Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

GREMPA: Μεσογειακή ομάδα έρευνας και μελέτης για την αμυγδαλιά (και την φιστικιά)

Στο προηγούμενο άρθρο σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή κελυφωτού φιστικιού φάνηκε ότι δεν είναι άσχημη η ιδέα της δημιουργίας μιας κοινής ταυτότητας για το Μεσογειακό κελυφωτό φιστίκι και προέκυψε το ερώτημα αν υπάρχει κάποιος φορέας που θα μπορούσε να το προωθήσει. Στο μεταξύ είχαμε δει ότι το 2008 είχε γίνει στην Αθήνα η 14η συνάντηση μιας Μεσογειακή ομάδας έρευνας και μελέτης για την αμυγδαλιά (GREMPA) και ότι οι συμμετέχοντες είχαν ζητήσει να επισκεφθούν την Αίγινα δείχνοντας ενδιαφέρον για το φιστίκι Αιγίνης. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν τι κάνει αυτή η ομάδα και αν θα μπορούσε να μας φανεί χρήσιμη σε κάτι. Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί κανείς να μάθει γι'αυτήν:
 Ο κ. Δ.Κ. Στυλιανίδης, Επ. Δ/ντης Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων και ιδρυτικό μέλος του GREMPA κάνει εδώ μια συνοπτική παρουσίαση της ομάδας στα ελληνικά, αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε:

"Η δημιουργία αυτής της Μεσογειακής ομάδας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η ονομασία της είναι: Groupe de Recherche et d’ Etude Mediterraneen pour l’ Amandier (GREMPA). Μεταφέροντας την στην ελληνική γλώσσα, "Μεσογειακή ομάδα έρευνας και μελέτης της αμυγδαλιάς." Αργότερα συμπεριλήφθησαν και άλλα είδη δένδρων, όπως η λεπτοκαρυά (φουντουκιά), η φιστικιά και η καρυδιά. Η ονομασία όμως δεν άλλαξε.
       Δεν άργησε η τότε ΕΟΚ να εκτιμήσει την σπουδαιότητα αυτής της ομάδας, να τη θέσει υπό την σκέπη της, να την χρηματοδοτεί, να την ενισχύει ποικιλοτρόπως, μέχρις ότου την κατέστησε όργανό της για την άσκηση της πολιτικής της στον τομέα των ξηρών καρπών. Προγράμματα της ΕΟΚ για τους ξηρούς καρπούς, όπως η δημιουργία οψιμανθών ποικιλιών αμυγδαλιάς, αυτογονίμων ποικιλιών αμυγδαλιάς, υποκειμένων ανθεκτικών στην ξηρασία, συστήματα καλλιέργειας λεπτοκαρυάς, πειραματικοί ποικιλιών φιστικιάς, δημιουργίας πλαγιοκάρπων ποικιλιών καρυδιάς και πολλά άλλα, τα αναλάμβανε η Μεσογειακή αυτή ομάδα. Έτσι η Μεσογειακή αυτή ομάδα κατέστη ισχυρός επιστημονικός βραχίονας της ΕΟΚ."
 ......(παραλείπονται "Λίγες γραμμές για τον Souty")
Στην συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης κάνει μια αναδρομή στα δύο συνέδρια του GREMPA στη χώρα μας, 1985 Θεσσαλονίκη και 2008 Αθήνα.
Στην πρώτη συνάντηση  (1985) "οι ανακοινώσεις και οι συζητήσεις που ακολούθησαν", λέει ό κ. Στυλιανίδης, "διάρκεσαν τρεις μέρες και τα θέματα ήταν πολλά, κυρίως γύρω από την αμυγδαλιά, αλλά και για τη φιστικιά, τη λεπτοκαρυά και την καρυδιά, καθώς και την υποβοήθηση χωρών οι οποίες παρουσίαζαν κάποια υστέρηση." Μετά βόλτες, φαί και χορός.
Η δεύτερη συνάντηση στην Ελλάδα που έγινε 30 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2008 στην Αθήνα , φαίνεται να ενδιέφερε περισσότερο το φιστίκι και ηταν η 14η συνάντηση της Ομάδας. Γι'αυτήν ο κ. Στυλιανίδης λέει τα εξής:
     "Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους έγινε το δεύτερο συνέδριο του GREMPA στην Αθήνα. Στην οργάνωση συμμετείχαν 6 ιδρύματα με κύριο αυτό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε από την Αίγινα, όπου ως γνωστόν είναι ένα κέντρο παραγωγής φιστικιών, των γνωστών φιστικιών Αιγίνης. Οικοδέσποινα η πρώην Δ/ντρια του Μπενακείου κ. Άννα Χιτζανίδου. Ανέπτυξε το θέμα: Από την Ασία στην Αίγινα. Η ιστορία του δένδρου της φιστικιάς. Ειδική αναφορά έγινε για τον Νικ. Περόγλου ο οποίος μετέφερε από την Αττική στο νησί της Αίγινας τη φιστικιά και εγκατέστησε τον πρώτο φιστικεώνα. Ακολούθησαν επισκέψεις σε φιστικεώνες και ιστορικά μνημεία του νησιού.
     Στην Αθήνα έγιναν οι επιστημονικές ανακοινώσεις (προφορικές και πόστερ). Οι 135 ανακοινώσεις από επιστήμονες της Μεσογειακής ομάδας, αλλά και άλλων χωρών που εμπεριέχονται σε ένα τόμο περιλήψεων, δείχνουν το επιστημονικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο συνέδριο αυτό.

     Η δημιουργία αυτής της ομάδας από τον αείμνηστο Souty για ένα φτωχό και ταπεινό δένδρο, την αμυγδαλιά, έφερε τόσα αποτελέσματα και άνοιξε τόσους δρόμους, ένωσε τόσους ανθρώπους, ένωσε επιστημονικές σκέψεις και γνώσεις, υλικό, προσπάθειες και αποτελέσματα και κατέστησε τις Μεσογειακές χώρες μια επιστημονική δύναμη, η οποία με τα αρχικά της γράμματα «GREMPA” φωτίζει σήμερα ένα μεγάλο μέρος του επιστημονικού κόσμου και αποτελεί λαμπρό αστέρι πάνω από την ιστορική αυτή περιοχή, την περιοχή της Μεσογείου."

Από το πρόγραμμα της συνάντησης του 2008 στην Αθήνα φαίνεται ότι εκτός από την Αίγινα επισκέφθηκαν και την Φθιώτιδα και την Νέα Αγχίαλο. Το επιστημονικό πρόγραμμα θα το βρείτε εδώ. Με την ευκαιρία, ας δούμε τις εργασίες που παρουσιάστηκαν στην συνάντηση και αφορούν το κελυφωτό φιστίκι:
  • Χιτζανίδου Α. Από την Ασία στην Αίγινα. Η Ιστορία του δένδρου της φιστικιάς.
  • Ak, B.E. and Turker, S. Επίδραση διαφορετικών υποκειμένων στα φυσικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών φιστικιάς SIIRT και OHADI. (EFFECTS OF DIFFERENT ROOTSTOCKS ON PHYSICAL TRAITS OF SIIRT AND OHADI PISTACHIO CULTIVARS. B. E. AK and S. TURKER. University of Harran, Faculty of Agriculture. Department of Horticulture,63200 Sanliurfa- Turkey).
  • AN OPEN FIELD CONSERVATORY FOR ANCIENT STRAINS OF PISTACHIO TREES IN LA CIOTAT. Maurice CHAUDIERE. Les Jardins de l’Esperance, Chemin des severiers, 13600 La Ciotat, France  
  • IMPROVING THE BUDDED AND POTTED PISTACHIO YOUNG PLANT PRODUCTION IN FIRAT VALLEY. AΗAR, İ., ARPACI, S., SARPKAYA, K., KARADAĞ, S., AKGάN, A., AKTUĞ TAHTACI, S. Pistachio Research Institute, 27060, Şahinbey, Gaziantep, Turkey         
  • PISTACHIO ROOTSTOCKS BREEDING BY CROSSING PISTACIA KHINJUK STOCKS AND SOME PISTACIA SPECIES  FOR THE IRRIGATED AREA. Halit Seyfettin ATLI1, Selim ARPACI1, Abdulkadir AKGUN1, Nurettin KASKA2, Akif ESKALEN3, Canan CAN4, Ahsen I. OZGUVEN5, Mustafa KUSEK3 Serpil KARADAG1, Kamil SARPKAYA1. 1Pistachio Research Institute  27060 Gaziantep,Turkey 
  • PLANT GENETIC RESOURCES OF PISTACHIO AND ALMOND ORIGINATED FROM EAST MEDITERRANEAN, WEST AND CENTRAL ASIA. B. E. AK. University of Harran, Faculty of Agriculture. Department of Horticulture63200 Sanliurfa, Turkey  
  • GENETIC DIVERSITY OF PISTACHIO IN TUNISIA. ZRIBI, F.,1,3  GHRAB, M.,1 CHELLI-CHAABOUNI, A.,2  AND BEN MIMOUN, M.3. 1Laboratoire d’Amelioration de la Productivite de l’Olivier et des Arbres Fruitiers ; Institut de l’Olivier, PB 1087 Sfax 3003 Tunisia. 2Unite des Ressources Genetiques de l’Olivier, de l’Amandier et du Pistachier ; Institut de l’Olivier, PB 1087 Sfax 3003 Tunisia. 3Institut national Agronomique de Tunisie ; 43 av. Charles Nicolle, 1082 Tunis, Tunisia
  • BREEDING SELECTION ON PISTACHIO SOUT EAST ANATOLİAN REGİON. AKTUĞ TAHTACI. S., ARPACI. S.,GΦZEL. H., BİLİM. H. C., ATLI. H. S. AND  TEKİN. H., Pistachio Resarch Institute Gaziantep/Turkey
  • Effects of K+ level in subculture medium on browning of explants of pistachio. Pingsheng Leng1 Shuchai Su2* Fang Wei2 AND Fei Yu1. 1Beijing University of Agriculture, Beijing,102206;PRC. 2College of Forestry, Beijing Forestry University, Beijing,100083 PRC 
  • STUDIES ON WİNTER AND SPRING FROST RESISTANCE OF SOME PISTACHIO ( Pistacia vera) CULTIVARS. SELİM ARPACI, H.SEYFETTİN ATLI, MASUM BURAK, HάSEYİN TEKİN. Pistachio Research Institute, 27060, Şahinbey, Gaziantep, Turkey.
  • KEYNOTE PRESENTATION. FERGUSON. California Pistachio Industry. Ferguson Louise. University of CA Cooperative Extension, 9240 S. Riverbend Ave., Parlier, CA 93648, USA
  • Application of Failure Mode & Effect Analysis (FMEA) and Cause & Effect Analysis in conjunction with ISO22000 to a pistachio processing plant. Ioannis S. Arvanitoyannis 1 Theodoros H. Varzakas2*and George Zakynthinos2. University of Thessaly, School of Agricultural Sciences, Department of Agriculture, Ichthyology and Aquatic Environment, Fytoko Street, 38446 Nea Ionia Magnesias, Volos, Hellas (Greece). 2Technological Educational Institute of Kalamata, School of Agricultural Sciences, Department of Technology of Agricultural Products, Hellas (Greece)
  • Efficacy of natural zeolites to absorb aflatoxins from contaminated pistachio nuts.M.H. Fooladi. Horticultural Research Institute. Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman Iran 
  • Pistachio Production, Iran VS. The world. ShARAREH  Razavi (M.Sc).Rafsanjan Development OrganizationNo.20, Azadi St.Vafamanech St., Heravi Sq., Tehran, Iran
  • Oil and fatty acid profile of fresh and stored pistachio ( Pistacia vera) nuts – The effect of ripening time and chlorophyll concentration. Zakynthinos 1 Georgios Varzakas2 Theodoros and THOMIDIS THOMAS3. 1TEI Kalamatas School of Agriculture  Department of Agricultural Products Horticultural Lab. 2TEI Kalamatas School of Agriculture  Department of Agricultural Products, Food Processing Lab Antikalamos Kalamata 24100 Greece. 3NAGREF Naoussa Greece
  • Effect of hydrogen cyanamide (Dormex) on flowering, fruiting and vegetative growth of pistachio female cultivar "Mateur" in center and south Tunisia. Moakhar O.1,2 Elloumi O.1,2, Ghrab M.2* and Ben Mimoun M.1. 1Institut National Agronomique de Tunisie, 43 av. Charles Nicolle, 1082 Tunis, Tunisia. 2Laboratoire d’Amιlioration de la Productivitι de l’Olivier et d’Arboriculture Fruitiθre, Institut de l’Olivier Sfax, BP 1087, Sfax 3003 Tunisia.
  • BLOOMING TIME AND BEARING EARLINESS IN PISTACHIO PROGENIES. F.J. Vargas* and M.A. Romero. IRTA. Mas de Bover. Ctra. Reus-El Morell, Km 3,8. E-43120 Constantν (Tarragona), Spain
  • THE STUDY OF POLLEN TUBE GROWTH AND FRUIT SET AT DIFFERENT POLLINATION TIMES IN THE FLOWERS OF TWO VARIETIES OF COMMERCIAL PISTACHIO BY USING FOUR DIFFERENT POLLEN GENOTYPES (PISTACIA VERA L). HOSSEIN AFSHARI1, ALIREZA TALAEI2, BAHMAN PANAHI3 AND HOSSEIN HOKMABADI3. 1Assistant Professor of Horticulture Department, Islamic Azad University, Damghan Branch. 2Professor of Horticulture Department, Faculty of Agriculture, University of Tehran. 3Assistant Professor of Horticulture Department, Stat Pistachio Research Institute
  • HORTICULTURAL MANAGEMENT OF PISTACHIO ORCHARDS TO INCREASE PRODUCTIVITY AND FRUIT QUALITY UNDER THE PREVAILING CONDITIONS OF THE MEDITERRANEAN CLIMATE. T. Caruso, E. Barone and F. P. Marra. Dipartimento di Colture Arboree, Universitΰ di  Palermo. Viale delle Scienze 90128, Palermo, Italy.
  • Vegetative growth, phenology, yield and fruit quality of “Bianca” pistachio (Pistacia vera L.) trees as affected by the rootstock. MARRA F.P., LA MANTIA M., BUFFA R., BARONE E. AND CARUSO T. Dipartimento di Colture Arboree - Universitΰ di Palermo - v.le delle Scienze, edificio 4 - 90128 Palermo, Italy.
  • USING SALINE GROUNDWATER FOR LARGE-SCALE ESTABLISHMENT OF PISTACHIOS INTERPLANTED WITH COTTON. Blake L. Sanden1, Louise Ferguson2, Dennis Corwin3 and Craig Kallsen2, 2037 Wickson Hall, Department of Plant Sciences, UCDavis Davis CA 95616 USA. (1)Irrigation & Agronomy Advisor, University of California Cooperative Extension, Kern County, 1031 S. Mt. Vernon Ave, Bakersfield, CA 93312, (2) University of CA Cooperative Extension, 9240 S. Riverbend Ave., Parlier, CA 93648, (3)USDA George E. Brown, Jr. Salinity Lab, 450 West Big Springs Rd., Riverside, CA 92507-46170 USA.
  • DETERMINATION OF MINERAL NUTRITION CONTENTS OF GRAPE AND PISTACHIO  CULTIVARS  GROWN AS INTERPLANTED ORCHARD. S. GURSOZ, S. GOKOGLU AND B.E. AK. University of Harran, Faculty of Agriculture. Department of Horticulture63200 Sanliurfa, Turkey.
  • INTRODUCING LATE-FLOWERING FROST-RESISTANT MALE PHENOTYPES OF PISTACHIO IN DAMGHAN REGION. ABDOLMAJID MORTAZAVI1, MEHDI MOHAMMADI MOGHADDAM1, HOSSEIN AFSHARI2 ASHRAF. MORTAZAVI3, ALIAKBAR EVAZ-ABADIAN1 1Pistachio research station, Damghan, Iran 2 Islamic Azad University, Damghan Branch, Iran. 3Agricultural Biothechnology Research Institute, Iran
  • Different Forms of Potassium in Soil as Affected by the Age of Pistachio Trees in Rafsanjan Area, Iran. S.J. Hosseinifard1, H. Khademi2 and M. Kalbasi2. 1Ph.D student, Soil Science Dept., College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran. 2Prof., Soil Science Dept., College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.
  • BORON APPLICATION ON MALE AND FEMALE FLOWER BUDS OF OWHADI PISTACHIO CULTIVAR AND ITS EFFECT ON GROWTH AND DEVELOPMENT OF NUTS. RIAZI, GH1. AND RAHEMI, M2. 1Ministry of Jihade Agricultue. Agriculture and Natural Resource Research Center of Fars Province. Shiraz, Iran. 2Ministry of Science, Researches and Information Technology. College of Agriculture. Univ. of Shiraz. Shiraz, Iran.
  • Effects of the different intensity on aflatoxin contamination in pistachio trees. ALI ESMAILPOUR. Iranian Pistachio Research Institute, Rafsanjaniran 77175-435 IRAN.
  • FRUIT QUALITATIVE VARIATION IN SEVERAL PISTACHIO CULTIVARS IN THE TIME-COURSE OF STORAGE. BARONE E., BUFFA R., CAMPISI G., LA RUSSA E. AND MARRA F.P. Dipartimento di Colture Arboree - Universitΰ di Palermo - v.le delle Scienze, edificio 4 - 90128 Palermo, Italy.
  • ALTERNATE BEARING AND THE POSSIBLE ROLE OF CARBOHYDRATE IN BUD ABSCISSION OF PISTACHIO (Pistacia vera L.). VEMMOS, S.N. Department of Crop Science, Agricultural University of Athens, 75 Iera Odos, Athens, 11855, Greece.
  • FRUIT PHYSICAL AND CHEMICAL COMPOSITION OF THE PISTACHIO CULTIVAR ”BIANCA” AS AFFECTED BY POST-HARVEST TREATMENTS. MARRA F.P., CAMPISI G., LA RUSSA E., LA MANTIA M. AND OCCORSO G. Dipartimento di Colture Arboree - Universitΰ di Palermo - v.le delle Scienze, edificio 4 - 90128 Palermo, Italy.
  • EVOLUTIONARY POTENTIALITIES OF Pistacia Desf atlantica ssp. atlantica BY MEANS OF STOMATAL TYPES: CASE OF OUED BESBES AND BENI OUNIF POPULATIONS - ALGERIA. SMAIL-SAADOUN N. *, MANSEUR N. AND HADOUCHI L.,Laboratoire Ressources Naturelles. Universitι Mouloud Mammeri, BP 17 R.P., 15000 Tizi Ouzou, Algeria.
  • ECTOMYCORHIZAS OF ATLAS PISTACHIO : CASE OF OUED BESBES POPULATION, ALGERIA. SMAIL D. AND SMAIL-SAADOUN N. Laboratoire Ressources Naturelles - Universitι Mouloud Mammeri de Tizi Ouzou, B.P.17 RP, 15 000 Tizi Ouzou, Algeria.
  • COMPARATIVE MORPHOLOGY OF LEAF EPIDERMIS AND POLLEN IN WILD POPULATIONS OF ATLAS PISTACHIO (Pistacia atlantica Desf., ANACARDIACEAE). Safia  Belhadj*,1 Arezki  Derridj,2 Thierry Aigouy,3 Jean-Philippe Mevy,4 Laure Civeyrel, 5 Charles Gers, 5 Tierry Otto6  and Thierry Gauquelin4. 1Institut d’Agropastoralisme, Centre Universitaire de Djelfa, B.P.3117 Poste Ain Chih, Djelfa 17000, Algeria. 2 Laboratoire de Biosystιmatique Vιgιtale, Facultι des Sciences Biologiques et Agronomiques, Universitι “Mouloud Mammeri”, Tizi-Ouzou 15000, Algeria. 3Laboratoire des Mιcanismes et des Transferts en Gιologie. Service de Microscopie Electronique et de Microsonde Electronique, 14 avenue Edouard Belin, 31400 Toulouse, France. 4Institut Mιditerranιen d'Ecologie et de Palιoιcologie. UMR CNRS 6116, Universitι de Provence, Case 421 – Av. Escadrille Normandie Niemen, 13397, Marseille Cedex 20, France. 5EcoLab–Laboratoire d'ιcologie fonctionnelle. UMR 5245 (CNRS-UPS-INPT). Bat. IV R3, Universitι Paul Sabatier, 31062 Toulouse cedex 9, France. 6Laboratoire d'ιcologie fonctionnelle. UMR 5245. 29, rue Jeanne Marvig, 31055 Toulouse Cedex 4, France.
  • Water stress and potassium fertilization on leaf water relations and leaf rolling on seedling of Iranian Pistachio. majid fekri. Vali-asr University, Rafsanjan, Iran.
  • Seasonal variation of Chemical Composition in pistachio fruit Component. majid fekri. Vali-asr University, Rafsanjan, Iran.
  • Mycotoxins in nuts. Battilani Paola.Institute of Entomology and Plant Pathology, Faculty of Agricolture, Universitΰ Cattolica del Sacro Cuore, Via e: Parmense, 84, 29100 Piacenza, Italy.
  • VERTCILLIUM WILT OF PISTACHIOS IN GREECE. ANTONIOU P., DOUKAS E. ,TJAMOS S.E. AND TJAMOS E.C. Agricultural University of Athens, Department of Plant Pathology, Votanicos 11855 Athens, Greece.
  • Interaction between Pistachio root and Verticillium dahliae in vitro: An anatomy pathology and enzyme study. Behrooz Shahsavan Behboodi and Seyedeh Khorshid Heydari. Departmant of Cell and Molecular Biology, Faculty of  biology, Collage of science, University of Tehran ,Tehran, Iran.
  • CROSS PATHOGENICITY AND MOLECULAR CHARACTERIZATION OF MACROPHOMA SPECIES FROM PISTACHIO, OLIVE AND GRAPEVINE. E. J. Paplomatas and S. Ch. Palavouzis. Agricultural University of Athens, Laboratory of Plant Pathology, 75 Iera Odos, 118 55 Athens – Greece.
  • A STUDY OF aflatoxin contamination IN greek pistachios. Zoe Voyiatzidaki1, Maria Georgiadou2 and Stavros Yanniotis1* 1Department of Food Science and Technology, Agricultural University of Athens ,Greece. 2Directorate of Agriculture in Prefecture of Piraeus, Greece.
  • Survey on mycotoxin producing Fungi in Italian pistachio nuts. Dinatale A.1, Formenti S. 2, Leonardi C3, , Marano G. 1, Marchese O. 3, Battilani, P. 2. 1Reg. Siciliana, Assessorato Agricoltura e Foreste, Dip. Interventi Strutturali, U.O. 21 – Osservatorio per le Malattie delle Piante, Via Sclafani, 34, 95024 Acireale, Catania, Italy. 2Institute of Entomology and Plant Pathology, Faculty of Agriculture, Universitΰ Cattolica del Sacro Cuore, Via E. Parmense, 84, 29100 Piacenza, Italy. 3Laboratorio Agroalimentare e Agroambientale, Ente Sviluppo Agricolo, via Passo Gravina 136, 95125 Catania, Italy.
  • Iran's Pistachio Rootstocks Breeding Program to Gummosis (Phytophthora Spp.)   Resistance. Ali Tajabadipour. Member of scientific board, Iran's Pistachio Research Institute, P. O. Box: 77175435- Rafsanjan, Iran.
  • The biology of pistachio defoliator Ocneria terebinthina Stgr. (Lep.: Lymanteridae) in Rafsanjan area of Iran. Zahra Sheibani Tezerji. Member of Scientific Board of Islamic Azad University, Rafsanjan Branch, P.O.Box:77175-467, Rafsanjan, Iran.
  • RELATIONSHIPS BETWEEN  MEGASTIGMUS PISTACIAE, EURYTOMA PLOTNIKOVI AND, THE PARASITOID  GUGOLZIA FISTIKIA IN INFESTATIONS OF SEVERAL VARIETIES OF PISTACIA VERA IN GAZIANTEP PROVINCE. DOGANLAR, M1. AND  KARADAG.S,2 1University of  Mustafa Kemal Department of Plant Protection Hatay, Turkey. 2Pistachio Resarch Institute Gaziantep, Turkey.
  • STUDYING THE DAMAGES INFLICTED TO ON AND OFF PISTACHIO ORCHARDS DUE TO SPRING HAILSTONE FALLS. ABDOLMAJID MORTAZAVI1, MEHDI MOHAMMADI MOGHADDAM1, HOSSEIN AFSHARI2. 1Pistachio Research station, Damghan Iran, Email: porbar_pesteh@yahoo.com, 2Islamic Azad University, Damghan branch.  Dameghan, Iran      
  • Biocontrol of Aspergillus flavus : Screening of Saprophytic Yeasts  with Potential for Reducing Aflatoxin Production in Pistachio. Afsah Hejri, l.1, Azizmohseni, F*.2, Azar, M.3, Rajaeefard, A .
  • Preliminary results on micropropagation of Pistacia genotypes by apices culture. Chelli Chaabouni1*, S. Mahfoudh2, R. Gargouri3 and N. Drira3. Institut de l’Olivier – BP 1087 – 3018 Sfax – Tunisie. Institut Supιrieur Agronomique de Tunis – Avenue Charles Nicole – Tunis - Tunisie. Facultι des Sciences de Sfax – BP 763 – 3018 Sfax – Tunisie.
  • Effect of salt stress on Pistacia atlantica rootstock seedlings in nursery conditions. A. Chelli Chaabouni1*, M. Hammami2, M. Gouia2, K. Gargouri1, R. Gargouri3 and N. Drira3. Institut de l’Olivier – BP 1087 – 3018 Sfax – Tunisie. Institut Supιrieur Agronomique de Tunis – Avenue Charles Nicole – Tunis - Tunisie. Facultι des Sciences de Sfax – BP 763 – 3018 Sfax – Tunisie. 
  • GENETIC DIVERSITY AMONG DIFFERENT GENOTYPES OF PISTACIA LENTISCUS VAR. CHIA (MASTIC TREE). P. Zografou, A. Linos and M. Hagidimitriou. Pomology Laboratory, Crop Science Department, Agricultural University of Athens- Greece.
  • The use of SSRs in studying genetic relationships among Pistacia species and cultivars. Leila Pazouki1 · Parvin Salehi Shanjani1 · Marianna Hagidimitriou2 · Seyed M. Pirseyedi1 · Mohammad R. Naghavi3 · Damiano Avanzato4 · Roberta Quarta4 · Salih Kafkas5 · Behzad Ghareyazie1 AND Mohsen Mardi1; 1Department of Genomics, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran, Mahdasht Road, Karaj, Iran, 2Pomology ;Laboratory, Department of Crop Science, Agricultural University of Athens, Greece, 3 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran, 4 CRA-Istituto Sperimentale per la Frutticoltura di Roma, via di Fioranello 52, 00134 Roma, Italy, 5 Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Cukurova, Adana, Turkey.
  • PRODUCTION OF PISTACHIO ROOTSTOCK BY MUNICIPAL WASTEWATER; SAFFARI, V. R. AND MAGHSOUDI MOUD, A. A.; Horticultural  Institute, Shahid Bahonar University of Kerman, Iran.
  • ASSESSMENT OF PHOTOSYNTHETIC ACTIVITY AND GROWTH PARAMETERS OF PISTACHIO SEEDLINGS ASSOCIATED WITH NITRATE AND PHOSPHATE APPLICATION; Faranak Hadavi1, Ahmad Ershadi1, Amanallah Javanshah2, Mehdi Sarcheshmehpour3 and Masood Khezri3; 1Department of Horticulture, College of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran2Pistachio Research Institute, Rafsanjan, Iran3Department of Horticulture, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran. 
  • THE EFFECT OF INDOLE BUTYRIC ACID ON VEGETATIVE GROWTH AND ROOT TO SHOOT RATIO OF PISTACHIO SEEDLINGS;Faranak Hadavi1, Ahmad Ershadi1, Amanallah Javanshah2 and Masood Khezri3; 1Department of Horticulture, College of Agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran; 2 Pistachio Research Institute, Rafsanjan, Iran3Department of Horticulture, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran.
  • THE EFFECT OF DIFFERENT ROOTSTOCKS ON VEGETATIVE AND REPRODUCTIVE GROWTH TRAITS OF FRUITING PISTACHIO TREES (Pistacia vera L.); Hossein Hokmabadi2       Masood Khezri1, Alireza Talaie1, Amanallah Javanshah2, Faranak Hadavi2; 1Department of Horticulture, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran; 2 Pistachio Research Institute, Rafsanjan Iran.
  • PRICE LINKAGE EVALUATION BETWEEN THE MAJOR EXPORTER OF PISTACHIOS IN GLOBAL MARKET; ALIREZA  KARBASSI & SAMANE GHOFRANI AND NILOFAR MAHMOODI; Zabol Islamic Azad  University,Iran
  • DETECTION AND QUANTIFICATION OF AFLATOXIN B1 IN PISTACHIO NUTS; RHOUMA A.A, TRIKI M. A.A, ZRIBI F.B, ELLOUMI O.B , GHRAB M.B, KHROUF W. C;a Unitι de recherche Protection des Plantes Cultivιes et environnement, Institut de l’Olivier Rte de Soukra Km 1.5 3003 Sfax; b Laboratoire de systθme de production olιicole et arboricole, Institut de l’Olivier Rte de Soukra Km 1.5 3003 Sfax; C  laboratoire  Food Safety, 97 Av. 5 Aout 3002 Sfax.
  • THE ROLE OF POTASSIUM IN PISTACHIO LEAF NECROSIS. MOMENI, A., DAVARYNEJAD, G. H. AND A.  Astaraee. Horticural Department, Faculty of Agricure, Ferdowsi University of Mashhad. Po.B. 91775-1163 Mashhad, Iran.
  • PISTACHIO FROST DAMAGE AND NEW METHODS OF PROTECTION; HOSSEIN HOKMABADI; Sicentific Borad of Iran's Pistachio Resaerch Institiute , Shahid Hosseini Sq. Rafsanjan, Iran.
  • Measuring Efficiency Indexes for Pistachio Producers in Iran; Alireza Karbassi 2 & Saeideh Moazeni 1 and Samaneh Ghofrani; Assistant Professor of Agricultural Economics, Zabol Islamic Azad  University, Iran. 
  • EFFECTIVE FACTORS ON PISTACHIO PRODUCTION RISK; A. R. KARBASI AND M. TAHAMI POOR AND SAMNEH GHOFRANI; Assistant Professor and M.S of Agricultural Economics ,Zabol  Islamic Azad  University, Iran.
  • DETERMINING WATER DEMAND FUNCTION IN PISTACHIO  PRODUCTION; A. R. KARBASSI AND M. TAHAMI POOR; Assistant Professor and M.S of Agricultural Economics ,Zabol Islamic Azad  University, Iran.
  • EFFECT OF IRRIGATION WITH MUNICIPAL WASTEWATER ON GROWTH PARAMETERS AND HEAVY METAL ABSORBTION OF YOUNG PISTACHIO PLANTS; MAGHSOUDI MOUD, A. A. AND  SAFFARI, V. R.,; Horticultural  Institute, Shahid Bahonar University of Kerman, Iran.
  • The response of young pistachio trees grown under saline conditions depends on the rootstock.Houda Mehdi 1, Azza Chelli Chaabouni 2, Dalenda Boujnah 3 AND Makki Boukhris 1; 1Facultι des Sciences de Sfax B.P. 802 Rte de La Soukra3000 – Sfax Tunisie; 2Unitι des Ressources Gιnιtiques de l’Olivier, de l’Amandier et du Pistachier, Institut de l’Olivier BP 1087, Route de l’aιroport 3000 – Sfax Tunisie; 3Laboratoire d’Amιlioration de la Productivitι de l’Olivier et des Arbres Fruitiers, Institut de l’Olivier Tunisie.
  • The Effects of Soil and Leaf Nutrients on Pistachio Yield in Rafsanjan Area, IRAN; M.H. Salehi1, J.Hosseinifard2 and M. Heydari3; 1Assistant Prof., Soil Science Dept., College of Agriculture, Shahrekord University; 2Scientific Member of Iranian Pistachio Research Institute; 3Former MSc. Student of Soil Science, College of Agriculture, Shahrekord University.
  • EFFECTS OF 6-BENZYLADENINE COMBINED WITH UREA APPLIED AS FOLIAR SPRAY, ON BUD ABSCISSION, NUT PRODUCTION AND NUTRIENTS IN LEAVES OF PISTACHIO (Pistacia vera L. cv. Aegenes); *VEMMOS, S.N., *Stratis, p. AND  †rouskas, D.; Department of Crop Science, Agricultural University of Athens, 75 Iera Odos, Athens, 11855, Greece.
  • Study the some of component in pistachio nut and the effect of pollen grains of different male genotypes on their variation rates; Hossein Afshari, Alireza Talaei, Gholamreza Sadeghi.
  • THE STUDY OF POLLEN TUBE GROWTH AND FRUIT SET AT DIFFERENT POLLINATION TIMES IN THE FLOWERS OF TWO VARIETIES OF COMMERCIAL PISTACHIO BY USING FOUR DIFFERENT POLLEN GENOTYPES (PISTACIA VERA L); HOSSEIN AFSHARI1, ALIREZA TALAEI2, BAHMAN PANAHI3 AND HOSSEIN HOKMABADI4;1 Assistant Professor of Horticulture Department, Islamic Azad University, Damghan Branch;2 Professor of Horticulture Department, Faculty of Agriculture, University of Tehran;3 Assistant Professor of Horticulture Department, Stat Pistachio Research Institute;4 Assistant Professor of Horticulture Department, Stat Pistachio Research Institute. 
  • EFFECTS OF SOME  PISTACIA SPP POLLEN ON DIFFERENT PARTS OF THE PISTACHIO FRUITS SUCH AS HULL, SHELL AND KERNEL; B. E. AK;University of Harran, Faculty of Agriculture. Department of Horticulture 63200 Sanliurfa- Turkey.
  • AN EVALUATION OF THE CHANGES IN PROLINE AND NUTRITIONAL ELEMENTS IN FLOWER BUDS OF PISTACHIO CULTIVARS; REZA MANSOURI 1, GHOLAMHOSSEIN DAVARYNEJAD 1 and HOSSEIN HOKMABADI2; 1Department of Horticulture, College of Agriculture, Fardowsi University of Mashhad,; 2.Iran's Pistachio Research Institute, P.O.Box: 77175-435, Rafsanjan, Iran.
  • THE EFFECT OF FOLIAR APPLICATION OF UREA AND BORON ON SOME MORPHOLOGICAL TRAITS AND PHYSIOLOGICAL DISORDERS OF FRUITING PISTACHIO TREES; Alireza Talaie1, Masood Khezri1, Amanallah Javanshah2  Faranak Hadavi2 and Mohsen Gholamrezaii3; 1Department of Horticulture, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran;2 Pistachio Research Institute, Rafsanjan, Iran;3 Cooperative Extension of Anar, Rafsanjan, Iran.
  • SAND CULTURE STUDIES OF PISTACHIO (PISTACHIO VERA L.) SEEDLING  IN RELATION TO NUTRITIONAL DEFICIENCY SYMPTOMS GROWTH AND VIGOR; MARYAM AFROUSHEH 1, MOHAMMAD ARDALAN1 AND HOSSIEN HOKMABADI2 ; 1Soil Science Department, College of Agricultural , Tehran University, Karaj,Iran.; 2Iran's Pistachio Resaerch Institute, P.O.Box: 77175-435 ,Rafsanjan,Iran.
  • EFFECT OF DIFFERENT POLLINATORS ON NUT QUALITY OF ‘SIIRT’ PISTACHIO; AΗAR, İ., ETİ, S.; Pistachio Research Institute, 27060, Şahinbey, Gaziantep, Turkey.
  • Physiological Responses of different Pistacia species and varieties; Avanzato D., Meli M, Vaccaro A. AND Bevilacqua D. Centro di Ricerca per la FrutticolturaVia di Fioranello, 5200134 Roma, Italy; Rea E., Salerno A. AND Rinaldi S.; Centro di Ricerca per la Nutrizione Via della Navicella00135 Roma, Italy. 
  • EFFECTS OF PISTACIA ATLANTICA FRUIT SKIN EXTRACT ON SEVERAL GENES EXPRESSION IN HT29 CELLS IN COMPARISON TO DOXORUBICIN.; FATHIREZAIE P.1,4, FOULADDEL SH.1, KAMRANI Y.Y.1, ASGARI T.2, AMIN GH.2, GHAFFARI S.M.4, AZIZI E.; 1Molecular Research Lab., Department of Pharmacology and Toxicology, 2Department of Pharmacognosy, Faculty  of Pharmacy, 3National Center of Excellence of Toxicology, Medical Sciences/ University of Tehran (TUMS), and 4Institute of Biochemistry and Biophysics, University of Tehran, Tehran, Iran
  • Is there an influence of the tree inorganic nutrition on the susceptibility of pistachio to Camarosporium pistaciae?; Α. Assimakopoulou1 and K. Elena2; 1Technological Educational Institute of Kalamata, 241 00 Antikalamos, Kalamata, 145 61 Greece; 2Benaki Phytopathological Institute, 8 S. Delta St., 145 61 Kifissia, Athens, 145 61 Greece
  • GEOGRAPHIC REPARTITION AND IMPACT OF EURYTOMA PLOTNIKOVI NIK (HYMENOPTERA: EURYTOMIDAE) AND MEGASTIGMUS PISTACIAE WALK. (HYMENOPTERA : TORYMIDAE), INSECTS DAMAGING PISTACHIO NUTS IN TUNISIA; MOHAMED BRAHAM AND HEDI SMIRI; Centre Rιgional de Recherche en Horticulture et Agriculture Biologique de Chott-Mariem.4042. Chott-Mariem.Tunisia.
  • SOIL BORON IS HIGH IN MANY ORCHARDS AND ITS CONCENTRATION AFFECTS LEAF NECROSIS OF PISTACHIO (Pistacia vera L.); MOMENI. A., DAVARYNEJAD. G. H. AND A. ASTARAEE; Horticural Department, Faculty of Agricure, Ferdowsi University of Mashhad. Po.B. 91775-1163 Mashhad, Iran. page 147.
  • THE EFFECT OF SURFACE MYCELIA AND SPORES DENSITY OF ASPERGILLUS FLAVUS IN AFLATOXIN CONTENT OF PISTACHIO KERNELS; M. MOHAMMADI MOGHADAM1, H. HOKMABADI2 AND S. RAD1; 1Damghan Pistachio Research Station,  Dameghan, Iran.; 2Iran's Pistachio Research Institute, P.O. Box: 77175/435 Iran
  • STUDY OF THE IMPORTANT DISEASES OF PISTACHIO TREES IN SEMNAN PROVINCE (IRAN); M. MOHAMMADI MOGHADM1 AND A. SOBHANI POUR 2; 1Damghan Pistachio Research Station, Dameghan, Iran; 2Islamic Azad University, Damghan branch, Iran
  • THE FUNA OF ANTHOCORID BUGS IN PISTACHIO ORCHARDS OF SEMNAN PROVINCE, IRAN; M. NAEIMI1, M. MOHAMMADI MOGHADAM2, H. AFSHARI1 AND H. HOKMABADI3; 1Islamic Azad University, Damghan branch, Iran (Email : Naeimi51@gmail.com); 2Damghan Pistachio Research Station, Iran; 3Iranian Pistachio Research Institute, Iran; 
  • Studies on the seasonal appearance and management of the pistachio seed wasp Eurytoma plotnikovi Nikol’skaya (Hymenoptera: Eurytomidae); Dionyssios Lykouressis, Dionyssios Perdikis AND Ageliki Biba; Laboratory of Agricultural Zoology and Entomology,;  Agricultural University of Athens, Iera Odos 75, 11855, Athens, Greece.
  • Evaluation of vegetative characteristics of pistachio (Pistacia vera L.) seeding transplanted in different time; Hamaid Mohammadi Aliabadi;Member of Scientific board of Islamic Azad University, Rafsanjan Branch,; Horticultural Department, Velayat Blvd.  P.O.Box: 777175-467, Rafsanjan, Iran.
  • Evaluation of different vegetative treatment effect on pistachio(Pistacia vera L.) seeding length, trunk diameter and amount of leaves; Hamaid Mohammadi Aliabadi; Member of Scientific board of Islamic Azad University, Rafsanjan Branch,; Horticultural Department, Velayat Blvd.  P.O.Box: 777175-467, Rafsanjan, Iran.
Ουφφ!! Τελικά δεν ηταν λίγες οι παρουσιάσεις σχετικά με το φιστίκι. Χρήσιμες; Θα δούμε όταν τις διαβάσουμε. Εντυπωσιακή είναι πάντως η συμμετοχή των Ιρανών επιστημόνων αν και εκτός Μεσογείου. Από την Ελλάδα είχαμε μόνο 4 παρουσιάσεις νομίζω και απο τις ΗΠΑ μόνο μία.
Άντε τώρα να μεταφράσεις όλους αυτούς τους τίτλους, να βρείς περιλήψεις τους και να ξεχωρίσεις τις πιο ενδιαφέρουσες. εργασίες. Σιγά σιγά όλα θα γίνουν.

2 σχόλια:

  1. Φιλε Φιστίκη συγχαρητήρια για την πρωτοβοθλία και τη δουλειάσου.Γ.Ζακυνθινός Αν Καθηγητής ΤΕΙ Καλαμάτας Μόνιμο,ενεργό και επίσημο μέλος του GREMPA πό την Ελλάδα και διοργανωτής του Συνεδρίου της Αθήνας του 2008.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ. καθηγητά, ευχαριστώ.
    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το έργο σας και εύχομαι να καταφέρετε να παραμείνετε ενεργός κοντά στο ελληνικό κελυφωτό φιστίκι.
    Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να διαδόσω τη δουλειά σας γιατί δεν βρίσκω στην αντίστοιχη σελίδα του ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ούτε το βιογραφικό ούτε τις δημοσιεύσεις σας.
    Και πάλι ευχαριστώ και ελπίζω σε μια πιο ενεργή συμβολή σας στους σκοπούς αυτού του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή