Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Κελυφωτό φιστίκι ΗΠΑ: Ιούλιος 2010

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που παίρνουμε από τους συν-ανταγωνιστές μας της Καλιφόρνια. Μικρότερη παραγωγή, οψιμότερη συγκομιδή με αυξημένο κίνδυνο υποβάθμισης ποιότητας και υψηλότερη τιμή παραγωγού και τιμές χονδρικής γύρω στα 6,20 €/kg ανοιχτό με κέλυφος παρά το πέσιμο και πάλι του δολαρίου στα 0,756279€ (σήμερα). Δείτε τι λένε τα αγροκτήματα Nichols για τον Ιούλιο 2010 (ελεύθερη μετάφραση):

Μετά από μια δροσερότερη και υγρότερη από τα συνηθισμένα άνοιξη, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες στις περιοχές παραγωγής φιστικιών της Καλιφόρνια επέστρεψαν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Συνήθως το γέμισμα των καρπών ξεκινά νωρίς τον Ιούλιο. Στα αγροκτήματα Nichols παρατήρησαν ότι το γέμισμα φέτος ξεκίνησε 10-15 Ιουλίου και ενώ αυτό έγινε σχετικά όψιμα δεν έγινε τόσο αργά όσο πιθανολογούταν.

Το 2010 είναι χρονιά χαμηλής παραγωγής ("OFF") και δεν υπάρχει πίεση στους μεταποιητές και παραγωγούς για πρώιμη συγκομιδή. Τα τελευταία χρόνια, η δυναμικότητα συγκομιδής αυξήθηκε γρηγορότερα από την δυναμικότητα των μεταποιητών για καθάρισμα και ξήρανση. Ως αποτέλεσμα, η συγκομιδή τις χρονιές υψηλής παραγωγής ("ON") ξεκινά λίγο νωρίτερα σε σχέση με τις OFF" χρονιές για να μην υπάρχει κορεσμός στους μεταποιητές στην κορύφωση της συγκομιδής. Αρκετοί παραγωγοί περνάνε δέυτερο χέρι τα δένδρα που συγκομίζουν νωρίς αλλά διστάζουν να το κάνουν τις "OFF" χρονιές γιατί η παραγωγή είναι μικρή. Αυτή τη χρονιά οι παραγωγοί θα συγκομίσουν αργά για να επιτρέψουν την ωρίμανση περισσότερων καρπών και οι μεταποιητές δεν θα κορεστούν δεδομένου ΄ότι η παραγωγή είναι μικρότερη. Όψιμη ωρίμανση και καθυστερημένη συγκομιδή θα έχουν ως αποτέλεσμα μια απο τις πιο όψιμες σοδειές τα τελευταία χρόνια.  Στα αγροκτήματα Νichols υπολογίζουν ότι η συγκομιδή θα γίνει γύρω στις 17 - 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αγροκτήματα Nichols, το γέμισμα φέτος φαίνεται να είναι καλύτερο από το μέσο όρο και είναι πολύ καλύτερο από πέρισυ. Με αυτό στο μυαλό οι περισσότερες εκτιμήσεις παραγωγής είναι λίγο μεγαλύτερες τώρα σε σχέση με αυτές πριν την έναρξη του γεμίσματος. Το αρνητικό είναι ότι η καθυστερημένη συγκομιδή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο για προσβολή από τον Navel Orangeworm (NOW). Στα αγροκτήματα Nichols εκτιμούν ότι η παραγωγή είναι περίπου 330 million pounds, αλλά άλλοι του κλάδου πιστέυουν ότι το δυναμικό είναι μεγαλύτερο. Το γεγονός είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει το μέγεθος της σοδειάς πριν την συγκομιδή.

Η ζημιά από τον NOW είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας για την αποτελεσματική προώθηση του φιστικιού της Καλιφόρνια. Η ανοχή των καταναλωτών για τα προσβεβλημένα φιστίκια είναι πολύ μικρή και ο NOW είναι ο κυριότερος φορέας αφλατοξινών, που επηρεάζει τις δυνατότητες εξαγωγών σε αγορές κλειδιά. Οι Nichols δεν γνωρίζουν ακόμα τον κίνδυνο προσβολής της παραγωγής του 2010, αλλά υπάρχουν κάποια καλά και κάποια άσχημα νέα για τα πιθανά επίπεδα προσβολής.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι μεταποιητές δίνουν σημαντικά πρίμ για προϊόν με μικρό ποσοστό προσβολής από τον NOW. Ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί τώρα έχουν ένα οικονομικό κίνητρο να ελέγξουν τον NOW με απολύμανση, πρόωρη συγκομιδή και προσεκτικούς ψεκασμούς.

Τα άσχημα νέα είναι η πιθανότητα όψιμης συγκομιδής όπως είδαμε παραπάνω. Τα όψιμα συγκομιζόμενα φιστίκια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες προσβολής από τον NOW. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν οι παραγωγοί απέναντι σε αυτα τα συγκρουόμενα οικονομικά μυνήματα, την επιθυμία για όψιμη συγκομιδή για την αποφυγή δεύτερου χεριού και το κίνητρο των πριμ αν έχουν μειωμένη προσβολή από NOW. Δεδομένου ότι τα πριμ για τον NOW εφαρμόστηκαν από τους περισσότερους μεταποιητές την τελευταία χρονιά, είναι άγνωστο πως θα ανταποκριθούν οι παραγωγοί.

Ανακοινώθηκαν ελάχιστες τιμές παραγωγού για τη σοδειά του 2010 περίπου $2.45 (= 1,85258 EUR) ανά pound (= 0,45359237 kg) με κέλυφος  (= 4,08 €/kg) καθαρό στον παραγωγό. Αυτό μεταφράζεται σε τιμές χονδρικής για το αμερικάνικο extra #1, μεγέθους 21/25 ωμό ανοικτό φιστίκι με κέλυφος στην περιοχή των $3.70 - $3.80 (6,17 €/kg - 6,34 €/kg). Αυτά τα επίπεδα τιμών είναι πολύ μεγαλύτερα από τις τιμές ανοίγματος του 2009 (σχεδόν $1.00 μεγαλύτερες). Σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη σοδειά στο Ιραν και την Τουρκία, δεν είναι γνωστό αν η τιμή ανοίγματος ισοσκελίζεται σωστά με την μικρότερη παραγωγή του 2010.

Γνωρίζουμε ότι η προσφορά κελυφωτών φιστικιών θα είναι μικρή τον Σεπτέμβριο και το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου. Με ελάχιστο απόθεμα (carry - over) στη σοδειά του 2010 και μια αναμενόμενη όψιμη συγκομιδή, η ζήτηση θα είναι πολύ μεγάλη από πολύ νωρίς.

Καθώς η παραγωγή ωριμάζει μέχρι την συγκομιδή, μείνετε ενημερωμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου