Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Ανταγωνιστές: Φιστίκι κελυφωτό Αργεντινής

Στο δημοσίευμα της Liliana Cobelo (lcobelo@clarin.com) με τίτλο "El pistacho sale a la cancha" από τις 2/4/2005 που βρήκα στη διεύθυνση  http://www.clarin.com/suplementos/rural/2005/04/02/r-00611.htm, συνειδητοποίησα ότι η Αργεντινή είναι επίσης ένας δυνητικά επικίνδυνος ανταγωνιστής. Μετάφρασα εδώ όσα κομμάτια του άρθρου καταλαβαίνω πάνω κάτω, ενώ όσα δεν πιάνω τα αφήνω στα Ισπανικά. Ισως βοηθήσει κανένας στο μέλλον. .

 Η περιοχή του San Juan είναι το κέντρο του φιστικιού με 400 εκτάρια. Το άρθρο μιλάει για την περίπτωση της επιχείρησης Frutos del Sol S.A. και την παραγωγή της των 100.000 κιλών κελυφωτού φιστικιού. Το φιστίκι εγκαταστάθηκε πρώτα στην περιοχή του Cuyo. Η επαρχία San Juan είναι τώρα το κέντρο της δραστηριότητας με 400 εκτάρια παραγωγικά. Σε αυτήν την ζώνη, είναι η δεύτερη  σε έκταση καλλιέργεια ξηρών καρπών, tras la pasa de uva.
Μια από τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις είναι η Frutos del Sol SA, με αρχηγό τον Juan Bravo και την Laura Pedrosa de Bravo. Με τη βοήθεια της φορολογικής διαφοροποίησης των ιδίων κεφαλαίων (λέει: diferimiento impositivo y capital propio και μαλλόν πρόκειται για κάποιο φορολογικό-αναπτυξιακό μέτρο της Αργεντινής), ξεκίνησαν το 1990 με 22 εκτάρια και τώρα κατέχουν 120 εκτάρια σε παραγωγή και μια αγροτοβιομηχανία σε ανάπτυξη, στις 25 Μαίου, στα εξήντα χιλιόμετρα από την πόλη San Juan.
Αρχικά ταξίδεψαν στις ΗΠΑ με σκοπό να επενδύσουν στο εμπόριο κελυφωτών φιστικιών από εκεί αλλά μετά αποφάσισαν να αντιγράψουν το αμερικάνικο μοντέλο. Ήρθαν λοιπόν σε επαφή με τον  Louise Ferguson, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Davis, ο οποίος τους βοήθησε να κάνουν μια συμφωνία με την εταιρία Arizona Corporation. Στα πλαίσια της συμφωνίας ένας γεωπόνος της εταιρείας εγκαταστάθηκε στην Αργεντινή για 4 χρόνια και τους μετέδωσε το know- how. Από την Καλιφόρνια ήρθαν και τα δενδρύλλια. Σε αυτά τα 15 χρόνια, επενδύθηκαν στην καλλιέργεια 2,5 εκατομμύρια δολλάρια και άλλες 350.000 δολλάρια ΗΠΑ σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας.

"Η ποικιλία που χρησιμοποιούμε είναι η Kerman. Χαρακτηρίζεται από την παραγωγή ενός καρπού de buen tamaño και καλό άνοιγμα και έχει μια όψιμη άνθηση (21 Σεπτεμβρίου) κάτι που το κάνει να μην κινδυνέυει από τους παγετούς", είπε στην Clarín Rural ο Juan Bravo (μη ξεχνάτε ότι είμαστε στο νότιο ημισφαίριο και οι εποχές είναι ανεστραμμένες). Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις της καλλιέργειας, να σημειώσω ότι "το καλοκαίρι, χρειάζεται ζέστη και ξερό κλίμα, γιατί με την υγρασία δημιουργούνται προβλήματα, και το χειμώνα πρέπει να συγκεντρώσι 900 ώρες κρύο, siete grados sobre cero o menos. Si no se dan estas dos condiciones, caen mucho los rindes".
Εδώ και μια εβδομάδα στην Frutos del Sol τελείωσε η συγκομιδή. Τώρα, στο κτήμα, όλη η κίνηση πέρασε στην επεξεργασία, el embolsado y atender los celulares, que no paran de sonar con los pedidos de los clientes. Μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και μέσα Μαρτίου (η εποχή συγκομιδής) συγκομίζονται 100.000 κιλά, τα οποία προορίζονται για την εσωτερική αγορά για να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης, που είναι περίπου 150.000 με 200.000 κιλά το χρόνο, y un consumidor de alto nivel adquisitivo. Η απόδοση είναι 4.000 κιλά το εκτάριο (400 κιλά το στρέμμα) απο τα ενήλικα δένδρα, από τον 9ο χρόνο, και με σύγχρονη τεχνολογία, στάγδην άρδευση και λίπανση. Η μέγιστη παραγωγή των φιστικιών έρχεται τον 18º με  20º χρόνο, και μετά σταθεροποιείται και επαναλαμβάνεται με κύκλους μίας καλής και μίας λιγότερο καλής χρόνιάς. με αποδόσεις που πάνε από 7.000 σε 4000 κιλά αντίστοιχα.
Στην Frutos del Sol, μετά την χειρονακτική συγκομιδή, τα φιστίκια οδηγούνται στο εργοστάσιο επεξεργασίας σε μεγάλα canastos. Με μια δυναμικότητα 8.000 κιλών την ημέρα, με μηχανήματα εισαγμένα από τις ΗΠΑ. Αρχικά, το φιστίκι περνά από μια διαδικασία de prelimpieza, luego se eleva a través de una cinta transportadora hacia la peladora που βγάζει τον φλοιό και γίνεται ο καρπός όπως τον ξέρουμε. Μια άλλη μηχανή ξεχωρίζει τα κλειστά από τα ανοικτά, και τα κλειστά (20%) περνάνε σε μία άλλη μηχανή που τα σπάει και τα ξεφλουδίζει. Αυτά τα φιστίκια προορίζονται για την ψυκτική βιομηχανία, (industria frigorífica), de repostería και παγωτοποιία, μεταξύ αλλων. Απο την άλλη, αυτά τα φιστίκια που πέρασαν για ξήρανση, όπου βγαίνουν με υγρασία 5 έως 6 %, συσκευάζονται σε σάκκους των 25 κιλών. Το ανοιχτό φιστίκι είναι καλύτερης ποιότητας και προορίζεται για "snack", το οποίο οδηγείται για ψήσιμο και αλάτισμα, διαδικασία που γίνεται σε ένα φούρνο υψηλής θερμοκρασίας δυναμικότητας 300 κιλών την ώρα. Στο τέλος συσκευάζεται σε δοχεία των 8 κιλών που πάνε στα σούπερ μάρκετ του Μπουένος Άιρες, Κόδροβα y Litoral, dietéticas e industrias.
O Bravo λεει ότι "με ενήλικα δένδρα και παραγωγή ετήσια 4.000 kilos το εκτάριο και μια τιμή πώλησης των 9 pesos το κιλό, η απόδοση ανά εκτάριο είναι περίπου 36.000 pesos, από το οποίο πρέπει να αφαιρεθούν περίπου 6.000 pesos το εκτάριο έξοδα". Η τιμή πώλησης στον έμπορο είναι 24 pesos το κιλό και στον καταναλωτή 60 pesos.
Στο μέλλον, σχεδιάζει να πάρει μια αμερικάνικη μηχανή συγκομιδής αξίας 100.000 δολλαρίων για να κάνει μηχανική συγκομιδή, που θα του επιτρέψει να συγκομίζει μεταξύ 15 και 20 εκτάρια την ημέρα. Επίσης σκέφτεται να εγκαταστήσει σιλό, para el almacenaje, όπως στην Καλιφόρνια, και μετά σχεδιάζει να εξάγει στην Βραζιλία. Επίσης θα πιστοποιηθεί με το σύστημα ποιότητας HACCP (έλεγχος κινδύνων και κρίσιμων σημείων) και να συμορφωθεί με την πιστοποίηση Kosher.

Ε!!! Είπατε τίποτα;  2.500.000$ για 1200 στρέμματα = 2.083 $ το στρέμμα επενδύσεις δεν είναι και πολύ μεγαλύτερο από αυτό που χρειαζόμαστε εμείς, αλλά που να τα βρούμε τόσα λεφτά και τόση έκταση και άσε τα 700 - 400 κιλά το στρέμμα παραγωγή;  Βρε μπας και υπολογίζουν  λάθος ή το ακαθάριστο; Τόσο παραγωγική είναι πιά αυτή η Κέρμαν ή έχουν τόσο διαφορετικό κλίμα και εδάφη;
Σήμερα: 1 pesos = 1 ARS = 0.183149 EUR,
Άρα παραγωγή 400 κιλά/στρέμμα Χ 9 pesos/κιλό = 3.600 πέσος ανά στρέμμα είναι 659 €/στρέμμα και αφαιρεί 600 pesos/στρέμμα x 0,183149 €/pesos = 109 €/στρέμμα έξοδα  (στα έξοδα στα ίδια είμαστε) άρα μένουν καθαρά = 550 €/στρέμμα. Μα πως είναι δυνατόν και πουλάει και μόνο 1,65 €/κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου