Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Κελυφωτό φιστίκι ΗΠΑ: Επιλογές 29 χρόνια παραγωγού της Καλιφόρνια

Στις 6 Αυγούστου 2009, όταν πια τα φιστίκια γέμιζαν και πήγαιναν για άνοιγμα, ο Tom Coleman από το Fresno της Καλιφόρνια ετοιμαζόταν να πάρει την 27η σοδειά του κελυφωτών φιστικιών. Έδωσε λοιπόν μια συνέντευξη στο περιοδικό Western Farm Press την οποία βρίσκω ενδιαφέρουσα για να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανταγωνιστές μας και παραθέτω (σε ελεύθερη εμπλουτισμένη μετάφραση)
Η Coleman Farming Co. LLC καλλιεργεί κελυφωτά φιστίκια σε 2.751 στρέμματα (680 acres) ιδιόκτητης γης και διαχειρίζεται άλλα 2800 στρέμματα άλλων καλλιεργειών στο Fresno και την Madera.
 
"Με εξαίρεση την παγωνιά στα μέσα Απριλίου, αυτή ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για την καλλιέργεια φιστικιών", λέει o Coleman. Η απουσία ανοιξιάτικων βροχών μείωσε τις πιέσεις από βρωμούσες (stink bugs), οι οποίες δεν δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα για τον Coleman αυτήν την χρονιά.


Βασιζόμενος στα αποτελέσματα των παγιδών μέχρι σήμερα, δεν περιμένει μεγάλο πληθυσμό navel orangeworm (λεπιδόπτερο, Amyelois transitella, πεταλούδα που κάνει αυγά στα ανοιγμένα φιστίκια).


Ο ξηρός καιρός κατά την άνθηση βοήθησε επίσης για την αντιμετώπιση της τεφρής σήψης (botrytis cinerea, botrytis blight), ενώ οι συνεχείς ασθενείς βροχοπτώσεις κράτησαν υπό έλεγχο την σήψη από τον μήκυτα Botryosphaeria dothidea.

"Είμαι 99% σίγουρος ότι, εκτός αν αρχίσουμε να έχουμε κανονικές βροχές, δεν θα ψεκάσουμε με μηκυτοκτόνα αυτήν την εποχή"

Παρόλα αυτά, η ζημιά από την παγωνιά του Απριλίου, η οποία χτύπησε ακριβώς στην άνθηση, ήταν μια από τις χειρότερες που έζησε. "Κατέστρεψε ολοκληρωτικά την καλλιέργεια σε κάποιες εκτάσεις. Στην αρχή δεν φαινόταν τόσο άσχημα αλλά μια εβδομάδα τα δένδρα μετά δεν φαινόταν τόσο καλά. Δύο εβδομάδες μετά φαινόντουσαν άσχημα και κατά την τρίτη εβδομάδα απαίσια. Πάντως δεν πιστεύω ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες κράτησαν τόσο πολύ για να κάνουν ζημιά στην μελλοντική παραγωγή - και πραγματικά περιμένω μια καλή σοδειά από αυτά τα δένδρα την επόμενη χρονιά."
Τον Ιούλιο ο Coleman ολοκλήρωσε την φύτευση 650 στρεμμάτων (160 acres) με την νέα ποικιλία Gold Hills, που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αυτή η διαφοροποίηση θα μειώσει τους κινδύνους από οποιαδήποτε απειλή μπορεί να χτυπήσει τα δένδρα της ποικιλίας Kerman, που έχει στον υπόλοιπο φιστικεώνα του. Επίσης η Gold Hills θα βοηθήσει να μοιραστεί ο φόρτος εργασίας στη συγκομιδή γιατί αυτή η ποικιλία ανοίγει σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα από την Κέρμαν. Μια πιο πρώιμη συγκομιδή θα μειώσει και την έκθεση στην πεταλούδα navel orangeworm.
Για να αντιμετωπίσει τον περιορισμό στη διάθεση νερού αυτή τη χρονιά, ο Coleman έβγαλε τα μπέκ από τα 12-χρονών ή μεγαλύτερα αρσενικά δένδρα. "Αυτά τα ώριμα δένδρα παράγουν αρκετή γύρη και πραγματικά δεν χρειαζόμαστε τόσα πολλά αρσενικά όσο σε νεώτερους δενδρώνες. Αυτό μπορεί να εξοικονομεί λίγα λίτρα ανά στρέμμα, αλλά όλα προστίθενται.
Ο Coleman παίρνει νερό με αντλίες και χρησιμοποιεί παροχόμετρα για να παρακολουθεί την λειτουργία των αντλιών πολλές φορές την εβδομάδα. Αυτό βοηθάει να εντοπιστεί οποιαδήποτε ανάγκη επισκευής πριν καταστραφεί η αντλία.
Για να μειώσει τον κίνδυνο τιμών, ο Coleman δίνει την παραγωγή του σε τέσσερεις διαφορετικούς μεταποιητές, βασιζόμενος στο ποιός προσφέρει την καλύτερη συμφωνία. Αλλά, αντί να συγκρίνει τις τιμές για τον κάθε μεταποιητή με βάση την τιμή της αγοράς που βασίζεται στην ποιότητα δειγμάτων των φορτίων, υπολογίζει την τιμή ανά μονάδα βάρους φρέσκου προϊόντος των φορτίων που στέλνει.
"Αυτός είναι πιο ακριβής τρόπος σύγκρισης μεταξύ των μεταποιητών", εξηγεί. "Εφόσον χρησιμοποιώ την ίδια εταιρεία συγκομιδής και φορτώνω κάθε φορτηγό με τον ίδιο τρόπο, παραδίδω σχεδόν το ίδιο προϊόν στον κάθε μεταποιητή, και θέλω να ξέρω τι με πληρώνουν για κάθε φορτίο. Ο τρόπος με τον οποίο ο μεταποιητής χειρίζεται ένα δείγμα 20-pound από το φορτηγό σου μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στα χρήματα που θα πάρεις."
Ένας μεταποιητής μπορεί να πληρώνει ας πούμε $35,000 για ένα φορτίο, ενώ ένας άλλος πληρώνει $5,000 περισσότερα για ένα σχεδόν ίδιο φορτίο. Αυτοι οι αριθμοί μου δίνουν έναν καλύτερο τρόπο να συγκρίνω τις τιμές τους. Δεν θα αφήσω κανέναν μεταποιητή βασιζόμενος στα έσοδα μιας χρονιάς, αλλά αυτή η πληροφορία με βοηθά να αποφασίσω ποιο μέρος της σοδειάς να στείλω στον καθένα τους."

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε με τίτλο "Pistachio grower manages risks", Aug 6, 2009 2:14 PM Western Farm Press.
Πρόσθετες πληροφορίες
Βρωμούσες - Stink Bugs: επιστημονικό άρθρο στα Αγγλικά.
η εικόνα της βρωμούσας ανήκει στην σελίδα http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/r605300411.html
η εικόνα του navel orangeworm στην http://bugguide.net/images/raw/YKTR0QURLQNR3KCRN0JR20H0E0JRN0TRYKNRHQYQN0S0XQK0P0YRXQQ0N0CR0QYRXQARHQFQFKBR50.jpg
η εικόνα για τον μύκητα Botrytis cinaera στην σελίδα http://ucce.ucdavis.edu/files/repository/calag/img4403p6b.jpg
η εικόνα για τον μύκητα Botryosphaeria στην σελίδα http://ucce.ucdavis.edu/files/repository/calag/img4606p28.jpg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου