Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Φιστίκι ΗΠΑ - Φεβρουάριος 2010

Ας δούμε τι λένε οι αναλυτές των Nichols Farms για την κατάσταση του κλάδου τον Φεβρουάριο του 2010

"Η γρήγορη αύξηση των τιμών τους 2 τελευταίους μήνες δείχνει ότι οι μεταποιητές έχουν μεγάλη ζήτηση. Οι τιμές είναι εκπληκτικές, αλλά πολύ λίγες ποσότητες αλάζουν χέρια σε αυτές τις τιμές.

Το μήνυμα παραμένει το ίδιο. Η πολύ μεγάλη ζήτηση στην Ασία, ειδικά στην Κίνα, και στις ΗΠΑ απορρόφησε όλη την παραγωγή 2009/10. Οι αποστολές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα τον Ιανουάριο, αν και όχι στα επίππεδα ρεκόε του Δεκεμβρίου. Οι αποστολές στην Κίνα τριπλασιάστηκαν την  περασμένη χρονιά.  Για να δούμε αυτό με προοπτική, οι αποστολές στην Κίνα είναι σχεδόν ίσες με με τις εξαγωγές όλης της Δυτικής Ευρώπης. Οι αποστολές στην εσωτερικής αγορά, ακόμα η μεγαλύτερη για τα κελυφωτά φιστίκια της Καλιφόρνια, αυξήθηκαν κατά 38% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Τα διαθέσιμα αποθέματα επαρκούν για αποστολές 18-20 εκατομμύρίων pounds ανοικτών με κέλυφος τον μήνα, σε σχέση με τα 35.5 εκατομμύρια pounds ανά μήνα τους 5 πρώτους μήνες τους εμπορικού έτους. Τα καλά νέα είναι ότι οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν το υπόλοιπο της χρονιάς, ειδικά στην Κίνα. Οι λιανική στην Κίνα πουλά τεράστιες ποσότητες κατά τη διάρκεια του Κινεζικού Νέου Έτους, κάτι το οποίο απαιτεί μεγάλες ποσότητες εξαγωγών στην Κϊνα πολύ νωρίς στην καλλιεργητική χρονιά.

Λόγω της μειωμένης παραγωγής που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι, το ενδιαφέρον για το μέγεθος της παραγωγής του 2010 στην Καλιφόρνια και στο Ιραν θα είναι πολύ μεγάλο. Οι γενικές προσδοκίες για την σοδειά της Καλιφόρνια είναι 300 έως 400 εκατομμύρια pounds.
Η τελευταία OFF σοδειά της Καλιφόρνια ήταν το 2008, με συνολική παραγωγή 278 ερκατομμύρια pounds. Οι καρποφόρες εκτάσεις το 2010 στην Καλιφόρνια θα είναι 137,000 acres σε σχέση με τα 118,000 acres το 2008, αύξηση κατά 16%. Η προστιθέμενες παραγωγικές εκτάσεις είναι νεαράς ηλικίας (δένδρα), και δεν θα παράγουν πλήρως, αλλά δεδομένου του υγρού και κρύου χειμώνα, έχει το δυναμικό να προθέσει 25 εκατομμύρια pounds στο σύνολο. Τα δένδρα που μπήκαν σε παραγωγή το 2008 είναι τώρα δύο χρόνια γηραιότερα, και θα πρέπει να παράγουν 10 εκατομμύρια pounds περισσότερα από ότι το 2008. Αν οι παλαιότεροι δενδρώνες παράγουν το ίδιο όσο το 2008, αυτό δίνει το δυναμικό για 310 εκατομμύρια pounds. Οι Nichols πιστεύουν 400 εκατομμύρια pounds είναι αισιόδοξο, καθώς τα παραγωγικά δένδρα του 2008 θα πρέπει να παράγουν 30% περισσότερο το 2010 από το 2008 για να φτάσουμε τους 400 εκατομμύρια pounds. 300 million to 350 million pounds πραγωγή του 2010 είναι μια πιο συντηρητική εκτίμηση, αλλά κατά τη γνώμη τους, πιο κοντά στην κλίμακα. Η αλήθεια είναι όμως ότι το ιστορικό της βιομηχανίας στην πρόβλεψη της παραγωγλής δεν είαν και τόσο καλό, καθώς οι φιστικιές είναι απρόβλεπτες.

Είναι γνωστό ότι οι παραγωγοί θα περιποιηθούν τα δένδρα τους το 2010. Οι φιστικιές ήταν κερδοφόρες για τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια, και ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί επιθυμούν να ξοδέψουν ότι χρειάζεται για να μεγιστοποιήσουν την σοδιά τους. Τα διαθέσιμα αποθέματα νερού είναι ακόμα ένα θέμα, αν και οριακά καλύτερα από το 2009 στις κύριες παραγωγικές περιοχές, και πολύ καλύτερα σε άλλες."

Αυτά διαβάζουμε για τους ανταγωνιστές μας και μας πιάνει κατάθλιψη, γιατί έμεις δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε πόση ήταν (πραγματικά) η παραγωγή μας το 2009 και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν έχουμε ιδέα για το πόση θα μπορούσε να είναι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα για το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου