Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Πως να καθαρίσω τον αφρό από τα κούφια;

Την πρώτη φορά που πήρα χρήματα από τα φιστίκια του αφρού κόντεψα να τρελαθώ σκεπτόμενος πόσα είχαμε πετάξει ή κάψει με τον πατέρα μου. Κάθε χρόνο έχω αρκετό αφρό είτε λόγω σεπτόριας είτε λόγω καμαροσπόριου (όπως φέτος) αλλά όλο και κάποια χρήματα παίρνω "στον αφρό".  Μια χρονιά που είχα χάσει όλα τα φύλλα τέλη Ιουλίου από σεπτόρια, ο αφρός με έσωσε.
Στεναχωριέμαι λοιπόν όταν μαθαίνω ότι υπάρχουν παραγωγοί που δεν γνωρίζουν ότι ο αφρός μπορεί να περιέχει εμπορεύσιμο προϊόν που πουλιέται έως 2 €/κιλό, το οποίο είναι δυνατόν να διαχωριστεί από τα τελείως κούφια.

Πως; Δείτε τις φωτογρφίες και το βίντεο που ακολουθεί






Δεν ξέρω πόσο κάνει το μηχάνημα, αλλά ξέρω ότι καθαρίζει πολύ καλά 5-6 τσουβάλια (35άρια) την ώρα. Ο κατασκευαστής δεν έχει ιστοσελίδα, υπάρχουν όμως κάποιες πληροφορίες εδώ.

Ζητώ συγνώμη από τυχόν άλλους κατασκευαστές, αλλά ας φροντίσουν να μας κάνουν γνωστά τα στοιχεία και τα προϊόντα τους. Και αυτόν ζορίστηκα για να τον βρώ. Σε επόμενο μπλόγκ θα κάνω μια προσπάθεια παρουσίασης μηχανημάτων και κατασκευαστών.

Προστέθηκε 15/11/2010.
Έλεγξα το προϊόν που προέκυψε από τον καθαρισμό με αέρα του αφρού. Από δείγμα 200 g ξεδιαλεγμένου αφρού  (241 τεμ) πήρα 116 g κελύφη + σκουπίδια, 82 g εμπορεύσιμη ψίχα (223 τεμ) και  2 g μη εμπορεύσιμη ψίχα (18 τεμ). Αυτό σημαίνει ότι έχω 82/200 = 41% εμπορεύσιμη ψίχα στον ξεδιαλεγμένο αφρό. Τα πιάνει δηλαδή τα 2 €/κιλό που ακούγεται ότι δίνουν οι έμποροι με την προϋπόθεση 33 % εμπορεύσιμης ψίχας. Στη φωτο που ακολουθεί φαίνεται το αποτέλεσμα.




Το πόσο καλά σχηματισμένη θα είναι η ψίχα που θα ξεδιαλεχτεί στον αφρό εξαρτάται από την εποχή και το λόγο για τον οποίο σταμάτησε η ανάπτυξή της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε σταμάτημα της αύξησης των καρπών τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου, μετά από απώλεια των φύλλων στις κορυφές, λόγω προσβολής από κάτι ... μάλλον καμαροσπόριο (εικασία). Η φώτο δένδρου που ακολουθεί από 30/7/2010 είναι χαρακτηριστική.
 Αρχές - μέσα Ιουλίου έχει ήδη σχηματιστεί ο καρπός (περικάρπιο) και αυξάνει η ψίχα. Αν για οποιοδήποτε λόγο χαθούν τα φύλλα εκέινη την εποχή, τότε η ψίχα σταματάει να μεγαλώνει.

2 σχόλια:

  1. φιλε μου ειναι σεπτορια και οχι καμαροσποριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε μου ειναι σεπτορια γιατι πεφτουν τα φυλλα και οχι καμαροσποριο.Ειμαι κ εγω παραγωγοςnickkaits@hot mail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή