Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Φρέσκα νέα από την Καλιφόρνια για τη σοδειά 2010

Επιτέλους μαθαμε τι συμβαίνει με το φιστίκι της Καλιφόρνια. Εμφανίστηκε η εφημερίδα των Nichols Farms της 24 Νοεμβρίου 2010. Μεταφράζω:

"Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία εφημερίδα μας. Η εξήγηση είναι απλή επειδή υπήρχε τόση σύγχιση και φήμες για το μέγεθος της σοδειάς και τις συνθήκες της αγοράς που δεν θέλαμε να ρίξουμε και άλλο λάδι στη φωτιά.  Μερικές φορές μπορεί κανείς να είναι τόσο κοντά σε μια κατάσταση και παρόλα αυτά να βγάλει λάθος συμπεράσματα. Δεν θέλαμε να βρεθούμε στην κατάσταση να προσφέρουμε λανθασμένες πληροφορίες για το μέγεθος και την ποιότητα της σοδειάς ή την κατεύθυνση της αγοράς.

Προφανώς, η βιομηχανία φιστικιού της Καλιφόρνια είναι σε ανεξερεύνητα νερά. Η σοδειά του 2010 είναι ένα ρεκόρ, τουλάχιστον 25% μεγαλύτερη από τη σοδειά ρεκόρ του 2007. Συγχρόνως, οι τιμές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σκαλίζοντας τους αριθμούς, η εικόνα γίνεται πιο θολή. Πράγματι, η σοδειά του 2010 είναι τεράστια, όπως φαίνεται από την καμπύλη των ποσοτήτων που παραλήφθηκαν από τους μεταποιητές στο διπλανό γράφημα. Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας την απογραφή τέλους Οκτωβρίου φαίνεται ότι υπήρχε αρκετό ανοικτό φιστίκι με κέλυφος, αλλά 2% λιγότερο από την ίδια περίοδο του 2007. Τα αποθέματα κλειστού από την άλλη μεριά είναι περισσότερο από διπλάσια από το μέγιστο επίπεδο του 2007. 
Εικόνα 1. Αποθέματα τέλους Οκτωβρίου ετών 2006-2010, κλειστού (πράσινη ράβδος) και ανοιχτού (λευκή ράβδος) και συνολικά αποθέματα (γραμμή), κελυφωτού Καλιφόρνιας

Το μεγάλο μέγεθος της σοδειάς και τα επίπεδα αποθεμάτων που το συνοδεύουν λένε λίγα πράγματα από μόνα τους. Η παγκόσμια παραγωγή είναι οριακά αυξημένη και αναμένεται ότι η Καλιφόρνια θα έχει μικρότερη σοδειά το 2011. Ο άγνωστος παράγοντας είναι η απόκριση των καταναλωτών στις υψηλές τιμές λιανικής. Αυτό είναι ακόμα πιο πολύπλοκο από τις αλλαγές συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις  αυξήσεις τιμών λιανικής σε όλο τον κόσμο εδώ και αρκετούς μήνες.
Μέχρι στιγμής η απόκριση των καταναλωτών είναι άγνωστη, αλλά μπορούμε να δούμε τα παλαιότερα δεδομένα πωλήσεων και τιμών για στοιχεία για την αναμενόμενη ζήτηση. Το γράφημα δείχνει τη μέση τιμή μηνιαίων πωλήσεων ανοιχτού με κέλυφος για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου και για όλη την περίοδο (Σεπτέμβριος - Αύγουστος) τα τελευταία 4 χρόνια
Επίσης φαίνεται η μέση τιμή πώλησης τις ίδιες χρονικές περιόδους, τα τελευταία 4 χρόνια, καθώς και οι μέσες τιμές για τους πρώτους 2+ μήνες τις τρέχουσας εμπορικής χρονιάς.
Εικόνα 2. Μέσες μηνιαίες πωλήσεις και τιμές ανοιχτού με κέλυφος από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο (πράσινη ράβδος ποσότητες και μπέζ γραμμή τιμές) και ολης της χρονιάς (λευκή ράβδος ποσότητες και μαύρη γραμμή τιμές).
Βλέπουμε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν γρήγορα από 17 εκατομμύρια λίβρες το 2006 ανά μήνα σε 35 εκατομμύρια λίβρες ανά μήνα το 2009. Οι αριθμοί της πλήρους περιόδου εμφανίζουν μικρότερες αυξήσεις, αλλά περιορίζονταν από τα μειούμενα αποθέματα και τις αυξήσεις τιμών τα τελευταία 2 χρόνια. Επιπρόσθετα, υπάρχει μια αύξηση τιμής  παρόμοια σε μέγεθος με αυτή που έγινε πριν 2 χρόνια.
Προς το παρόν, η αγορά του φιστικιού με κέλυφος παραμένει σταθερή. Οι τιμές έπεσαν λίγο μόλις μαθεύτηκε το μέγεθος της σοδειάς, αλλά μετά σταθεροποιήθηκαν. Οι τιμές της ψίχας έπεσαν σημαντικά τον περασμένο μήνα λόγω της μεγάλης σοδειάς και το μεγάλο ποσοστό κλειστών, αλλά τώρα κρατούν σταθερά καθώς η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με την ικανότητα των μεταποιητών να μετατρέπουν τα αποθέματα  ανοιχτών καθώς και τα κλειστά σε ψίχα."

ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Αυτά ίσως να δημιουργούν ανησυχία για πτώση των τιμών παραγωγού τώρα που υπάρχει μεγάλη σοδειά. Μη βιάζεστε όμως. Πρώτον το ελληνικό κελυφωτό φιστίκι δεν απευθύνεται στην ίδια αγορά με το αμερικάνικο. Δεύτερον, φέτος η τιμή του αμερικάνικου δεν πρέπει να είναι και τόσο ελκυστική για τους εισαγωγείς.  Στην εικόνα δίνονται οι τιμές FAS California της Primex για την Ευρώπη τον Απρίλιο του 2010. Σύμφωνα με τα παραπάνω αυτές δεν έχουν αλλάξει πολύ.
Ξεκινούν από 4,5 $/lb δηλαδή 7,42 €/kg τα τεχνητά ανοιγμένα (ΑΟ's) και φτάνουν έως 5,35 $/lb δηλαδή 8,83 €/kg. 
Επίσης σε μια ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων της Καλιφόρνια διαβάζουμε ότι η Paramount έδωσε φέτος τιμή εκίννησης 2,5 $/lb στους 500 παραγωγούς που συνεργάζεται, δηλαδή 4,12 €/kg. 
Άρα μάλλον υπάρχει αρκετό αμερικάνικο κελυφωτό φιστίκι στην αγορά, αλλά αυτό για την ώρα είναι πολύ ακριβό για να απειλήσει το δικό μας που έσπευσαν οι έμποροι να το πάρουν στα 5,0 - 5,5 €/kg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου