Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Κελυφωτό φιστίκι ΗΠΑ: Η σοδειά φαίνεται μεγάλη και οι τιμές ισχυρότερες για την Paramount

Σε άρθρο της εφημερίδας Western Farm Press δημοσιεύονται δηλώσεις του διευθυντή σχέσεων με τους παραγωγούς για την Paramount Farms, Andy Anzaldo για την σοδειά και τιμές του κελυφωτού φιστικιού των ΗΠΑ. Ακολουθεί ελεύθερη μετάφραση του άρθρου:

Η σοδειά του 2010, φαίνεται κοντά αν όχι μεγαλύτερη από την περσινή  - 160,6 εκ τόνους  ( 354 million pound crop) -  όπως τα μετράει ο Andy Anzaldo, διευθυντής σχέσεων με τους παραγωγούς για την Paramount Farms.
Βασιζόμενος αυτά που βλέπει στοςυ δενδρώνες αυτήν την εποχή, περιμένει ότι στην Καλιφόρνια θα συγκομιστούν μεταξύ 158 και 177 εκ. τόνους (350 million και 390 million pounds) κελυφωτών φιστικιών.
Το ανώτατο όριο αντανακλά αυτό που ο Anzaldo θεωρεί ως το μεγαλύτερο, σε σχέση με πέρισυ, δυναμικό παραγωγής των νεότερων δένδρων, ειδικά αυτών στα δυτικά, στις κοινότητες Kern, Kings και Frenso.
Το 2009, μια "ON" χρονιά, αυτά τα δένδρα υπολειτούργησαν, με μικρή παραγωγή 280,20 -  392,30 kg/στρέμμα (2,500 έως 3,500 pounds (ανά acre)). Αρκετοί παραγωγοί, λέει, περιμέναν σοδειές της τάξης των 448,34 kg/στρ (4,000-pound (per acre)) από τους νεότερους δενδρώνες, σχεδόν το ίδιο με τα ώριμα δένδρα. Η φτωχή άνθοφορία της περασμένης χρονιάς, λόγω της παγωνιάς, είχε ως αποτέλεσμα έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό κούφιων.

Και αυτή τη χρονιά όμως η ανθοφορία διαταράχτηκε, αλλά από τις 2 inches έως 4 inches βροχής και τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της άνθησης. Η επίδραση του δροσερού και υγρού καιρού κατά την άνθηση ήταν λιγότερο δραστική από τις χαμηλές θερμοκρασίες, λέει ο Anzaldo.
“Τώρα, βρισκόμαστε στη μέση του γεμίσματος των καρπών και οι αποδόσεις των νέων δένδρων φαίνονται περίπου 10 - 20% καλύτερες από την περασμένη χρονιά”
Η εκτίμησή του για 158 εκ. τόνους (350-million-pound) σοδειά το 2010 αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα βροχής κατά τη διάρκεια της όψιμης συγκομιδής. Λόγω της όψιμης καλλιέργειας αυτή τη χρονιά, αναμένει ότι τα περισσότερα δένδρα θα συγκονμιστούν τέλη Σεοπτεμβρίου, μια με δύο εβδομάδες αργότερα απο το συνηθισνμένο. Τότε η βροχή σημάινει μεγαλύτερη πιθανότητα για ασθένειες όπως η alternaria and botryosphaeria. “Αν εμφανιστεί ασθένεια, θα είναι αγώνας ταχύτητας να ολοκληρωθεί η συγκομιδή” λέει.
Αν γίνει αυτό ή αυξηθούν οι προσβολές εντόμων, ο Anzaldo περιμένει ότι οι περισσότεροι παραγωγοί θα κάνουν δύο χέρια. Ξεκινόντας 7 έως 10 ημέρες νωρίτερα από το κανονικό, θα κτυπήσουν ή δονήσουν ελαφρά τα δένδρα για 3 έως 5 δευτερόλεπτα, αντί για το τυπικό  5 έως 8 δευτερόλεπτα. Αυτό, λεέι, θα ρίξει το 60 - 70% των ώριμων καρπών. Δύο με τρείς εβδομάδες μετά, θα δονήσουν τα δένδρα κανονικά για να ρίξουν τους όψιμους καρπούς.

Οι παραγωγοί μπορούν να αναμένουν ότι οι τιμές θα είναι υψηλότερες αυτή τη χρονιά σε σχέση με την περασμένη. Την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι Paramount Farms ανακοίνωσαν τιμή ανοικτού με κέλυφος, συμπεριλαμβανόμενου και του μέγιστου πριμ ποιότητας των 4,18 €/kg ($2.50 per pound) και τιμή ψίχας 5,01 €/kg ($3 per pound).
“Αυτές είναι οι υψηλότερες τιμές που πληρώθηκαν ποτέ στους παραγωγούς πριν την συγκομιδή στην ιστορία του κλάδου”, λέει ο Anzaldo. Είναι σημαντικά μεγαλύτερες από την περσινή τιμή εκκαθάρισης για το αναοικτό με κάλυφος των 3,76 €/kg ($2.25 per pound) , η οποία ήταν 0,75 €/kg (45 cents-a-pound) μεγαλύτερη από την τιμή ανοίγματος των 3,00 €/kg ($1,80 per pound) που προσφέρθηκε την περασμένη χρονιά.
Θεωρεί ότι σε αυτό συμβάλλει η μεγάλη εξαγωγική ζήτηση από την Κίνα, η μικρή παραγωγή του Iran, μετά από δύο χρονιές ζημιάς από παγετό των δένδρων και το πρόγραμμα προώθησης στην τοπική αγορά, με τίτλο "Get Crackin’" των $15 million της Paramount, μετά το πρόβλημα της salmonella.

Πηγή: Western Farm Press, Jul 29, 2010 12:29 PM Pistachio crops looks big; prices stronger

Μονάδες:
1 pound = 0,45359237  kg,
1 USD = 0,757813 € (σήμερα),
1 acre = 4,0468564224 στρέμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου