Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τις φιστικιές

Θέλοντας να ετοιμάσω το καλλιεργητικό πρόγραμμα αυτής της χρονιάς και να προϋπολογίσω το είδος αριθμό και κόστος των επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά προϊόντα έψαξα να βρω ποια προϊόντα έχουν έγκριση για την φιστικιά. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο γαι την φιαστικιά. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) εντόπισα μια σελίδα με τίτλο Φυτοπροστατευτικά προϊόντα και Βιοκτόνα που περιέχει ένα κατεβατό από ανακοινώσεις κυριώς προϊόντων των οποίων ανακλήθηκε η έγκριση (βλ. εδώ).
Έψαξα και στον ιστοχώρο του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) όπου, ενώ βρήκα μια συγκεντρωτική παρουσίαση περί σχετικής νομοθεσίας, δεν βρήκα τίποτα για το τι επιτρέπεται τελικά για τις φιστικιές.
Μετά πήγα στην σελίδα Pesticide Information της Ε.Ε που προτείνει και ο ΕΣΥΦ. Και εκεί τίποτα. Αυτή απευθύνεται στους υπερκαταναλωτές ιατρικών φαρμάκων για την δικιά τους υγεία αλλά φαρμακόφοβους για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία ευρωπαίους καταναλωτές. Δεν πειράζει εμείς θα συνεχίσουμε να τους ταίζουμε και αυτοί ας προτιμούν τα προϊόντα που παράγονται με καταστροφή τους περιβάλλοντος σε άλλες ηπείρους (π.χ. Καλιφόρνια, Κίνα, κ.α.), "μακριά από εμάς", που λέει και ο λαός.
Όταν έφτασα στη σελίδα της ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και είδα το κουμπάκι "Products"ανακουφίστηκα, αλλά μάταια. Εκεί μπορεί να βρεί κανείς μόνο ενεργές ουσίες και ανώτατα όρια υπολειμμάτων.
Ωραία λοιπόν, αφού δεν μπορώ να βρω πληροφορίες για το τι επιτρέπεται στην φιστικιά, θα ρίξω και εγώ ό,τι μου δώσει ο γεωπόνος και ας ψάχνουν μετά οι ειδικοί, που μας αγνοούν, να βρούν υπολείμματα στον καρπό και ωφέλιμα έντομα και βιοποικιλότητα και άλλα τέτοια.
Υπάρχει και άλλη λύση όμως. Εφόσον οι καταναλωτές προτιμούν λόγω χαμηλής τιμής τα κελυφωτά φιστίκια των ΗΠΑ και εφόσον οι ΗΠΑ παράγουν προϊόν με αεροψεκασμούς με αεροπλάνα και χαμηλό κόστος, θα χρησιμοποιήσω και εγώ τα σκευάσματα που χρησιμοποιούν και αυτοί, δίκαιο; Άσε που για αυτά μπορεί κανείς να βρει ευκολότερα πληροφορίες, αφού οι άνθρωποι που δουλεύουν για να πάει μπροστά ο τόπος τους σκέφτηκαν να τα βάλουν στον ιστοχώρο του Ερευνητικού Σώματος για το Κελυφωτό Φιστίκι (PRB, Pistachio Research Board) των ΗΠΑ (που χρηματοδοτούν οι παραγωγοί όχι οι καταναλωτές). Σε αυτή τη σελίδα υπάρχουν λοιπόν λίστες σε pdf ξεχωριστά για τα εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ακαρεοκτόνα και ζιζανιοκτόνα που επιτρέπονται (Αυγούστου 2008) για τις φιστικιές στις ΗΠΑ.
Ας ξεκινήσουμε με τα μυκητοκτόνα που θα μας απασχολήσουν μέχρι τον Απρίλιο για να δούμε και τα άλλα στη συνέχεια
Μυκητοκτόνα εγκεκριμένα για τα κελυφωτά φιστίκια των ΗΠΑ

Ενεργή ουσία
Κοινό όνομα
Εταιρεία
Ημέρες πριν την συγκομιδή
Altenaria
Botryosphaeria
Botrytis
Septoria
Phytophthora
Pythium
Azoxystrobin
Abound
Syngenta
7
+
+
-
+
-
-
Azoxystrobin
Heritage
Syngenta
7
+
+


+
-
-
Boscalid
Pristine (25,2% a.i)
BASF
14
+
+
-
-
-
-
Chlorothalonil
Bravo Weatherstik
Syngenta
14
+
+
+
+
-
-
Cooper salts





+
+
-
-
-
Cyprodinil
Switch (37,5% a.i)
Syngenta
7
+
-
-
-
-
-
Fenhexamid
Elevate 50WDG (δεν βρέθηκε στη σελίδα της εταιρείας αλλά το Decree)
SePRO
στην άνθηση
-
-
+
-
-
-
Fludioxonil
Switch (25% a.i)
Syngenta
7
+
-
-
-
-
-
Mefenoxam
Ridomil Gold GR
Syngenta
μη καρποφόρα
-
-
-
 -
+
+
Pyraclostrobin
Pristine (12,8% a.i)
BASF
14
+
+
-
-
-
-
Pyraclostrobin
Cabrio
BASF
14
+
+
-
-
-
-
Pyrimethanil
Scala (δεν βρέθηκε στη σελίδα της BASF)
BASF
30
+
-
-
-
-
-
Thiophanate-methyl
TOPSIN (R) M 70%WP
Cerexagri – Nisso
στην άνθηση
-
-
+
-
-
-
Trifloxystrobin
Gem
BAYER
60
+
+
-
+
-
-

Επειδή ο μύκητας Botryosphaeria αναπτύσσει ανθεκτκότητες στα παραπάνω προϊόντα συνιστάται να μην χρησιμοποιείται πάνω από 2 φορές το ίδιο προϊόν και να εναλλάσσονται κατά την καλλιεργητική περίοδο. Αυτό το θέμα θα το αναπτύξουμε περισσότερο όμως σε επόμενο δημοσίευμα. Επίσης δεν βλέπω να τους απασχολεί πολύ η Σεπτόρια η οποία για εμένα είναι κύρια έννοια (και έξοδο για χαλκούς) ειδικά αν έχουμε καλοκαιρινές βροχές. Μπορεί να την αντιμετωπίζουν με τα άλλα διασυστηματικά προϊόντα που χρησιμοποιούν ή να μην έχουν έντονες προσβολές λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σύνδεσμος που δίνω για τη Σεπτόρια είναι από ένα ενημερωτικό της πολιτείας του New Mexico όπου αναφέρεται η Σεπτόρια ως νέα ασθένεια το 2009.
Ούτε το καμαροσπόριο βλέπω πουθενά. Συμβουλές για τον χρονισμό των ψεκασμών με μυκητοκτόνα δίνονται στα αγγλικά σε αυτήν την σελίδα όπου υπάρχει και παραπομπή σε ένα άρθρο του 2009 (pdf στα αγγλικά)

 Ας δούμε τώρα τα εντομοκτόνα (θα συμπληρώσω αργότερα τις εταιρείες και τους συνδέσμους).

Ενεργή ουσία
Εμπορική Ονομασία
Εταιρεία
Ημέρες πριν τη συγκομιδή
Στόχος
Παρατηρήσεις
Acephate
Orthene

μη καρποφόρα


Acetamiprid
Assail

14
MealyBug

Azinphos-methyl
Guthion

21
Πεταλούδα
Εληξε 2009
Bacillus thuringensis
Di-pel


κάμπια Moth
βακτήρια και τοξίνες
Bifenthrin
Brigade

7
Πεταλούδα, μικρή δράση σε ακάρεα

Buprofezin
Centaur

60
Gill's mealybug

Carbaryl
Sevin

14
Ευρέως φάσματος

Cyfluthrin
Baythroid XL

14
Πεταλούδα, Κολεόπτερα

Lamda-Cyalothrin
Warrior II, Karate

14
Πεταλούδα, Κολεόπτερα

Imidacloprid
Provado

7
MealyBug, Αφίδες

Methoxyfenozide
Interpid

14
Πεταλούδα

Ορυκτά Έλαια



Κόκκοι, Λεκάνιο (Scale)


Orchex 796 Oil



Κόκκοι, Λεκάνιο(Scale)


Permethrin
Perm-UP

0(zero)
Πεταλούδα, Κολεόπτερα

Phosmet
Imidan

14
Ευρέως φάσματος

Pyriproxyfen
Esteem


Μυρμήγκια

Spinetoram
Delegate

14
Νύμφες Λεπιδοπτέρων (Πεταλούδες)

Spinosad
Success

14
Oblique Banded Leafroller

Tebufenozide
Confirm



Σπάνια χρήση αντικαταστάθηκε από το Interpid
Να παρατηρήσω (χωρίς να είμαι ειδικός) οτι πρέπει να βασίζονται κυρίως στα ευρέως φάσματος εντομοκτόνα εκτός απο την περίπτωση των φυλλοφάγων εντόμων (κολεόπτερα) και της πεταλούδας (Navel OrangeWorm, NOW). Η τελευταία φαίνεται να τους απασχολεί πολύ διότι εμφανίζεται την εποχή της συγκομιδής (μετά τις 15 Σεπτεμβρίου) όταν τα φιστίκια τους είναι ανοικτά και αμέσως μετά την συγκομιδή των αμυγδάλων (μετακινούνται στα φιστίκια). Οι περισσότεροι από εμάς εκείνη την εποχή έχουμε μάλλον ολοκληρώσει την συγκομιδή. Δεν τους απασχολεί καθόλου το Ευρύτωμο αλλά μόνο ο Megastigmus pistacie για τον οποίο όμως δεν προτείνουν κάποιο φυτοπροστατευτικό προϊόν μόνο την απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών (το κάνει κανείς αυτό;). Όπως θα δούμε παρακάτω στα ακαρεοκτόνα, η χρήση εντομοκτόνων φαίνεται να ευνοεί την εμφάνιση των ακάρεων γιατί δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των ωφέλιμων εντόμων.



Θα συνεχίσουμε με τα ακαρεοκτόνα (miticides) κάποια άλλη στιγμή.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου