Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Βιολογικά κελυφωτά φιστίκια. Γολγοθάς ή όχι;

Μετά την χθεσινή έκλπληξη με το βιολογικό κελυφωτό φιστίκι Τουρκίας που βρήκα στο Βερόπουλο ακολούθησα μια μεγάλη διαδρομή με στόχους που μεταβάλλονταν στην πορεία και λέω να την μοιραστώ μαζί σας.
Το αρχικό μου ερώτημα ήταν "Καλά και πως ξέρουμε αν αυτό το εισαγόμενο προϊόν είναι πράγματι βιολογικό με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε.;".
Διαπίστωσα (εδώ και εδώ και εδώ) ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη στους κανονισμούς για τα προϊόντα από "τρίτες χώρες" (εκτός Ε.Ε.), η οποίοι μάλιστα άλλαξαν από το 2009. Δυστυχώς δεν κατάφερα onweb να μάθω λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο προϊόν με κωδικό Α 260066 - EL-03-BIO, όπως: Ποιός, που, πως και πόσο παράγει στην Τουρκία; Ποιός το μεταποίησε και εξήγαγε στην Ελλάδα και όπου αλλού;
Να τηλεφωνήσω λέει στο Τμήμα Μεταποίησης της ΒΙΟ Hellas, αλλά στο τηλέφωνο τι να πρωτοπείς. Έχω την εντύπωση ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα οι φορείς πιστοποίησης θα έπρεπε να έχουν αυτές τις πληροφορίες προσβάσιμες Online, εκτός αν έχω μπερδευτεί με τις προθεσμίες και τις μεταβατικές διατάξεις. Άσε η ιστοσελίδα της εταιρείας ΒΙΟ-VITA που τα φέρνει στην Ελλάδα., πολύ κατατοπιστική.
Τέλος πάντων, θα το ξαναδούμε αυτό το θέμα άλλη φορά γιατί μάλλον είναι Γολγοθάς.

Μπαίνοντας στα χωράφια της "Βιολογικής καλλιέργειας" αναρωτήθηκα (για πολλοστή φορά) πόσο εύκολο θα ήταν να παράγει κανείς βιολογικό κελυφωτό φιστίκι, πραγματικά και όχι μόνο για την επιδότηση; 
Ξεκινώντας από τον κανονισμό 889/2008 (".... σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων όσον αφορά τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, την επισήμανση και τον έλεγχο των προϊόντων") κατάλαβα ότι και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που αν δεν το κάνεις δεν το μαθαίνεις. Άλλα επιτρέπονται και άλλα όχι εκτός από εξαιρέσεις. π.χ.
  • Χημικά λιπάσματα όχι, Κοπριά ναι αλλά όχι πολύ και όχι από εντατικοποιημένη εκτροφή,  
  • ζιζανιοκτόνα όχι, μόνο μηχανική καταπολέμηση ή εδαφοκάλυψη, 
  • εντομοκτόνα όχι όσα ξέρουμε αλλά παγίδες και κάτι περίεργα σκευάσματα βιολογικής προέλευσης που ποιός ξέρει πόσο θα κάνουν και τι αποτελέσματα θα έχουν.
  • χαλκός ναι αλλά μέχρι 600 γραμμάρια χαλκού το στρέμμα ανά έτος ή Μ.Ο. 3 κιλά ανά στρέμμα στα 5 χρόνια. 
Τα άλλα παλεύονται αλλά στα εντομοκτόνα και στο χαλκό κόλλησα. Ο Δρ. Αντωνόπουλος λέει 1% πυρεθρίνες για το ευρύτωμο. Είναι ή δεν είναι εγκεκριμένες για βιολογική; Χαλκό, ρίχνω σχεδόν 1 κιλό ανά στρέμα βορδιγάλειο 20% WP  σε κάθε ψεκασμό δηλαδή σχεδόν 200 γραμμάρια χαλκό/στρέμμα ανά ψεκασμό. Άρα τη χρονιά που θα πιάσουν 3 βροχούλες από Απρίλιο έως αρχές Αυγούστου, τα δένδρα θα μείνουν φαλακρά αρχές Αυγούστου από την Σεπτόρια και την άλλη χρονιά τίποτα παραγωγή.
Ε λέω δεν μπορεί αυτοί στους φορείς πιστοποίησης κάτι θα ξέρουν. Με 225 ή 351 € ανά έτος (είμαι και στο όριο των 40 στρ. βλέπεις) θα μάθω πολλά, αρκεί να μην κάνουν πειράματα στου "κασίδη το κεφάλι" και να μην έχει και άλλα έξοδα που δεν μας λένε.

Έτσι έφτασα να ψάχνω για έλληνα βιοκαλιεργητή κελυφωτών φιστικιών και βρήκα έναν στον κατάλογο εκθετών της 9ης Βιολογικής έκθεσης Καρδίτσας:
 ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΤΛΗ Βιολογικά Φυστίκια Φθιώτιδας που παράγει: Φιστίκι ψίχα, φιστίκι κελυφωτό άψητο και ψημένο, στο Αρχάνι 35001 ΜΑΚΡΑΚΩΜΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ με τηλ και φάξ: 2236 051185 και κινητό: 6945314537 και 40 στρέμματα πιστοποιημένα βιολογικά, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωση Βιοκαλλιεργητών Στερεάς Ελλάδας & Αττικής


Έλα ντέ όμως που αυτά που γράφτηκαν από μια συνέντευξή του δεν είναι μόνο ενθαρρυντικά:
"..... ασχολείται πάνω από δέκα χρόνια στο χώρο της βιολογικής καλλιέργειας, με αποτέλεσμα να κατέχει το 50% της παραγωγής βιολογικού κελυφωτού φιστικιού [ΩΩΠΣ υπάρχουν και άλλοι;] και μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες ......
Οι γεωργοί που επέλεξαν τη βιοκαλλιέργεια αγαπούν πολύ τη δουλειά τους και ομολογούν ότι μάλλον ξέφυγαν από ένα Γολγοθά με το να εγκαταλείψουν τη συμβατική καλλιέργεια και να στραφούν στη βιολογική. Όλα γίνονται τακτικά, μεθοδικά και με φροντίδα. Αλλά, ο βιολογικός καλλιεργητής έχει ανάγκη από την προσοχή του κράτους, ώστε να απολαμβάνει μεγαλύτερη στήριξη και σιγουριά και να έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει εφαρμοσμένες τεχνολογικές λύσεις που θα διασφαλίζουν τις καλλιέργειές του ακόμα περισσότερο, ώστε ενδεχομένως να πάρει μία καλύτερη θέση γιατί όχι, και στο εξωτερικό, αλλά το κυριότερο, μέσα από την ανάπτυξη του κλάδου, να διασφαλιστούν φθηνότερες τιμές και για τον καταναλωτή, που ολοένα και περισσότερο στρέφεται στα βιολογικά προϊόντα.
Μέχρι τώρα, στα ράφια με τα βιολογικά προϊόντα, οι τιμές είναι «τσιμπημένες» συγκριτικά με τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα. Και όχι, ούτε υπάρχει κερδοσκοπία, ούτε συμβαίνει αυτό λόγω της περιορισμένης ποσότητας του προϊόντος. Ας δούμε αναλυτικά γιατί συμβαίνει αυτό.
«Όταν ξεκινήσαμε τη βιολογική καλλιέργεια μας την παρουσίασαν ως άθλο του Ηρακλή, ως περισσότερο κοπιαστική και ως διαδικασία που θα απαιτούσε πολύ χρήμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτλής. «Η βιολογική καλλιέργεια είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα φθηνή, ή τουλάχιστον έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει», συμπλήρωσε. Και πράγματι, δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα και η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει πιο απλά. Γιατί όμως σήμερα κοστίζει τόσο το τελικό προϊόν; ...."


"Τι κοστίζει για τον Ελληνα βιοκαλλιεργητή η πιστοποίηση; Πάρα πολλά. Και για τον καταναλωτή σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς της τιμής του προϊόντος από το αντίστοιχο συμβατικό.
Οι πιστοποιήσεις στην Ελλάδα παρέχονται μονάχα από ιδιωτικές εταιρείες πιστοποίησης. Κάθε βιοπαραγωγός, αφού κάνει σύμβαση με κάποια από τις εταιρείες αυτές και καταγραφεί η ακριβής έκταση και οριοθέτηση του χωραφιού που θα χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό, υπόκειται σε συνεχείς ελέγχους από γεωπόνους της εταιρείας, οι οποίοι σε άτακτα χρονικά διαστήματα, λαμβάνουν δείγματα από το χώμα, το φυτό και τον καρπό προτού πωληθεί. Κάθε πιστοποίηση κοστίζει ετησίως στον βιοπαραγωγό το λιγότερο 140 ευρώ -για μικρές εκτάσεις-, αλλά μέχρι στιγμής πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε επίσκεψη του γεωπόνου -γύρω στα 150 ευρώ. Υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο να μην την πληρώνουν πλέον και να αναλάβει κάποιος δημόσιος φορέας."

Να λοιπόν που κάτι μας κρύβουν. Πάλι στο δημόσιο θα βασιστούμε και μετά θα λέμε ότι τσάμπα πληρώνονται και δεν κάνουν τίποτα. Και τα σκευάσματα, οι παγίδες και οι παραπάνω ώρες εργασίας πληρώνονται;
Ας μείνουμε όμως εδώ για σήμερα για να το ξαναπάρουμε από την αρχή κάποια άλλη φορά, ξεκινώντας όμως από τον κ. Κουτλή αν είναι διαθέσιμος.

21/12/2009: Βιοκαλλιέργεια λέει ότι κάνει το 2001 και ο Henri Paul στην Αίγινα αλλά στο άρθρο στην Καθημερινή μας τα λέει λίγο περίεργα. Αφού μίλησε για τα φύκια, τελειώνοντας είπε: "Εμείς συμπληρώνουμε το εισόδημά μας από τη φωτογραφία και τα κεραμικά της Θεοδώρας• αλλά και μόνον απ' αυτό να ζούσα, θα έκανα και κάτι άλλο, θα έβαζα για συμπλήρωμα πατάτες. Δεν μου φαίνεται λογική η διαδικασία του ραντίσματος". Αυτό μου φέρνει στο μυαλό τον ξακουστό υπουργό γεωργίας κ. Τζουμάκα που μας είπε να βάλουμε όλοι καρπούζια. Που τους βρίσκουν άραγε (τους υπουργούς εννοώ); Να υπάρχει ακόμα ο HP με τα 450 δένδρα στην Αίγινα; Να είναι άραγε ο H.P. Coulon μέλος της οργανωτικής ομάδας της εκδήλωσης "Βάστα καημένη φιστικιά" που έγινε στην Αίγινα.(βλ. άρθρο στον Αγρότυπο). Έχει πιστοποιηθεί ως βιοκαλλιεργητής ή συμβιβάστηκε με τα συμβατικά;

Στις 19/12/2009 εντόπισα και άλλους βιοφιστικάδες στη σελίδα
http://www.e-natural.gr/default/text/trofes/biologika.asp
Βασιλάκος Σωτήρης (Καρδίτσα). Τηλ. 0441/28550  21000. Φυστίκι Αίγινας.
Καρατζίκος Δημήτρης (Θεσσαλονίκη). Τηλ. 031/275580. Ηλιόσπορος. Κόνδωρ (Φθιώτιδα). Ηρώων Πολυτεχνείου 15, Νέα Ερυθραία. Φιστίκι Αίγινας.  
αλλά το γεγονός ότι τα τηλέφωνα είναι χωρίς το 2 μπροστά με βάζει σε υποψίες για την ισχύ των πληροφοριών. (θα το ψάξω)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου