Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Αμερικάνικος επεκτατισμός. Το όπλο τους: η πολύ χαμηλή τιμή λένε οι Ιρανοί το 2008

Ο πόλεμος του κελυφωτού φιστικιού: Στενός ανταγωνισμός μεταξύ των Ιρανικών και  Αμερικανικών κελυφωτών φιστικιών. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μπούν στις παγκόσμιες αγορές κελυφωτού φιστικιού εισάγοντας φιστίκια από την Καλιφόρνια σε συσκευασίες και γεύσεις ίδιες με τα Ιρανικά, έγραψε άρθρο του Γραφείου Αγροτικού Τύπου του Ιράν τον Ιανουάριο του 2008. Λίγο παλιό ξέρω, αλλά ας το καταγράψουμε για ιστορικούς λόγους να δούμε την εξέλιξη.  Το άρθρο συνεχίζει με τα εξής:
 "Παρά το γεγονός ότι το ιρανικό φιστίκι έχει χαμηλότερα επίπεδα αφλατοξινών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και παρά τις διευρυμένες εξαγωγές στις Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Αγορές, οι ΗΠΑ θέλουν να κατακτήσουν τις αγορές φιστικιών του Ιράν" είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης των Ιρανικών Ξηρών Καρπών, Mohammad Hassan Shams Fard
"Τα ιρανικά φιστίκια πωλούνται 600 - 700 δολλάρια ο τόνος (4 -5 €/κιλό) σε συσκευασίες των 5 κιλών, ενώ Οι ΗΠΑ πουλά 100 δολλάρια (0,6 €/κιλό) χαμηλότερα από το Ιράν σε συσκευασίες των 25 έως 50 κιλών" πρόσθεσε. (Δύο χρόνια πριν)
"Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στις αγορές της Ρωσίας προσφέροντας το προϊόν τους σε χαμηλότερη τιμή" σημείωσε.
"Προβλέπεται ότι 200.000 τόνοι ιρνικού κελυφωτού φιστικιού θα εξαχθούν στις διεθνείς αγορές και 60.000 τόνοι θα αποθηκευτούν για την κάλυψη της αγοράς την επόμενη χρονιά" είπε.
Επιπρόσθετα, η εγχώρια κατανάλωση στο Ιράν είναι της τάξης των 30.000 - 35.000 τόνων.

Reported By: Fatemeh Mehrdadian
Translated By: Aref Mohammadzadeh
01/03/08, http://payvand.com/news/08/jan/1023.html


Σημειώστε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO το Ιράν το 2007 (γιατί για την παραγωγή του 2007 μιλάνε τον Μάρτιο του 2008) παρήγαγε περίπου 240.000 τόνους. Εδώ μιλάνε για 200.000 + 60.000 + 35.000 = 395.000 τόνους!!! Να συμπεράνουμε ότι οι 60.000 carry-over, που τελικά φαίνεται να εφαρμόζουν και οι Ιρανοί μαζί με τους Αμερικάνους δεν υπολογίζονται στην ετήσια παραγωγή στα στατιστικά του FAO;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου