Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Κελυφωτό φιστίκι ΗΠΑ: Οι αυτοκράτορες της Paramount Farms

Στο άρθρο με τίτλο "Αμερικάνικος επεκτατισμός: απόβαση κελυφωτών φιστικιών στην Ινδία" είδαμε τις ενέργειες μιας εταιρείας από την Καλιφόρνια με την επωνυμία "Paramount Farms" για το στήσιμο μονάδας επεξεργασίας των κελυφωτών φιστικιών της Καλιφόρνια στην Ινδία. Μάθαμε ότι η Paramount Farms είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο δενδροκομική επιχείρηση με περίπου 457.000 στρέμματα δενδροκομικές καλλιέργειες από τα οποία 121.380 με κελυφωτά φιστίκια, 161.840 στρ.  με αμυγδαλιές, 72.828 με ροδιές και 101.150 με λεμονιές. Έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολλάρια ετήσιο τζίρο και εξάγει πάνω από το 50% των κελυφωτών φιστικιών της Καλιφόρνια.
Αναρωτηθήκα λοιπόν ποιός βρίσκεται πίσω από αυτόν τον κολοσσό. Από αυτό το άρθρο, έμαθα ότι o κολοσσός ανήκει στον 72χρονο Stewart Resnick και στη σύζυγό του Lynda. Το άρθρο αφορά το πως αξιοποίησε ο Resnick τις χρηματοδοτήσεις προς πολιτικούς για να πετύχει μια άρση περιβαλλοντικών όρων που περιόριζε την δυνατότητα χρήσης νερού για τις καλλιέργειές του από το Δέλτα του Sacramento-San Joaquin ποταμού.  Για την ώρα θα κρατήσω όμως μόνο ό,τι αφορά το "βιογραφικό" του Stewart και της Lynda και τα περί πολιτικής - νερού και πιέσεων θα τα δούμε σε επόμενο δημοσίευμα.



Σύμφωνα με το άρθρο λοιπόν, στο Λός Άντζελες ο 72χρονος Resnick είναι γνωστός ως ένας από τους ευπορότερους ανθρώπους και μεταξύ των πιο γενναιόδωρων φιλανθρώπων. Δώρισε $55 εκατομμύρια δολάρια στο δημοτικό μουσείο τέχνης του Λός Άντζελες, εκατομμύρια περισσότερα για μια ψυχιατρική κλινική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ένα ενεργειακό ινστιτούτο στο Cal Tech.
Η σύζυγός του, Lynda Resnick, είναι εργολάβος, δημοσιοσχεσίτισα (socialite) και συγγραφέας. Το βιβλίο της "Ρουμπίνια στο δενδρώνα" περιείχε διαφημήσεις από την Martha Stewart (ποιά είναι;) και τον Rupert Murdoch και το μπλόγκ της "Τρίτη των ρουμπινιών"  (“Ruby Tuesday” ) εμφανίζεται  καμιά φορά στο huffingtonpost.com (τι είναι;). Το ζευγάρι ζει σε μέγαρο στο Beverly Hills το οποίο η συγγραφέας Amy Wilentz αποκάλεσε “Μικρές Βερσαλίες”. Είναι η σκηνή των πάρτυ για διασημότητες, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και πολιτικούς - κυβερνήτες, γερουσιαστές και υποψηφίους προέδρους.
Ο Resnick είπε ότι στη διαδρομή του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια  (UCLA) εργάστηκε "καθαρίζοντας τζάμια" και κέρδισε το πρώτο του εκατομμύριο από μια επιχείρηση συστημάτων ασφάλειας κατοικιών κατά των διαρρήξεων. Από τότε η παγκόσμια εταιρεία του με την επωνυμία Roll (www.roll.com) χειρίζεται επωφελώς μια μεγάλη λίστα επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών είναι η TELEFLORA γνωστή και στη χώρα μας εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών-παραδόσεων λουλουδιών, η POM εταιρεία χυμού ρόδου, το εμφιαλωμένο νερό FIJI από τις νότιες θάλασσες, η  PARAMOUNT FARMS με την παραγωγή φιστικιού και αμυγδάλων, η PARAMOUNT CITRUS με παραγωγή χυμού λεμονιού και πρόσφατα  (2007) και μια Ναυτιλιακή εταιρεία Cargo, με έδρα το Σίδνεϊ της Αυστραλίας την NEPTUNE PACIFIC LINES (Αυστραλία, Σίδνευ, νησιά Φίτζι).
Η περιουσία τους στηρίζεται στις αγροτοβιομηχανίες και στις εκτάσεις φιστικιών, αμυγδάλων, λεμονιών και ρόδων που βρίσκονται κυρίως στον δήμο του Kern στο νότιο άκρο της κοιλάδας San Joaquin.
Από το 1993 οι Resnick έχουν δώσει πάνω από 1,6 εκατομμύρια δολλάρια σε κυβερνήτες της Καλιφόρνια, πολιτικούς και άλλους ανθρώπους κλειδιά στον καθορισμό της ομοσπονδιακής πολιτικής υδατικών πόρων. Από το σχήμα των δωρεών τους δεν μοιάζει να είναι οπαδοί ή υποστηρικτές, καθώς τα χρήματα ακολουθούν όποιον έχει την εξουσία.


ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ!!!! Άντε να σηκώσεις κεφάλι μικρο-συνεταιρισμένε παραγωγέ ΠΟΠ της Αίγινας ή της Φθιώτιδας!  Τους άλλους άστους γιατί άχνα δεν βγάζουν μπροστά στον κολοσσό. Αυτοί όχι μόνο δεν περιμένουν χρηματοδοτήσεις από τις κυβερνήσεις και το κράτος αλλά το αντίστροφο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου