Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ταινία για το κλάδεμα της φιστικιάς: 1ο - 2ο έτος

Τα βιντεάκια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σχετικά με το κλάδεμα της φιστικιάς είναι τόσο καλά που αποφάσισα να τους προσθέσω ελληνικούς υπότιτλους.

Σε αυτό το πρώτο βίντεο ο Bob Beede με τον Chris Wiley βρίσκονται μπροστά σε ένα δένδρο σε λήθαργο μετά την 2η περίοδο ανάπτυξής του στο χωράφι. Στις ΗΠΑ, φυτεύονται το χειμώνα τα άγρια υποκείμενα στο χωράφι και μπολιάζονται επί τόπου την αμέσως επόμενη άνοιξη (1ο έτος). ¨Ετσι έχουν:
1ο έτος
  • 1ος χειμώνας: υποκείμενο, 
  • 1η άνοιξη - καλοκαίρι: μπόλιασμα, 
2ο έτος
  • 2ος χειμώνας: κόψιμο σταυρώματος
  • 2η άνοιξη-καλοκαίρι: έκπτυξη πρωτευόντων - κορυφολόγημα - έκπτυξη δευτερευόντων, 
3ο έτος
  • 3ος χειμώνας: κλάδεμα δευτερευόντων
Σε αυτό ακριβώς το στάδιο βρίσκεται λοιπόν το δένδρο μπροστά στο οποίο βρίσκονται ο Bob και ο Chris στην ταινία που ακολουθεί και μας εξηγούν πως έφτασε μέχρι εδώ.
Στη χώρα μας φυτεύουμε είτε ενός έτους μπολιασμένα δένδρα (1 βέργα) είτε 1 έτους μπολιασμένα και σταυρωμένα δένδρα με νεο-σχηματισμένους τους πρωτεύοντες σε λήθαργο και πιο σπάνια 2 ετών μπολιασμένα και σταυρωμένα δένδρα (1ο έτος) με ήδη ανεπτυγμένους και κορυφολογημένους τους πρωτεύοντες (2ο έτος).
Να επισημάνω επίσης ότι οι οδηγίες για το ύψος του σταυρώματος (1 - 1,10 μέτρα) και για την ορθόκλαδη μορφοποίηση των δένδρων  αφορούν την μηχανική συγκομιδή με δονητές για να μεταφέρεται καλύτερα η δόνηση στις ταξικαρπίες. Στην παραδοσιακή καλλιέργεια μπορούμε να σταυρώσουμε τα δένδρα χαμηλότερα, φροντίζοντας όμως να έχουμε όρθιους πρωτεύοντες για να μπορούμε να περάσουμε κοντά στον κορμό κατά την καλλιέργεια του εδάφους. Επίσης δεν μας πειράζει να κρέμονται τα κλαδιά με τις ταξιανθίες στους διαδρόμους μεταξύ των σειρών ,αρκεί να μην ενοχλούν στη διέλευση.
Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε πως κλάδεψαν το δένδρο 3ο - 5ο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου