Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ανασκόπηση άρθρων 2009 από Western Farm Press

Ψάχνοντας από εδώ και από εκεί για πληροφορίες σχετικά με τον κύριο ανταγωνιστή μας στα ράφια, το κελυφωτό φιστίκι των ΗΠΑ, γέμισε ο browser με ανοιχτές καρτέλες που έχουν διάφορες σημαντικές και ασήμαντες πληροφορίες. Λέω λοιπόν να τις αποτυπώσω εδώ για να μπορώ να επανέλθω αν χρειστεί.

Τον Απρίλιο του 2009 η βιομηχανία κελυφωτού φιστικιού των ΗΠΑ ανασκουμπώνεται από το σοκ της σαλμονέλλα (Μάρτιος 2009) και προσπαθεί να υπολογίσει την ζημιά και τις επιπτώσεις στην αγορά. Βασικό της μέλλημα λοιπόν είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να αυξήσει τις διεξόδους των κελυφωτών φιστικιών στην αγορά γιατί περιμένει να αυξηθεί σημαντικά η παραγωή τα επόμενα χρόνια.

Στις 25 Απριλίου του 2009 στο άρθρο με τίτλο "Building bigger markets to move more pistachios" ο Steve Couture καλλιεργητής από το Kettleman City της Καλιφόρνια μέλος του California Pistachio Board, περιμένει ότι η τιμή στην Ε.Ε. θα είναι $2.75 per pound για το 21/25 Extra No. 1 χύμα — σχεδόν  50 cents χαμηλότερα από την τιμή στα μέσα Αυγούστου.
Δεν γίνονται συναλλαγές λέει και υπάρχουν πολύ λίγα φιστίκια στην αγορά. Αν είσαι αγοραστής γιατί να ψωνίσεις τώρα με $3.25 or $3.35, όταν η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα $2.75 μέσα Σεπτεμβρίου.
Η μισή παραγωγή πάει στην Ευρώπη, 35-40% στις ΗΠΑ και 10-15% στην Κίνα.Η αγορά λέει αυξάνεται ακόμα - δεν έιναι πουθενά κοντά στον κορεσμό.
Οι προσπάθειες για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων για την υγεία από την κατανάλωση κελυφωτών φιστικιών θα πρέπει  να βοηθήσουν την αγορά των σνάκ.  Τα κελυφωτά φιστίκια ως συστατικό των τροφίμων είναι άλλη μια υποσχόμενη αγορά την οποία δεν έχουμε ακόμα καταγράψει. Δεν είχαμε τις απαιτούμενες ποσότητες για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον της βιομηχανίας τροφίμων να χρησιμοποιήσουν μεγάλες ποσότητες φιστικιών στα τρόφιμά τους, λέει. “Αυτό θα πρέπει νααλλάξει καθώς αυξάνεται η παραγωγή." Η ζήτηση αναμένεται ότι θα αυξηθεί και από την άνοδο του επιπέδου ζωής.
Στο μεταξύ, λέει ο Couture, η βιομηχανία αντιμετωπίζει θετικά τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Τον Ιούλιο του 2009 ο Anzaldo εκπρόσωπος των καλλιεργητών για την Paramount Farms Lost Hills, σε αυτό το άρθρο, προβλέπει ότι η παραγωγή του 2009 δεν θα είναι τόσο καλή (και δεν είχε άδικο όπως είδαμε εδώ) Τα δένδρα του δίνουν την εντύπωση ότι δεν άνθησαν κανονικά σαν να μην είχαν συμπληρώσει τις απαιτούμενες βαθμοημέρες ψύξης. Εικάζει ότι η μέτρηση της θερμοκρασίας αέρα δεν είναι κατάλληλη για τον υπολογισμό της διάρκειας ψύξης των οφθαλμών, αλλά δεν έχουμε άλλον καλύτερο τρόπο μέτρησης για την ώρα, λέει. Εκτιμά επίσης ότι η παγωνιά του Απριλίου επηρέασε 2000 με  4.000 στρέμματα σε όλη την πολιτεία αλλά κυρίως τα ώριμα δένδρα στην περιφέρεια της Madera. Όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποιες ανωμαλίες θερμοκρασιών νωρίς την άνοιξη οδήγησαν σε μειωμένη καρπόδεση, υποστηρίζει, αλλά ενδεχομένως όλα αυτά να μην επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα της συγκομιδής.
Ο Anzaldo περίμενε τιμές παραγωγού για το 2009 μεταξύ $1.50 και $2 per pound. Φοβάται όμως ότι αν η βιομηχανία δεν αναρρώσει μετά το πρόβλημα της σαλμονέλα οι τιμές μπορεί να να πέσουν και στα $1.50 per pound. Είναι αισιόδοξος όμως ότι τα προγράμματα προώθησης της Paramount Farms θα ξεπεράσουν τα προβλήματα.

Στις 15 Σεπτεμβρίου2009, σε αυτό το άρθρο δίνονται συμβουλές για τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία των δένδρων, τους τρόπους διάγνωσης των προβλημάτων και λίπανσης. Οι πληροφορίες απευθύνονται σε παραγωγούς της περιφέρειας του Kern αλλά δεν αποκλείεται να μας αφορούν και εμάς. Ας το κρατήσουμε να το δούμε όταν θα μιλήσουμε για τη λίπανση.

Ο Rod Stiefvater στις 16 Σεπτεβρίου 2009, μας λέει εδώ ότι προτιμά να κάνει την συγκομιδή νωρίς για να μην έχει προβλήματα με ασθένειες. Δεν πιστεύει ότι κερδίζει σημαντικά αφήνοντας τον καρπό περισσότερο καιρό στα δένδρα. Επίσης κάνει μια ανασκόπηση της χρονιάς προσπαθώντας να εξηγήσει τον μεγαλύτερο αριθμό κούφιων (υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο και ανεπαρκής ψύξη το χειμώνα), επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά το 2009 αναγκάστηκε να ψεκάσει τον Αύγουστο για τoν μύκητα Botryosphaeria κάτι που δεν συνέβαινε στο Kern αλλά μόνο βορειότερα πάνω από το Sacramento (Βλ. χάρτη εδώ). Τέλος εξηγεί τις προσπάθειες που έκανε για να εξασφαλίσει την επαρκή άρδευση και εκφράζει την ανησυχία του για το νερό στο μέλλον.

Ο Chuck Nichols στις 24 Σεπτεμβρίου 2009 λέει εδώ ότι είναι αισιόδοξος για την παραγωγή του 2009 και ότι η αγορά έχει ετοιμαστεί για 400 - 450 εκατομμυρια pounds και αν η παραγωγή είναι μικρότερη τότε θα ενδυναμωθεί. Υπολογίζει δε ότι η τιμή παραγωγού θα είναι περίπου 10% ικρότερη από την περσινή περίπου $1.80 a pound, και για την ψύχα $2.30 to $2.35 per pound αλλά οι παραγωγοί θα κερδίσουν λόγω μεγαλύτερης παραγωγής.

Στις 21 Οκτωβρίου 2009, αυτό το άρθρο μιλάει για τον συντονισμό των ερευνητικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του Navel OrangeWorm (NOW) στο αμύγδαλο και την φιστικιά, γιατί κατηγορείται ως φορέας του Aspergillus που είναι υπεύθυνοςγια τις αφλατοξίνες. Δεν  νομίζω να με αφορά γιατί μαζεύω πολύ νωρίς (αρχές Σεπτεμβρίου είμαι τελειωμένος) εκτός και αν έχω πρόβλημα με τα νέα δένδρα που είναι μάλλον Pontikis και συγκομίζονται 10-15 μέρες αργότερα.

Στις 5 Νοεμβρίου 2009, μαθαίνουμε λοιπόν εδώ ότι ο Resnick και η Western Pistachio Association (WPA), ο συνεταιρισμός φιστικιών της Δύσης, κατάφεραν να πάρουν χρηματοδότηση 500.000 δολαρίων ως στήριξη για τις προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς μετά το πρόβλημα της σαλμονέλα. Τα χρήματα λένε θα χρησιμοποιηθούν και για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των φιστικιών για την υγεία και την διατροφή. Επίσης μαθαίνουμε ότι η WPA ξεκίνησε ένα καινούργιο ιστοχώρο για να πείσει τους καταναλωτές να "γίνουν πράσινοι" για καλύτερη υγεία. Δείτε το, www.TheGreenNut.org, μπορεί να είναι πολύ φρου φρου διαφημιστικό αλλά είναι όμορφο και έχει και συνταγές. Εδώ φαίνεται να παίρνει μορφή και αυτό που είπε ο Couture παραπάνω, ότι δηλαδή θα εντείνουν τις προσπάθειες για να αναπτυχθεί η αγορά του φιστικιού ως συστατικό των τροφίμων.

Στις 16 Νοεμβρίου 2009 ο Pollock συζητά εδώ, με τον Kevin Herman, επικεφαλής της Specialty Crop Co., πολυκαλλιεργητική επιχείρηση με βάση την Madera της Καλιφόρνιας, τον Richard Matoian, διεθύνοντα της Western Pistachio Association στο Fresno, τον Chuck Nichols, καλλιεργητή και μεταποιητή από το  Kings, το Tulare και το Fresno (από αυτόν διαβάζουμε τις μηνιαίες ενημερώσεις που δημοσιεύουμε) και τον Jim Zion συνεργάτη μάνατζμεντ της Merdian Nut Growers από το Clovis για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της καλλιέργειας της φιστικιάς στην Καλιφόρνια.

Στις 19 Νοεμβρίου 2009, βλέπουμε εδώ ότι οι εξαγωγικοί φορείς των προίόντων της Καλιφόρνια χρηματοδοτούνται για να προωθήσουν τις εξαγωγές τους. Συγκεκριμένα το California Pistachio Export Council και η επιχείρηση Cal-Pure Pistachios, Inc. πήραν $950.000. Προσθέστε τώρα και αυτά που πήρε η WPA ($500.000) και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ τα ιρανικά κελυφωτά φιστίκια έχουν τελωνειακό δασμό  300% και πείτε μου μετά ότι δεν προστατεύεται η εγχώρια παραγωγή και ότι δεν ντοπάρονται  οι εξαγωγές φιστικιών των ΗΠΑ, .... στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου φυσικά.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2009 βλέπουμε εδώ ότι το πρόγραμμα μικρών αγροκτημάτων της αναπτυξιακής συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Cooperative Extension UC-Davis) σταματά λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Το αναφέρουμε γιατί χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, για μικρά αγροκτήματα (Small Farms), ξεκίνησε και η ανάπτυξη της φιστικιάς, στo σταθμό Kearney, της Καλιφόρνια και έγινε μια μεγάλη βιομηχανία. Από το άρθρο όμως μαθαίνουμε ότι πολλά άλλα σημαντικά σήμερα για την περιοχή προϊόντα, ξεκίνησαν με αυτόν τον τρόπο (φράουλες, μικροί καρποί, κ.α). Ο αρθρογράφος επιβραβεύει την προσπάθεια των γεωργικών συμβούλων που εργάστηκαν και εργάζονται εκεί.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2009, ο Denis Pollock κάνει μια ανασκόπηση της κατάστασης του φιστικιού σε αυτό το άρθρο. Εκτιμά ότι η παραγωγή 2009 και 2010 θα ξεπεράσει αυτή των προηγούμενων δύο ετών αλλά το προϊόν βρίσκει διεξόδους παρά τις συνεχώς αυξανόμενες παραγωγικές εκτάσεις. Επίσης η κατάσταση με την σαλμονέλα δεν φαίνεται να επηρέασε την αγορά που βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Εξάλλου δεν επιθεβαιώθηκε κάποια ασθένεια από κατανάλωση μολυσμένων φιστικιών.
Η συγκομιδή του 2009 harvest αναμενόταν να βρίσκεται μεταξύ 375 and 425 εκατομμύρια pounds. Το 2008 ήτανε OFF χρονιά και πήραμε 288 εκατομμύρια pounds και το 2007 ήταν ON χρονιά με 416 εκατομμύρια pounds. Μια μεγάλη OFF χρονιά αναμένεται για το 2010.
Η αγορά δυνάμωσε χάρη στη μικρότερη από την εκτιμώμενη παραγωγή στην Καλιφόρνια, μια παγκόσμια έλλειψη λόγω της ανοιξιάτικης παγωνιάς του 2008 στο Ιράν και την συνεχιζόμενη αδυναμία του δολλαρίου.

1 σχόλιο:

  1. Hola Mi nombre es miguel, En Mi Tiempo Libre almendros agricultor de soja y Tengo (antoñeta marcona y) naranjos y (Navelina), Cuando me dedico blog puedo "al-pistalmendro, aunque Lo Tengo Algo parado. GRACIAS POR ponerte en Contacto conmigo. Tambien participo en las Naciones Unidas Foro de Frutos Secos Que Tiene El mismo nobre Que El blor .... PISTALMENDRO, ESTA Su Dirección es, En el encontraras información Sobre el pistacho y almendro el, y al Mismo Tiempo podrias exponer Tus Experiencia, te invito un participar ... http://pistalmendro.mundoforo.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή