Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Το Ιράν φοβάται ότι θα χάσει την παγκόσμια πρώτη θέση στα κελυφωτά φιστίκια

FreshPlaza λέγεται ο χώρος που φιλοξενεί από τις 8/1/2010, το άρθρο με τίτλο "Iran fears losing pistachio race to US", δηλαδή ότι "Το Ιράν φοβάται ότι θα χάσει την κούρσα των κελυφωτών φιστικιών με τις ΗΠΑ". Με αυτούς τους δύο ΗΠΑ-Ιραν και την φαγωμάρα τους, είναι να φοβάσαι βέβαια, αλλά  για την ώρα δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την αξιοπιστία της πηγής . Ας δούμε τι λέει λοιπόν.

Αρχίζει υπενθυμίζοντας ότι το Ιράν είναι ιστορικός παραγωγός κελυφωτών φιστικιών με πιστούς οπαδούς της ξεχωριστής του ποιότητας και γεύσης. Οι Ιρανοί αγρότες όμως φοβούνται, λέει στη συνέχεια, ότι οι μέρες της δόξας τους είναι μετρημένες και ότι χάνουν την κορυφή σε όλες τις χώρες  για χάρη του πολιτικού τους εχθρού, τις ΗΠΑ. 
Ο συναγερμός κτύπησε το 2008 όταν, λόγω της παγωνιάς οι εξαγωγές του Ιράν έμειναν πίσω από αυτές των ΗΠΑ. Οι εξαγωγείς λένε ότι κατάφεραν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος το 2009 και είναι τώρα οριακά μπροστά, αλλά φοβούνται ότι άλλα βασικά προβλήματα θα τους κάνουν να χάσουν την ηγετική θέση. Η έλλειψη νερού, οι ξεπερασμένες καλλιεργητικές τεχνικές και το φτωχό μάρκετιγκ και τυποποίηση, είναι εμπόδια που λίγοι πιστεύουν ότι θα ξεπεραστούν στο ορατό μέλλον.
Το Ιράν θα χάσει οριστικά την πρώτη θέση για χάρη των ΗΠΑ το 2011, μια κατάσταση η οποία θα διαρκέσει για καλά” λέει ο Mohsen Jalalpour, επικεφαλής του συνεταιρισμού Ιρανών καλλιεργητών φιατικιών, μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Η ετήσια εθνική παραγωγή εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί από ένα μέσο όρο των 200,000 τόνων σε 150.000 τόνους αυτό το έτος (λήγει 20 Μαρτίου 2010, εκεί).
Η σχετικά φτωχή εμφάνιση των καρπών είναι ένα σύμπτωμα των ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν τον Ιρανικό αγροτικό τομέα, που αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ. Η γεωργία υποφέρει από έλλειψη κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων. Περιορισμένη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, ελλείπως μηχανοποιημένα συστήματα παραγωγής και υψηλό κόστος νερού, κάνουν το Ιρανικό προϊόν μη ανταγωγνιστικό.
Η βιομηχανία κελυφωτών φιστικιών είναι κυρίως ιδιωτική με μικρές εκμεταλλεύσεις. Η κυβέρνηση δεν καθορίζει τιμές, αλλά καμμία φορά παρεμβαίνει και αγοράζει το προϊόν για να στηρίξει τους αγρότες. Τα προβλήματα, σύμφωνα με τοπικές αναφορές, χειροτέρεψαν με την ισλαμική κυβέρνηση του Mahmoud Ahmadi-Nejad. Το Ιράν έχασε για παράδειγμα την θέση του στην αγορά σαφράν στην Ισπανία, κυρίως λόγω κακής συσκευασίας.
Το Ιράν μπορεί να κρατήσει την θέση του στο φιστίκι αν βελτιώσει την προώθηση και την τυποποίηση" λέει ο Hamed Qaderzadeh, καθηγητής γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Κουρδιστάν, στο Βόρειο Δυτικό Ιράν.
Η διαφορά στην παραγωγικότητα ανά στρέμμα μεταξύ του ιρανικού και του αμερικάνικου φιστικιού αυξάνει. Στο Ιράν οι αγρότες κατάφεραν φέτος να πάρουν περίπου 80kg ανά στρέμμα σε σχέση με 320kg στις ΗΠΑ, λέει ο Συνεταιρισμός παραγωγών φιστικιών.
Ο Issa Kalantari, ένας πρώην υπουργός Γεωργίας που ηγείται της ιρανικής ένωσης αγροτών, λέει: “Η μεγάλη ανησυχία δεν είναι οτι το Ιράν θα πάει στη 2η θέση, αλλά ότι η παραγωγή συρρικνώνεται λόγω χαμηλής παραγωγικότητας και υψηλού κόστους." Οι ξηροί καρποί του Ιράν στέλνονται σε γειτονικές χώρες, Κίνα, Χόνγκ Κόγκ, Ευρώπη και Λατινική Αμερική.
Η αφλατοξίνη, ήταν ένας πονοκέφαλος γιαπάνω από μια δεκαετία και 10% των εξαγωγών απορρίπτονται, ειδικά στην Ευρώπη. Το Ιράν υποφέρει επίσης από τις ποινές για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο έκανε το εμπόριο πιο δύσκολο. "Οι διεθνείς κυρώσεις στις οικονομικές συναλλαγές μας επηρέασαν μέχρι ένα σημείο", λέει ο Asadollah Asgaroladi, επικεφαλής της Ιρανικής Συνομοσπονδίας Εξαγωγών, μια μη κυβερνητική οργάνωση στο εμπορικό επιμελητήριο του Ιράν.
Είναι πάντως γεμάτος ελπίδα ότι η παραγωγή φιστικιών της χώρας του θα διπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια, σε συνδυασμό με ένα κυβερνητικό σχέδιο να βοηθήσει το Ιράν να κρατήσει ή να ανακτήσει την πρώτη θέση.

Ενδιαφέρον, ε; Λέτε να προλαβαίνουμε να πάρουμε και εμείς καμία καλύτερη θέση; Ή μήπως σκέφτεστε ότι βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση, αλλά τουλάχιστον θα πέσουμε από πιο χαμηλά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου