Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος
Πολλοί από εμάς παλεύουν με τη συγκομιδή, τα τσουβάλια, τα καθαριστήρια και τις αποθήκες μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα αρχίζει η μάχη με τους εμπόρους για την χριστουγεννιάτικη αγορά. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές δουλειές που πρέπει να γίνου και στο χωράφι καθώς σιγά σιγά τα δένδρα θα μπαίνουν σε λήθαργο (από τέλη Νοεμβρίου)
Καλλιεργητικές Εργασίες
- Αφαίρεση από τα δένδρα των ταξικαρπιών μετά την συγκομιδή. (παθογόνα: Camarosporium pistaciae, Eurytoma plotnikovi, Megastigmus pistaciae)
- Καλλιέργεια Εδάφους, κάψιμο και παράχωμα ξηρών καρπών (παθογόνο: Septoria spp., Eurytoma plotnikovi, Megastigmus pistaciae)
- Τοποθέτηση στο δενδροκομείο ημίξηρων κλάδων (παγίδες ωοτοκίας) (παθογόνο: Acrantus vestitus)
- Τοποθέτηση καρπών προσβεβλημένων από το ευρύτομο και τον τρωγόκαρπο σε προστατευμένα μέρη στο φιστικεώνα για παρακολούθηση της εξόδου των ακμαίων την άνοιξη (παθογόνα: Eurytoma plotnikovi, Megastigmus pistaciae)
Μετά τη συγκομιδή των καρπών ο κ. Μπρουσοβάνας συνιστά τη συνέχιση των ψεκασμών με χαλκούχα μυκητοκτόνα (βορδιγάλειος πολτός) όσο τα δένδρα έχουν φύλλα, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα φύλλα όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποθηκευτούν θρεπτικές ουσίες στο ξύλο και στη ρίζα που θα είναι διαθέσιμες την επόμενη άνοιξη κατά την έκπτυξη των οφθαλμών και των φύλλων. Με αυτό το τρόπο προστατεύονται από την είσοδο παθογόνων μυκήτων και οι πληγές που δημιουργούνται από την αποκόλληση των ταξικαρπιών και των ανθοφόρων οφθαλμών αλλά και από το ράβδισμα των κλαδιών κατά τη συγκομιδή. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι ψεκασμοί για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να επαναλαμβάνονται μετά από βροχή και αυτό έχει μεγάλο κόστος καθότι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι ιδιαίτερα βροχεροί μήνες.
Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος.
Τα δένδρα βρίσκονται σε λήθαργο. Αυτήν την εποχή έχει μεγάλη σημασία πόσο κρύο θα κάνει έτσι ώστε να έχουμε στα τέλη Μαρτίου μια ομοιόμορφη ανθοφορία.
Καλλιεργητικές εργασίες:- Κλάδεμα με άμεση απολύμανση τομών κλαδέματος, (παθογόνα: Eutypa lata, Phellinus rimosus). Εκτός από τις σχετικές αναρτήσεις εδώ δείτε και τα πολύ καλά βίντεο για το κλάδεμα σε αυτή τη σελίδα στα αγγλικά από τους συναγωνιστές μας στην Καλιφόρνια.
- Συλλογή και κάψιμο κλάδων και κλαδίσκων, παγίδων ωοτοκίας που τοποθετήσαμε τον Νοέμβριο για το Acrantus vestitus.
- Τον Μάρτιο θα πρέπει να γίνει και η εφαρμογή λιπασμάτων, όπου αυτό είναι απαράιτητο. Κοιτάξτε την ανάρτηση Λίπανση της φιστικιάς
Η Δρ. Χιτζανίδου στο πρόγραμμα ψεκασμών που παρουσιάζει σε συγκεντρωτικό πίνακα στο τέλος του βιβλίου της (πίνακας 5.3) δεν συνιστά χειμερινή επέμβαση. Ο κ. Μπρουσοβάνας όμως (πίνακας XVIII, σελ. 187) συνιστά για όλη την περίοδο χειμέριας νάρκης (πριν από την έναρξη της διόγκωσης των οφθαλμών - Φεβρουάριος) την εφαρμογή Χειμερινού πολτού δινιτροοθοκρεζόλης 3 - 4% για διαχειμάζοντα έντομα διαφόρων μορφών. Στον ίδιο πίνακα έχω σημειώσει με μολύβι από δίπλα πυρεθρίνη για ψύλλα (Λάδι), γιατί; .. δεν θυμάμαι. Νομίζω ότι ψέκασα με λάδι για κοκκοειδή κάποια φορά αλλά μετά σταμάτησα γιατί διάβασα ότι αυτά δεν είναι τόσο ζημιογόνα για τη φιστικιά.
ποιά εποχή φυτεύεται η φυστικιά
ΑπάντησηΔιαγραφή