Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Αμερικάνικος επεκτατισμός: Απόβαση κελυφωτών φιστικών στην Ινδία

Στις 22 Νοεμβρίου 2007 είχε δημοσιευτεί αυτό το άρθρο σύμφωνα με το οποίο  η Paramount Farms, εταιρεία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας κελυφωτού φιστικιού με έδρα την Καλιφόρνια ανακοίνωνε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 6 εκατομμύρια δολλάρια Αμερικής (USD) στην αγορά της Ινδίας συμπεριλαμβάνόμενης και μιας μονάδας επεξεργασίας κελυφωτών φιστικιών στην Ινδία.
"Θα φτιάξουμε μια μονάδα στην Ινδία πριν την γιορτή του Diwali (τι είναι;) την επόμενη χρονιά, για την οποία έχουμε ήδη αρχίσει να ψάχνουμε μέρος", είπε ο κ. Dominic R. Engels, Αντιπρόεδρος, Marketing, της Paramount Farms. Η εταιρεία ψάχνει στο Δελχί ή Haryana για να κτίσει την μονάδα της.
"Η αγορά συσκευασμένου και επεξεργασμένου κελυφωτού φιστικιού στην Ινδία είναι πολύ μικρή και εποχιακή, κυρίως για δώρα στη γιορτή του Diwali. Παρόλα αυτά, δεδομένης της τρεχουσας άνθησης της αγοράς, ο κλάδος αναμένεται να αυξηθεί με γρήγορο ρυθμό", είπε.
Ο κ. Mark Masten, Senior Αντιπρόεδρος, Πωλήσεων της Paramount Farms είπε: “Ταυτοποιήσαμε την Ινδία ως μια αναπτυσσόμενη αγορά κλειδί για τα  κελυφωτά φιστίκια και δουλεύουμε στενά με το λιανικό εμπόριο και ανθρώπους κλειδιά στην αγορά των ξηρών καρπών για να προσφέρουμε ποιοτικά κελυφωτά φιστίκια στους Ινδούς καταναλωτές. Η αφοσίωσή μας στην Ινδία είναι μακροχρόνια καθώς είμαστε ήδη στη διαδικασία εντοπισμού έκτασης για μια μονάδα επεξεργασίας στην Ινδία. Σκοπεύουμε να εμπορευτούμε περίπου 5.000 τόνους κελυφωτών φιστικών τα επόμενα 5  χρόνια".


Ας δούμε τώρα τι έγινε στη συνέχεια. Τέσσερεις μήνες μετά, στις 17 Μαρτίου 2008,  σ'ένα άλλο άρθρο  ο Mark Masten, (Marketing) λέει:
“Είμαστε ενθουσιασμένοι από την αγορά της Ινδίας και νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλές δραστηριότητες. Ψάξαμε σε περίπου 20 διαφορετικές τοποθεσίς στην Ινδία, στην Gujarat, Rajasthan και Haryana. Πιστεύουμε ότι στήνοντας μιαμονάδα κοντά στο Δελχί θα είναι μια κίνηση στρατηγικής καθώς η κύρια αγορά ξηρών καρπών είναι στη βόρεια Ινδία".
Αλλά, πρόσθεσε, η Vadodara θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για την μονάδα, η οποία θα έχει δυναμικότητα 4.500 -  9.000 τόνους ετησίως, καθώς θα παρέχει μια καλή πλατφόρμα για την εξαγωγή μεταποιημένων φιστικιών στις αγορές της Δυτικής Ασίας. Οι εργασίες για το κτίσιμο της μονάδας αναμένονται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο και ψάχνουμε για έναν καλό πωλητή.  Η έκταση που  απαιτείται είναι 50 έως 100 στρέμματα, είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι ανάγκη να βρισκόμαστε σε μία θέση, μπορούμε να έχουμε και πολλές θέσεις".
Ο κ. Masten πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ο κανόνας για την Ινδία ήταν κοινοπραξίες, αισθάνομαι ότι δεν χρειαζόμαστε μια κοινοπραξία στην Ινδία καθώς πιστεύω ότι ξέρω πως να στήσω μια μονάδα στην Ινδία." Αυτη του η εμπιστοσύνη για την αγορά της Ινδίας προέρχεται από την προηγούμενη διετή θητεία του στην Βομβάη ως διευθύνων σύμβουλος της General Electric.
Το δυναμικό της αγοράς.
 Ο κ. Keith Sunderlal του SCS Group, μια εταιρεία συμβούλων γεωργικών βιομηχανιών η οποίααντιπρωσοπεύει την Paramount Farms στην Ινδία πρόσθεσε: "Η Paramount θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιχειρήσεις ξηρών καρπών στην Ινδία. Η στρατηγική είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μικρών λιανεμπόρων καθώς και των μεγαλύτερων παικτών” Η Reliance Fresh είναι ένας μεγάλος αγοραστής των ‘Wonderful pistachios’ της Paramount στην Ινδία.
Τώρα, η αγορά φιστικιών στην Ινδία εκτιμάται περίπου 4.500 τόνους, και το περισσότερο έρχεται από το Ιράν, με την Paramount Farms να κατέχει ένα 10 - 15% μερίδιο αγοράς.Ο κ. Masten πιστεύει ότι αυτό είναι ένα "γελείο μικρό ποσοστό" καθώς η Ινδική αγορά έχει πολύ μεγαλύτερο δυναμικό.“Αυτό που έχετε τώρα είναι πραγματικά μια αγορά αράπικου φιστικιού (εννοεί μικρή), λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη της αυξανόμενης Ινδικής μέσης τάξης".
Ο Dominic Engels, Αντιπρόεδρος Μάρκετιγκ, λέει η Ινδική αγορά κελυφωτών φιστικιών έχει την δυνατότητα να φτάσει τους 23.000 τόνους τα επόμενα πέντε χρόνια. Η εταιρεία του έχει εξασφαλίσει ένα εκατομμυριο δολλάρια για την προώθηση των φιστικιών της στην Ινδία. Σήμερα η Ινδία καταναλώνει 23.000 τόνους αμυγδάλων της Καλιφόρνια και είναι η δεύτερη αγορά εξαγωγής αμυγδάλων. Η Paramount παράγει πάνω από 70 εκατομμύρια  πακέτα κελυφωτών φιστικιών ετησίως.
Απαντώντας σε ειδικές ερωτήσεις για γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια/καθυστερήσεις στην Ινδία ο κ.Masten είπε ότι δεν συνάντησε τέτοια προβλήματα. “Το να κάνει κανείς επιχειρήσεις οπουδήποτε στον κόσμο δεν έιναι εύκολο και η Ινδία δεν είναι διαφορετική" Αλλά αυτό για το οποίο απογοητεύτηκε είναι ότι οι διαπραγμετεύσεις του με την Ινδική κυβέρνηση να μειώσει τους εισαγωγικούς δασμούς των φιστικιών δεν είχαν αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό του 2008."


Θα φτιάξουν συνεπώς μια μονάδα που θα επεξεργάζεται την ετήσια παραγωγή όλης της Ελλάδας σε μια αγορά που βρίσκεται στους 4.500 τόνους και θα την πάνε στους 23.000 τόνους σε πέντε χρόνια με 6 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 4,2 εκατομμύρια ευρώ.


Η ιστορία όμως συνεχίζεται με τις πιέσεις για τη μείωση των εισαγωγικών δασμών. Μήπως αυτός είναι ο κύριος στόχος των Αμερικάνων και το εργοστάσιο χρησιμοποιείται ως κάλυψη. Στις 27 Φεβρουαρίου 2009, σχεδόν ένα χρόνο μετά διαβάζουμε σε αυτό το άρθρο τα εξής:
Η Paramount Farms σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας με leasing στην Vadodara. "Η μεταποίηση τοπικά προϊόντος που  εισάγεται χύμα στοιχίζει λιγότερο από το να εισάγεις έτοιμο μεταποιημένο προϊόν".
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανοίξουν την αγορα του κελυφωτού φιστικιού στην Ινδία. "Θέλουμε η Ινδική κυβέρνηση να επιβάλλει ένα σταθερό δασμό εισαγωγής για τα κελυφωτά φιστίκια, παρόμοιο με αυτόν πουισχύει για τα αμύγδαλα" είπε ο κ. Dominic R. Engels, αντιπρόεδρος Μάρκετιγκ της Paramount Farms, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο δενδροκομική επιχείρηση. (περίπου 457.000 στρέμματα δενδροκομικές καλλιέργειες από τα οποία 121.380 με κελυφωτά φιστίκια, 161.840 στρ.  με αμυγδαλιές, 72.828 με ροδιές και 101.150 με λεμονιές και 1 δισεκατομμύριο δολλάρια τζίρο)
Με λίγα λόγια στην εισαγωγή φιστικιών στην Ινδία επιβάλλεται φόρος 36% επί της αξίας του προϊόντος με τα μεταφορικά. Αντίθετα στα αμύγδαλα ο φόρος είναι σταθερός περίπου 0,53 €/κιλό (35 ρούπιες/κιλό). Τώρα που τα αμύγδαλα φτάνουν στην Ινδία με 3,08 €/κιλό (2 USD/pound) ο δασμός αντιστοιχεί στο 17% της τιμής, ενώ είναι πολύ μικρότερος αναλογικά για τα κελυφωτά φιστίκια που φτάνουν στην Ινδία με  5,32 €/κιλό ($3.45 a pound).
Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο η Paramount Farms σκέφτεται να το φτιάξει με leasing κοντά στην Vadodara το οποίο θα επεξεργάζεται 900 - 1.800 τόνους ετησίως (2-4 million pounds) αποφλοιωμένου φιστικιού. (!!!! Τι έγινε; Για 10 - 20 εκατομμύρια λίβρες ή 4.500 - 9.000 τόνους, μιλούσαν στο προηγούμενο άρθρο!!!! "Θα εισάγουμε τα φιστίκια σε κοντέινερ 20 τόνων ή σε σάκους ενός τόνου στην Βομβάη. Θα τα μεταφέρουμε στην Vadodara όπου θα ψήνονται, αλατίζονται και συσκευάζονται και θα πωλούνται με τις εμπορικές ονομασίες Wonderful και Sunkis" είπε ο κ. Engels.
Σύμφωνα με αυτόν, η εξαγωγή χύμα ωμών φιστικιών για τις τοπικές επιχειρήσεις επεξεργασίες συμφέρει καλύτερα από το να εξάγεις έτοιμο προϊόν. "Θα μπορέσουμε να σπρώξουμε περισσότερο υλικό με αυτόν τον τρόπο. Η επί τόπου επεξεργασία θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε το γούστο των Ινδών καταναλωτών" είπε.
Η Paramount Farms εξάγει πάνω από το 50% των κελυφωτών φιστικιών της Καλιφόρνια.


Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτή την ιστορία της Αμερικάνικης εισβολής στην Ασία, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ούτως ή άλλως, απέναντι σε έναν κολοσσό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου