Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Συχνές ερωτήσεις

Αρκετοί αναγνώστες ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση νέων φιστικεώνων και έχουν απορίες. Σκέφτηκα λοιπόν να συγκεντρώσω εδώ κάποια ερωτήματα και πιθανές απαντήσεις τους.

Το χωράφι μου έχει pH 8 με 8,5 είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια φιστικιών;
Μπρουσοβάνας (1986), "Κανονική είναι η οξύτητα του εδάφους για την καλλιέργεια φιστικιάς όταν η τιμή του PH  είναι γύρω στο 7 το πολύ 8. " Ενώ λέει αυτά ο κ. Μπρουσοβάνας πιο δίπλα δίνει ανάλυση εδάφους όπου καλλιεργούνται 60χρονες φιστικιές από το Βοτανικό με PH από 8,32 - 8,85, εδάφη αλκαλικά (PH=8 και πάνω) πλούσια σε ασβέστη και μέσης μηχανικής σύστασης.
Για το ίδιο θέμα οι B.Beede και C.Kallsen λένε ότι σε PH > 7,5 εμφανίζονται προβλήματα διαθεσιμότητας ψευδαργύρου (Zn), χαλκού (Cu), μαγνησίου (Mn), σιδήρου (Fe). Ειδικά για τον ψευδάργυτο γράφουν ότι η διαλυτότητά του μειώνεται 100 φορές για κάθε μονάδα αύξησης του PH.
Οι αντίστοιχες τροφοπενίες όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατάλληλα σκευάσματα και αυτό συνήθως είναι πιο συμφέρον από το να προσπαθήσει κανείς να μειώσει το PH ενός αλκαλικού ασβεστούχου εδάφους.  Οι ποσότητες με θειικού οξέος που χρειάζονται είναι υπερβολικές. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η εφαρμογή του με το νερό άρδευσης, δηλαδή μόνο στη ζώνη όπου γίνονται οι ανταλλαγές ιόντων μεταξύ ρίζας και εδάφους.

Ποιά ποικιλία να επιλέξω;
Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Οι φυτωριούχοι δενδρυλλίων κελυφωτών φιστικιών είναι ελάχιστοι (3-4 σε όλη την Ελλάδα)  και από αυτούς λίγοι ξέρουν τι ποικιλίες έχουν. Συνήθως βρίσκουμε μια ποικιλία που μοιάζει με αυτήν των Μεγάρων, μάλλον κοιλαράτο, ενώ κάποιοι φυτωριούχοι έχουν και "Ποντίκι" το οποίο γίνεται περιζήτητο τελευταία.
Παραγωγοί υποστηρίζουν ότι το "ποντίκι" δεν το πιάνει η ψύλλα και ότι έχουν παραγωγή κάθε χρόνο. Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι το "Ποντίκι" είναι κατά 15 μέρες πιο όψιμο και θέλει άλλο αρσενικό από αυτό που έχουμε για τα κοιλαράτα. Αυτό εξυπηρετεί αρκετά όσους έχουν παλιότερες καλλιέργειες με άλλη ποικιλία γιατί έτσι σε περίπτωση επέκτασης με "Ποντίκι" παρατείνουν την περίοδο συγκομιδής χωρίς να είναι ανάγκη να αυξήσουν ούτε τα εργατικά χέρια ούτε την δυναμικότητα επεξεργασίας των εξοπλισμών τους. Οι καρποί δεν διαφέρουν πολύ στο σχήμα. Δείτε τι λένε γι'αυτές οι Ρούσκας και άλλοι
Σύγκριση ποικιλιών Αιγίνης και Ποντίκης από την εργασία των Ρούσκας και άλλοι στο ΕΘΙΑΓΕ. (Η εικόνα δεν είναι γνήσια αντιγραφή από την πηγή αλλά προήλθε από σύνθεση διαφορετικών σημείων του κειμένου).
Ενδιαφέροντα ήταν και τα αποτελέσματα της Sirora από τις ίδιες δοκιμές στο Σταθμό Βαρδάτων αλλά δυστυχώς δεν παράγεται στα φυτώρια της χώρας μας. Αυτή η ποικιλία έχει επιλεγεί σχετικά πρόσφατα για τους φιστικεώνες της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου