Vol. 8 (2)
Είμαστε ακόμα σε ρυθμό να αποθεματοποιήσουμε περίπου 27.000 τόννους για την εμπορική χρονιά  2011. Γίνεται πιο δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τα αποθέματα λόγω των αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού της απογραφής από την Διοικητική Επιτροπή για τα Φιστίκια (Administrative Committee for Pistachios, ACP). Στην τελευταία αναφορά της απογραφής, Μαρτίου 31, 2011, η επιτροπή έγραψε ...//... Καμμία από αυτές τις αλλαγές δεν έγινε, οπότε εμείς στη βιομηχανία, βρισκομαστε αντιμέτωποι με ανακριβείς εκτιμήσεις και μια δίκαιη αβεβαιότητα για το μέγεθος του αποθέματος. 

Η αγορά παραμένει ήρεμη σε σχέση με νέες αγορές. Οι παραγγελίες εσωτερικού ήταν "brisk" (βιαστικές) και περιμένουμε μεγάλες παραγγελίες για την υπόλοιπη χρονιά. Οι εξαγωγές τον Μάρτιο ήταν σχετικά ασθενείς σχετικά με την προηγούμενη χρονιά. Οι παραγγελίες είναι 12% χαμηλότερες σε σχέση με πέρισυ.

US extra #1 χύμα ανοιχτό με κέλυφος, μεγέθους 21/25 χύμα προσφέρονται τώρα στα $3.50 με $3.80. (2,43 - 2,64 €/pound ή  5,35 - 5,82 €/κιλό). Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προσφορών από τους συσκευαστές.  Ακούσαμε φήμες για χαμηλότερες τιμές, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν πωλήσεις κάτω από τα $3.50. Τα νούμερα 18/20’s είναι κατά $0.05 ακριβότερα. Η ολόκληρη ψίχα κοστολογείται ακόμα στα 4,51 - 4,86 €/pound, δηλαδή 9,94 - 10,71 €/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα."
Ελεύθερη μετάφραση από Nichols Farms Market Update Vol. 8 (2).
...//... Έχουν παραληφθεί κάποια τμήματα του κειμένου θεωρώντας ότι δεν ενδιαφέρουν τους έλληνες αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου