Από το βιβλίο Η ΦΙΣΤΙΚΙΑ του Ν. Μπρουσοβάνα, 1986, σελ 174-177 (παραλείπονται οι εικόνες λόγω ακατάλληλης ποιότητας).
- Α δ ρ ο μ ύ κ ω σ η και α π ο π λ η ξ ί α τ η ς φ ι σ τ ι κ ι ά ς.
Μερικές φορές, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, βλέπουμε σ'ένα φιστικεώνα ένα τμήμα ή και ολόκληρη την κόμη ενός δένδρου να παίρνει ξαφνικά ένα χρώμα κίτρινο και τελικά να ξηραίνεται (εικόνες 105 και 106). Το αίτιο στην περίπτωση αυτή, αν δεν είναι στη ρίζα η στο λαιμό του δένδρου (προσβολή από φυτόφθορα όπως αναφέραμε), τότε κατά μεγάλη πιθανότητα είναι ο μύκητας βερτιτσίλιο (Verticil1ium alboatrum) ή και το φουζάριο (Fusarium sρ.), το οποίον έχει εγκατασταθεί από καιρό, ίσως και από χρόνια, μέσα στους ιστούς, αφού μπήκε από κάποια πληγή του δένδρου, προκαλώντας αποφράξεις των αγγείων του ξύλου, τις λεγόμενες αδρομυκώσεις ή τραχειομυκώσεις. Η προσβολή των δένδρων από βερτιτσίλιο είναι πολύ πιθανότερη στα προσβεβλημένα από τον μύκητα εδάφη, στα οποία επί σειρά ετών καλλιεργήθηκαν φυτά ξενιστές του μύκητα, όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά, τα μποστανικά, η φράουλα κλπ. Οι χαλαζοπτώσεις επίσης, μέσα η κοντά σε μολυσμένες από το βερτιτσίλιο περιοχές, ιδιαίτερα όταν βρουν τα φιστικόδενδρα σε νεαρή ακόμα ηλικία, δημιουργούν πολλές πληγές, από τις οποίες είναι πολύ πιθανό να μπει ο μύκητας και να προσβάλει τα δένδρα.
Προληπτικά συνιστάται όπως αποφεύγονται οι υπερβολικές άζωτούχες λιπάνσεις και άντ' αυτών να προτιμούνται οι καλιούχες. Επίσης θα πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με χαλκούχα φάρμακα τακτικά. Ακόμα όταν πέσει χαλάζι και μάλιστα αν είναι πολύ νεαρά τα δένδρα, τότε θα πρέπει ν' ακολουθήσει αμέσως ο ψεκασμός. Τέλος να αποφεύγεται η δημιουργία πληγών από τα καλλιεργητικά εργαλεία τόσο στο υπόγειο όσο και στο υπέργειο τμήμα του δένδρου. Η εξασφάλιση επίσης δενδρυλλίων καλής υγιεινής καταστάσεως και η αποφυγή της συγκαλλιεργείας μ' άλλα ετήσια φυτά, ξενιστές του μύκητα κατά τα πρώτα χρόνια της αναπτύξεως των δένδρων, είναι αποφασιστικοί παράγοντες για μια καλή επιτυχία του φιστικεώνα.
Ανασταλτικά κάπως, σε περίπτωση προσβολής των δένδρων από τους μύκητες που προκαλούν τις αδρομυκώσεις, συνιστάται το ριζοπότισμα αυτών με πυκνό διάλυμα μπενλέιτ ή η εφαρμογή μιας μεθόδου ενέσεων μ'αυτό στον κορμό των δένδρων. Τα προσβεβλημένα επίσης δένδρα πρέπει να κλαδεύονται τελευταία, για νά μη γίνονται νέες μολύνσεις στο φιστικεώνα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τα φιστίκια είναι πολύ γευστικά και είναι πλούσια σε βιοτίνη, πρωτεϊνες και ανόργανα άλατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φιστικιά αναπτύσεται καλύτερα σε κρύο χωρίς πολλές βροχές και δεν αντέχει την υγρασία.