Κελυφωτά φιστίκια, αμύγδαλα και άλλοι δημοφιλείς ξηροί καρποί μπορεί κάποια μέρα να ψεκάζονται με μια ζύμη η οποία ονομάζεται Pichia anomala, λένε ερευνητές της Υπηρεσίας Αγροτικής Έρευνας των ΗΠΑ (Agricultural Research Service, ARS)
Εργαστηριακές μελέτες και πειράματα αγρού του φυσιολόγου φυτών Δρ. Sui-Sheng "Sylvia" Hua της ARS, έδειξαν ότι η ζύμη ανταγωνίζεται με επιτυχία τον μύκητα Aspergillus flavus για θρεπτικά στοιχεία και χώρο ανάπτυξης. Ο A. flavus και κάποια άλλα είδη Aspergillus παράγουν επικίνδυνες τοξίνες γνωστές ως αφλατοξίνες. Ο Δρ. Hua εξασφάλισε πατέντα για τη χρήσιμοποίηση της ζύμης ως μια φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο προστασίας των δένδρων, όπως και του καλαμποκιού, από την μόλυνση με αφλατοξίνες. Οι προδιαγραφές της Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. βοηθούν στην αποφυγή της πώλησης μολυσμένων με αφλατοξίνες τροφίμων και ζωοτροφών.
Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε φιστικεώνα της Καλιφόρνια, ο Δρ. Hua και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι ο ψεκασμός των δένδρων με τη ζύμη παρεμπόδισε την εμφάνιση του A. flavus στα φιστίκια έως 97%., σε σχέση με τα μη ψεκασμένα δένδρα. Η ζύμη μπορεί επίσης να ψεκαστεί στα συγκομισμένα ή αποθηκευμένα προϊόντα και όχι μόνο στα δένδρα πριν την συγκομιδή, σύμφωνα με τον Δρ.Hua, που βρίσκεται στο Δυτικό τοπικό Κέντρο έρευνας της ARS στο Albany της Καλιφόρνια.
Εκτός από την παρεμπόδιση του μύκητα A. flavus, η ανταγωνιστικλή ζύμη μπορεί να είναι αποτελεσματική στην προστασία άλλων προϊόντων ενάντια σε τουλάχιστον μισή ντουζίνα άλλα είδη μικροβίων τα οποία μπορούν να καταστρέψουν την γέυση, υφή, απόδοση, ασφάλεια ή άλλα χαρακτηριστικά ενός τροφίμου. Αυτά τα μικρόβια περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τον Botrytis cinerea, ο οποίος προκαλεί την φαιά σήψη στα επιτραπέζια σταφύλια.
Η έρευνα του Δρ. Hua's είναι μια από τις πολλές μελέτες που πραγματοποιούνται στα εργαστήρια της ARS labs για να υποστηρίξουν την προτεραιότητα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την ασφάλεια των τροφίμων.
Πηγή: Helpful yeast battles aflatoxin, Capital Press, ARS News Service, 4/3/2010.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου