Επιτέλους είδα και εγώ τι είναι αυτός ο NOW, η πεταλούδα (Amyelois transitella) που λέω σε άλλο δημοσίευμα που τόσο πολύ τρομάζει τους Αμερικάνους από τα τέλη Ιουλίου μέχρι την συγκομιδή (3η γενιά). Το σκουλήκι της φωτογραφίας παρακάτω βρέθηκε στα ΩΜΑ κελυφωτά του ΑΒ που έδειξα εδώ.
Ένα μόνο τεμάχιο στα 240 γραμμάρια ήταν πειραγμένο. Πρέπει να είναι κανείς πολύ γκαντέμης για να το πετύχει. Εκτός αν....μπλιάχ,.... έφαγα και κανένα χωρίς να το δω. Μου έφυγε όμως η απορία για το NOW που δεν είχα ξαναδεί.
Ξανακοίταξα το βιβλίο Χιτζανίδου et al, 2004 (Μπενάκειο) και σιγουρεύτηκα ότι αυτό δεν αναφέρεται. Υπάρχει μια παρόμοια πεταλούδα (Lepidoptera: Pyralide) που φτιάχνει το σκουλήκι των χαρουπιών (Ectomyelois ceratoniae, σελ. 94) αλλά "είναι μικρής σημασίας ως εχθρός της φιστικιάς", λένε οι Χιτζανίδου και συνεργάτες και δεν χρειάζεται καταπολέμηση στο χωράφι. Ούτε οι Αυστραλοί φαίνεται να έχουν τέτοιο πρόβλημα. Εύχομαι να μη μας το κολλήσουν οι Αμερικάνοι.
Καταπολέμηση θέλουν μόνο οι "πεταλούδες" (Λεπιδόπτερα) που αναπτύσσονται στις αποθήκες από θερμοκρασίες 20-35οC. Κάτω από 18oC δεν αναπτύσσονται. Αν έχουν ήδη προσβληθεί οι καρποί στον αγρό, θανατώνονται κατά την ξήρανση στους 65οC, (85οC διάβασα αλλού, μάλλον και αυτό θέλει ψάξιμο) μπορούν όμως να ξαναμολυνθούν οι καρποί στην αποθήκη. (Χιτζανίδου et al., 2004, σελ. 109). Αν η ξήρανση γίνεται στον ήλιο, τότε καλό είναι να γίνεται ένας ψεκασμός της αποθήκης κατά τη είσοδο των τσουβαλιών τον Σεπτέμβριο. Εγώ, ακολουθώ τις συστάσεις του γεωπόνου και χρησιμοποιώ το Actellic (Syngenta, Pirimiphos-methyl) για ψεκασμό της αποθήκης (τοίχους και δάπεδο, Σεπτέμβριο, Μάρτιο και μετά ανά μήνα όσο έχω προϊόν μέσα). Δεν είναι επικίνδυνο λένε (ετικέττα και ιστοσελίδα), και χρησιμοποιείται και για ψεκασμό σπόρων, σπιτιών, χώρων εστίασης και τροφίμων.
Τώρα αν και τι επιτρέπεται για τα φιστίκια, ......που να ψάξω;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου