Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Τα διεθνή συνέδρια για τη φιστικιά και την αμυγδαλιά

Μετά την Μεσογειακή Ομάδα και την συνάντησή της που έγινε στην Αθήνα το 2008, είπα να ξανακοιτάξω με τι ασχολούνται οι επιστήμονες της φιστικιάς. Βλέποντας βέβαια την κατάντια του ελληνικού αμύγδαλου και τον ενθουσιασμό των επιστημόνων της GREMPA που ασχολήθηκε 40 χρόνια με αυτό, αναρωτήθηκα αν όλα αυτά πρόκειται να οφελήσουν σε κάτι την φιστικιά. Ας δούμε όμως πρώτα τι συζητάνε και μετά ας κρίνουμε.

Στις 6 - 10 Οκτωβρίου 2009 φαίνεται ότι έγινε το 5ο διεθνές συνέδριο για την φιστικιά και την αμυγδαλιά στην Sanilurfa της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει άλλα 4 συνέδρια δηλαδή. Ας τα ψάξουμε.
  • Πρώτο διεθνές συνέδριο για τη φιστίκια και την αμυγδαλιά. Έγινε τον Σεπτέμβριο του 1994 στα Άδανα της Τουρκίας. Τα πρακτικά δημοσιεύτηκαν στον τόμο 419 των Acta Horticulturae που εκδίδει η Παγκόσμια Κοινότητα Φυτοκομικών Επιστημών (ISHS, Ιnternational Society for Horticultural Sciences) και θα τα βρείτε εδώ με 56 €. Οι περιλήψεις είναι διαθέσιμες online.
  • Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για την Φιστικιά και την Αμυγδαλιά. Πρέπει να έγινε στο Davis της Καλιφόρνια και τα πρακτικά δημοσιεύτηκαν 1 Αυγούστου 1998, στον τόμο Acta Horticulturae 470 της . Τα πρακτικά στοιχίζουν 98 € και βρίσκονται σε αυτήν την διεύθυνση όπου είναι διαθέσιμες online οι περιλήψεις στα Αγγλικά.
  • Τρίτο Διεθνές Συνέδριο για την Φιστικιά και την Αμυγδαλιά. Έγινε στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Τα πρακτικά δημοσιεύτηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2002 στο τόμο ISHS Acta Horticulturae 591 (107 €). Οι περιλήψεις είναι διαθέσιμες online στα Αγγλικά εδώ.
  • Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο για την Φιστικιά και την Αμυγδαλιά. Έγινε στην Τεχεράνη στο Ιράν και τα πρακτικά δημοσιεύτηκαν 30 Νοεμβρίου 2006 στον τόμο ISHS Acta Horticulturae 726 (146 €). Οι περιλήψεις είναι διαθέσιμες online στα Αγγλικά εδώ.
  • Πέμπτο Διεθνές Συνέδριο για την φιστικιά και την αμυγδαλιά  έγινε στις 6 - 10 Οκτωβρίου 2009 στην Sanilurfa της Τουρκίας. Εδώ θα βρείτε το επιστημονικό πρόγραμμα (pdf) , ενώ για τα πρακτικά θα περιμένουμε να δημοσιευτούν. Οι περιλήψεις των παρουσιάσεων βρέθηκαν σε μορφή pdf στα αγγλικά εδώ.
Σίγα σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε αυτά τα συνέδρια αλλά για την ώρα θεώρησα καλύτερο να βάλω λίγο σε τάξη το που γίνεται τι.
Αναζητώντας πρακτικά συνεδρίων εντόπισα και το Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών (CIHEAM, Centre International des Hautes Etudes Agronomiques Mediteraneenes) που από τις αρχές του '70 συμμετέχει και συντονίζει δίκτυα επιστημόνων σχετικά με τους μεσογειακούς ξηρούς καρπούς συμπεριλαμβανόμενης και της φιστικιάς. Θα περάσω τώρα σε άλλο άρθρο με μια παρουσίαση του CIHEAM στα ελληνικά σε μετάφραση από εδώ, γιατί θα το αναφέρουμε πολλές φορές και δεν είναι σωστό να μην ξέρουμε τι είναι και τι κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου