Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Κελυφωτό φιστίκι Τουρκίας : Σοδειά - τιμές 2010

Σε πρόσφατη αναφορά των γεωργικών ακολούθων των ΗΠΑ για τους καρπούς με κέλυφος στην Τουρκία  το 2010 (πηγή pdf) διαβάσαμε τα εξής:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Επειδή αυτή είναι μια  “on” χρονιά στον φυσικό κύκλο, η παραγωγή κελυφωτών φιστικιών την εμπορική χρονιά 2010 εκτιμάται πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή της εμπορικής χρονιάς  2009. MY 2010 η συγκομιδή άρχισε τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου ανάλογα με την περιοχή. Υπάρχουν τρεις κύριες παραγωγικές περιχές φιστικιών στην Τουρκία:  Gaziantep, Sanliurfa and Siirt. Οι ποικιλίες της Gaziantep και Sanliurfa είναι παρόμοιες αλλά η περιοχή Siirt έχει διαφορετική ποικιλία. Μία κανονική χρονιά η  Gaziantep παράγει 40,000 -45,000 MT(=μετρικοί τόννοι), Sanliurfa  35,000-45,000 MT και η Siirt 10,000 MT -15,000 MT. Την χρονιά 2010, Gaziantep προβλέπει 39,000 MT η Sanliurfa 41,000 MT, και η Siirt 15,000 MT. Η συνολική παραγωγή εκτιμάται 110,000 MT το 2010. Η ποιότητα είναι επίσης πολύ καλή.  Σε κάποιες περιοχές της  Gaziantep και της Siirt η ποιότητα επηρεάστηκε από τη ζέστη. Η παραγωγή θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω νέων φυτεύσεων στην Sanliurfa και Siirt. Λόγω της καλύτερης επιλογής ποικιλιών το πρόβλημα της παρενιαυτοφορούσας παραγωγής δεν θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τιςεπίσημες στατιστικές 1 εκατομμύριο νέα φυτά (sapling;;;) φυτεύονται κάθε χρόνο. Τα περισσότερα τουρκικά φιστίκια είναι της ποικιλίας Gaziantep, λεπτότερα και μικρότερα από τα Ιρανικού τύπου φιστίκια. Αυτά της επαρχίας Siirt, είναι το 15% της συνολικής παραγωγής βρίσκονται ανάμεσα από αυτά της Gaziantep και των Ιρανικών. Οι αποδόσεις στην Siirt όχι μόνο είναι μεγαλύτερες αλλά κυμαίνονται λιγότερο από χρονιά σε χρονιά. Στην Τουρκία η ποιότητα είναι άμεσα συνδεδμένη με το μέγεθος: 90 τεμάχια ή λιγότερα ανά 100 g είναι η πρώτη ποιότητα,  90-100 τεμάχια η δεύτερη, 100-120 τεμάχια η τρίτη, και πάνω από 120 τεμάχια η τέταρτη ποιότητα.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Τα φιστίκια τρώγονται ευρέως ως σνάκ και χρησιμοποιούνται στην παραγωγή γλυκισμάτων, ειδικά γλυκά και είδη αρτοποιίας. Η κατανάλωση έπεσε κατά 60,000 MT τη χρονιά 2009 ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών ρεκόρ λόγω της μικρής διάθεσης. Όχι μόνο οι καταναλωτές γλυκών αλλά και οι καταναλωτές μπακλαβά (special Turkish dessert) επηρεάστηκαν από την υψηλή τιμή φιστικιού. Η τιμή του φιστικιού των ζαχαροπλαστείων την χρονιά 2008 ήταν γύρω στα 9,72 €/kg και αυξήθηκε στα 19,44 € τον Μάιο του 2010 στην αγορά. Η ψίχα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπακλαβά αυξήθηκε από 20,41 €/kg το 2008 σε 24,3 €/kg το 2009. Η τιμή λιανικής με κέλυφος είναι 5,833 TL/ kg, το ψημένο 17,99 €/kg και η ψίχα στις 32,57 €/kg.

(Για τις μετατροπές νομίσματος χρησιμοποιήθηκε 1 TL Τούρκικη λίρα = 0,4861 € από το XE.COM
στις 30/12/2010)

ΕΜΠΟΡΙΟ
Το 2009 οι εξαγωγές φιστικιού μειώθηκαν δραματικά. Λόγω της μειωμένης παραγωγής για την εσωτερική αγορά, η συνολικές εξαγωγές, συμπεριλαμβάνοντας και το μεταποιημένο φιστίκι μειώθηκαν κατά 75% το 2009 συγκριτικά με το 2008. Οι εξαγωγές θα φτάσουν τους 6,500 MT το 2010.
Πίνακας 1. Τουρκία: Εισαγωγές και εξαγωγές 2008 και 2009 ανά μήνα κελυφωτού φιστικιού με κέλυφος.
Οι κύριες εξαγωγικές αγορές είναι οι χώρες της Ε.Ε.  Το συμβούλιο για την προώθηση των εξαγωγών φιστικιών στοχεύει την Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία και Ρωσία για την αύξηση των πωλήσεων. Λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης το συμβούλιο δεν ήταν τόσο ενεργό όσο για το hazelnut.
Πίνακας 2. Εξωτερικό εμπόριο τούρκικων φιστικιών 2007 - 2009.
ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
Τα αποθέματα μεταβάλλονται σημαντικά από χρονιά σε χρονιά αντίστοιχα με τους κύκλους ON -OFF παραγωγής. Μεγάλη παραγωγή το 2008 κατέληξε σε υψηλά αποθέματα. Το 2009 αυτά μειώθηκαν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση σταμάτησε να επιδοτεί άμεσα τους παραγωγούς φιστικιού αρκετά χρόνια πριν και από το 2004 η GUNEYDOGUBIRLIK (συνεταιρισμός παραγωγώ) δεν ανακοίνωσε κατώτατες τιμές για το φιστίκι. Παρόλα αυτά υπάρχει μια κρατική ενίσχυση της τάξης των 300 TL/ha για την εγκατάσταση νέων δενδρώνων με πιστοποιημένα φυτά. Δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, φόροι ή άλλοιπεριορισμοί στις εξαγωγές αλλά οι εισαγωγές στην Τουρκία δεν επιτρέπονται όλο το χρόνο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι Ιρανικά φιστίκια εισέρχονται στην Τουρκία και εξάγονται αφού βαπτιστούν Τουρκικά. (να θυμίσω εδώ  ότι το άρθρο είναι γραμμένο από αμερικανούς)

ΠΡΟΩΘΗΣΗ
Η ομάδα προώθησης του φιστικιού της Antep ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006. Οι ενώσεις εξαγωγέων του Αιγαίου, Νότιοανατολικού Αnatolian και της Ιστανμπούλ έχουν δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο. Επίσης η υποδιεύθυνση εξωτερικού εμπορίου ορίζει άλλο ένα μέλος. Σκοπός της ομάδας είναι να διοργανώνει και διαχειρίζεται έρευνητικές και προωθητικές δράσεις για την αύξηση της κατανάλωσης και εξαγωγής των φιστικιών της Antep. Η ομάδα συμμετείχε στις ακόλουθες συναντήσεις το 2009
- ISM 2009 fair on 01-04 of February in Koln/Germany
- IFE International Food and Beverages Fair on 15-18 of March in London/UK

GUNEYDOGUBIRLIK, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Gaziantep, είναι η μοναδική ένωση σνεταιρισμών για τα φιστίκια. Αυτός ο συνετιαρισμός πωλήσεων παρακολουθεί θέματα εσωτερικού και εξωτερικού εμπορίου, παρέχει πληροφορίες, διεξάγει έρευνες αγοράς και χορηγεί προωθητικές δράσεις.
Note: PSD εκτιμήσεις παραγωγής βασίζονται σε καρπούς με κέλυφος με ένα συντελεστή 1:2


Πρόσθετες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα παρακάτω:

Pistachio research institute Gaziantep http://www.antepfistigiarastirma.gov.tr/sayfalar/english.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου