Εδώ και αρκετό καιρό ψάχνω να βρω στοιχεία για το τι έγινε τελικά με το καλιφορνέζικο κελυφωτό φιστίκι και τις τιμές που πουλάνε. Ας υπενθυμίσω ότι υπολόγιζαν με εξαιρετική σοδειά 158 - 177 εκ. τόνων (350 million και 390 million pounds) κελυφωτών φιστικιών για το 2010. Η ιστοσελίδα από όπου έπαιρνα πληροφορίες (http://skamberg.com/pistachios.htm) είναι μουγγή από τον Αύγουστο 2010. Κοίταξα λοιπόν δεξιά και αριστερά σε άλλες πηγές και εντόπισα ένα ενδιαφέρον άρθρο από 12/11/2010 σχετικά με την Paramount και τις νομικές της περιπέτειες σε σελίδα του Bloomberg (A Pistachio Farmer, Pom Wonderful, and the FTC) και ένα άρθρο τοθ Οκτωβρίου σχετικά με το ενδιαφέρον τον κινέζων για το αμερικάνικο φιστίκι (China going nuts for California pistachios). Και τα δυο άρθρα δείχνουν αισιόδοξα για την φετινή παραγωγή των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από το πρώτο άρθρο:
"Μια από τις στρατηγικές της Paramount είναι να μεγιστοποιεί τα κέρδη ως παραγωγός ακόμαο και αν αυτό σημαίνει μείωση των κερδών ως μεταποιητής. Αυτό άλλαξε την οικονομία της καλιφορνέζικης κοιλάδας κάνοντας τα πράγματα καλύτερα για τους παραγωγούς και χειρότερα για τους ανταγωνιστές μεταποιητές όπως η Amin. Καθώς η Paramount αποδείκνυε την ικανότητά της να πουλά περισσότερα φιστίκια σε μεγαλύτερες τιμές, οι παραγωγοί παρήγαγαν περισσότερο. Αυτή τη χρονιά, εν μέρει επειδή το ιράν αναρρώνει από μια ξηρασία, η Καλιφόρνια μπορεί να είναι ο πρώτος παγκόσμιος παραγωγός κελυφωτών φιστικιών."
Αυτό το απόσπασμα εκτός από την πρόβλεψη για μεγάλη σοδειά έχει ενδιαφέρον και από άποψης στρατηγικής. Τι πιο αυτονόητο: "Αν δεν δοθούν χρήματα στους παραγωγούς τότε δεν θα υπάρχει παραγωγή". Δείτε τι έγινε με το καπνό, τι πήγε να γίνει με το βαμβάκι και πόσα καυσόξυλα θα παραχθούν φέτος από τις αμυγδαλιές.
Στο δεύτερο άρθρο επιβεβαιώνεται ότι η αγορά έχει πρόβλημα έλλειψης Ιρανικού φιστικιού λόγω ξηρασίας και αυτό έστρεψε τους κινέζους προς το αμερικάνικο φιστίκι.
Από αυτά οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι η Καλιφορνέζικη παραγωγή δεν θα είναι τόσο εξαιρετική αλλά θα είναι μικρή η Ιρανική παραγωγή. Ας περιμένουμε λίγο ακόμα να δούμε;
(Για Τουρκία και Συρία λυπάμαι αλλά δυσκολεύομαι να βρω πληροφορίες)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου