Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Δείτε πως στήνεται η αγροτική ανάπτυξη. Καλιφόρνια, 2004.

Καθαρίζοντας τον σκληρό μου δίσκο, βρήκα ένα αρχείο που είχα ξεχάσει. Το ξαναδιάβασα και μου φάνηκε επίκαιρο οπότε το μετάφρασα για να το μοιραστούμε. Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει την ακριβή πηγή.
Επισημαίνω ότι αυτή η Επιτροπή Φιστικιών της Καλιφόρνια (Californian Pistachio Commission, CPC) κάποια στιγμή μετά το 2004 διαλύθηκε αλλά αμέσως μετά άρχισε να γίνεται αισθητή η απουσία της. Ρίξτε όμως μια ματιά τώρα που το έφερα στην επιφάνεια και σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε την ιστορία της CPC.
 
Η βιομηχανία φιστικιών προχωρά προς μεγαλύτερες σοδειές.
3 Απριλίου 2004 12:00 π.μ., Από τον Harry Cline Farm Press Editorial Staff

Η βιομηχανία κελυφωτών φιστικιών της Καλιφόρνια μεγάλωσε.
Ήταν κάτι παραπάνω από μια οικοτεχνία το 1979 όταν Ιρανοί διαδηλωτές κατέλαβαν την πρεσβεία των Η.Π.Α. στο Ιράν. Ο πρόεδρος Jimmy Carter επέβαλε ένα εμπάργκο στο εμπόριο του Ιράν.
Η νεογέννητη βιομηχανία της μαμάς και του μπαμπά της Καλιφόρνια παρήγαγε 7.700 τόνους (17 million pounds) από τον χαμογελαστό καρπό. Το εμπάργκο του Κάρτερ ήταν σαν ένα καινούργιο χριστουγεννιάτικο πόνεϋ.
Από τότε οι παραγωγοί κελυφωτών φιστικιών της Καλιφόρνια αφιερώθηκαν όχι μόνο στο να συλλάβουν, διατηρήσουν και αναπτύξουν την αγορά των κελυφωτών στις Η.Π.Α. που κρατούσαν οι Ιρανοί και τους έδιωξε ο Κάρτερ, αλλά και για να εμπορευτούν υψηλής ποιότητας Καλιφορνέζικα φιστίκια παγκόσμια.
Το πόνεϋ τους προσδέθηκε σε ένα καινούργιο αμάξι το 1981, όταν οι παραγωγοί ψήφισαν να φτιάξουν το δικό τους μέσο προώθησης και εμπορίας, την Επιτροπή Φιστικιών της Καλιφόρνια (California Pistachio Commission, CPC).
Οι παραγωγοί φιστικών της California παρήγαγαν πάνω από 136.000 τόνους (300 million pounds) το 2002. Τα κελυφωτά φιστίκια, μια καλλιέργεια με εναλλασσόμενη καρποφορία [παρενιαυτοφορία] και έπεσε στους 53 τόνους την επόμενη χρονιά. Σε αυτό, εκτός από την παρενιαυτοφορία, έπαιξε ρόλο και ο καιρός.
Όλοι οι μεταποιητές της Καλιφόρνια έμαθαν ότι για να αναπτύξει κανείς τις αγορές, πρέπει να έχει αξιόπιστη παραγωγή. Ο Jim Frawley, μέλος της CPC από την Paramount Farms, Los Angeles, Calif., και της επιτροπής εμπορίου είπε στην πρόσφατη ετήσια σύνοδο της Βιομηχανίας Φιστικιών της Καλιφόρνια ότι η βιομηχανία πήρε το μάθημά της με το δύσκολο τρόπο το 1999, όταν η παρήχθησαν μόνο 55.338 τόνοι.
Με αυτή την τόσο μικρή παραγωγή, η βιομηχανία έμεινε χωρίς προϊόν για τα δίκτυα διανομής. «Είπαμε αν δεν έχουμε δεν μπορούμε να πουλήσουμε. Αυτό δεν είναι και πολύ φιλικό για τον αγοραστή».
 
ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Από τότε η βιομηχανία υιοθέτησε ένα σχέδιο για να σιγουρευτεί ότι υπάρχει κάλυψη από τις μεγάλες στις μικρές σοδειές. Απόδειξη σε αυτό είναι η σοδειά του 2002 που η βιομηχανία παρήγαγε 136.984 τόνους και εμπορεύτηκε 85.275 τόνους. Όταν η βιομηχανία την προηγούμενη περίοδο [2003] είχε τη μικρότερη σοδειά από το 1999, θα πουλήσει 85.275 τόνους μέχρι να έρθει η παραγωγή του 2004.
Η βιομηχανία, είπε ο Frawley, θέλησε να εξομαλύνει τις διαφορές στην παραγωγή εξασφαλίζοντας ότι υπάρχει ικανοποιητικό απόθεμα για να ικανοποιηθούν οι πελάτες όταν η σοδειά είναι μικρή.
Η μετάβαση είναι ένα θέμα που η βιομηχανία πήρε επάνω της. Η επόμενη κατάκτηση θα είναι να κτιστεί η αγορά προς μια σοδειά των 204.116 τόνων στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Η επιτροπή (CPC) θα εστιάσει στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, αλλά όπως όλες οι άλλες εγκαταστάσεις της Καλιφόρνια, η αλήθεια είναι ότι μόνο οι Αμερικάνοι μπορούν να τρώνε οτιδήποτε σε μεγάλη ποσότητα — ακόμα και φιστίκια. [Συγκεκριμένα το πρωτότυπο γράφει: «…. Americans can only eat so much of anything — even pistachios»].
Είναι η εξαγωγική αγορά που κερδίζει τα βλέμματα καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να εξελίσσεται από αυτό που μερικοί αποκαλούν αγρόκτημα «της μαμάς και του μπαμπά» σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και σε αυτή την σοδειά των 204.116 τόνων.
Ο εμπορικός ακόλουθος της CPC, Bob Schramm, είπε στο συνέδριο ότι η επιτροπή έκανε καλά στο να κερδίσει καινούργιες αγορές και να αποφύγει να πιαστεί στις εμπορικές διαμάχες της Ουάσιγκτον. Πέτυχε επίσης να αποκτήσει πρόσβαση σε ομοσπονδιακά κεφάλαια για την διείσδυση στις αγορές για να αναπτύξει τις υπέρ θαλάσσιες αγορές.
«Αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον, η εθνική ασφάλεια και οι οικονομολόγοι ελέγχουν το εμπόριο» είπε ο Schramm. «Όλο το θέμα είναι να δώσουν στους Αμερικάνους καταναλωτές τις φθηνότερες τιμές που μπορούν, συμπεριλαμβάνοντας και αυτές των 224 φρούτων, λαχανικών και καρπών που παράγονται στις Η.Π.Α.»
Ο Schramm δεν μάσησε τα λόγια του όταν είπε ότι οι οικονομολόγοι της κυβέρνησης πιστεύουν ότι οποιαδήποτε χώρα που μπορεί να προμηθεύσει προϊόντα, ακόμα και τρόφιμα, στις Η.Π.Α. φθηνότερα από ότι μπορούν να παραχθούν στις Η.Π.Α. θα πρέπει να της επιτρέπεται να το κάνει.
Δεν πειράζει αν αυτές οι χώρες θέλουν να ντοπάρουν ή να επιδοτήσουν αυτά τα προϊόντα — είναι εντάξει για τους πολιτευτές της Ουάσιγκτον.
Η επιτροπή CPC, είπε ο Schramm, καλώς έπραξε σε αυτήν την ατμόσφαιρα, κερδίζοντας 13 άδικες εμπορικές συμφωνίες με μια να εκκρεμεί. Και η επιτροπή πέτυχε να κρατήσει τα Ιρανικά φιστίκια πολύ έξω από την αγορά των Η.Π.Α. από τότε που άρθηκε το εμπάργκο στο Ιράν από τον πρόεδρο Κλίντον. Παρόλα αυτά, τα εισαγωγικά τέλη παραμένουν υψηλά για τα Ιρανικά φιστίκια, και ο Schramm εργάζεται για να το κρατήσει έτσι.
Συγχρόνως, η επιτροπή εργάζεται για μηδενικά τέλη σε άλλες χώρες και να κρατήσει τα φιστίκια της Καλιφόρνια έξω από τις λίστες ποινών στις εμπορικές διαμάχες.
e-mail: hcline@primediabusiness.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου