Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Ανασκόπηση Αιγινήτικου τύπου για το φιστίκι Αιγίνης 2005 - 2009

Αναζητώντας πληροφορίες για το φιστίκι της Αίγινας, τους παραγωγούς και τον συνεταιρισμό εντόπισα την εφημερίδα Αιγινήτικα Νέα η οποία έχει online (συμβατά μόνο με ie) τα τεύχη από το 300 - 358 που καλύπτουν την περίοδο από  30/7/2005 έως 25/11/2009, τα 5 τελευταία χρόνια δηλαδή.
Ας δούμε λοιπόν τι λέγεται για τους εκεί συναδέλφους μας. Τα νέα ξεκινάνε άσχημα με την υπόθεση των αφλατοξινών που πολλοί στην Αίγινα θα ήθελαν να ξεχαστεί αλλά καλό θα ήταν να μπεί στην μνήμη όλων μας ως παράδειγμα προς αποφυγή. Ευτυχώς στα τελευταία φύλλα της εφημερίδας πνέει ένας αέρας αισιοδοξίας μετά το 1ο Fistiki Fest ο οποίος αποτυπώνεται και στην αυξημένη συμμετοχή των παραγωγών στις εκλογές του συνεταιρισμού. Παρακάτω δίνονται οι τίτλοι των άρθρων που εντοπίστηκαν με συνδέσμους στις σελίδες της εφημερίδας με αντίστροφη χρονολιγική σειρά (πρώτο το πιο πρόσφατο). Στο τέλος, μετά ένα μικρό σχόλιο, παρατίθενται τα πλήρη άρθρα, για να τα έχουμε ως βάση αναφοράς σε περίπτωση που χαθεί ή αλλάξει ο σύνδεσμος.
Σχολιασμός
Μετά από αυτήν την ανάγνωση των 58 φύλλων του τοπικού τύπου συνειδητοποίησα ότι τελικά, σε αντίθεση με την εντύπωση που έχουμε εμείς στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι φιστικοπαραγωγοί στην Αίγινα είναι το ίδιο περιθωριοποιημένοι στον τόπο τους όσο εμείς στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος που πνιγόμαστε απο άλλα εθνικής σημασίας προϊόντα όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τον καπνό (μέχρι το 2007), τα τεύτλα, τις ελιές, τα μήλα, τα αχλάδια, το αμπέλι, το αμύγδαλο, ..... Χαρακτηριστική είναι η διπλανή εικόνα από το φύλλο 322 (19/12/2006) της εφημερίδας Αιγινήτικα Νέα. Βλέπετε πουθενά το φιστίκι Αιγίνης; Όχι φυσικά. Άλλα είναι τα προβλήματα του νησιού της ξακουστής ποικιλίας Αιγίνης. Η αγανάκτηση του Άγγελου Σερέτη (φύλλο 352) είναι χαρακτηριστική και δίνει την εντύπωση ότι  οι συνάδελφοί μας φιστικοπαραγωγοί της Αίγινας είναι επικηρυγμένοι!!! Ενώ από τον απολογισμό του 2006 στο φύλλο 328 φαίνεται ότι ο συνεταιρισμός τους αναγκάζεται να γίνει πολυδραστήριος και να μην βασίζεται μόνο στο φιστίκι.
Από τη συζήτηση για τα τιμολόγια του νερού και μόνο φαίνεται ότι οι διοικούντες αυτό το νησί έχουν άλλες προτεραιότητες "Ειδικό τιμολόγιο νερού, χωρίς κλιμακώσεις καταναλώσεων ισχύει για τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφεζαχαροπλαστεία, μοναστήρια κλπ.  ....."(φύλλο 328) ενώ οι αγρότες έπρεπε να το παλέψουν "Γιατί να μη βάλουμε ειδικό τιμολόγιο και στους γεωργούς.", "Το ερώτημα που τίθεται στην δημοτική αρχή είναι γιατί τα εστιατόρια και όχι οι φυστικοπαραγωγοί; Πως η δημοτική αρχή βοηθάει τους παραγωγούς του τοπικού μας προϊόντος να το διατηρήσουν; Πως  τους λέει να μην οικοπεδοποιήσουν τα κτήματα τους;"(φύλλο 328).
Οι σημαντικοί παράγοντες που δυσκολεύουν τον αγώνα  να κρατηθεί όρθια η φιστικά και να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση του νησιού συνοψίστηκαν ωραία στο άρθρο για την εκδήλωση "Βάστα καημένη φιστικιά":
  • "διωγμός" λόγω των ραντισμάτων που προκαλούν  προβλήματα και διαμαρτυρίες από τις παρακείμενες κατοικίες, 
  • οι μειωμένες τιμές αγοράς, 
  • η αύξηση της τιμής του νερού, 
  • τα έξοδα καλλιέργεια
Τέλος το γεγονός ότι η Αίγινα δεν κατάφερε να ενταχθεί στη ζώνη Β2 που περιέχει ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης, στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, αλλά εντάχθηκε την ομάδα Β1 των αναπτυσσόμενων τουριστικά περιοχών, όπου ευνοούνται τα κίνητρα για μαζικό τουρισμό, μας δίνει μια γεύση για το μέλλον των εκεί συναδέλφων μας. (φύλλο 352). Σαν να έχει δίκιο ο κ. Σερέτης, "...πονηρές νυχτερινές εργασίες, παπαρούνες, καυκαλήθρες και μυρόνια" θα αντικαταστήσουν μάλλον την ξακουστή φιστικιά Αιγίνης. Κρίμα!!! Αυτό θα είναι καταστροφή για όλους μας!!! Η στροφή όμως έχει αρχίσει ήδη να παίρνεται, διότι όλο και περισσότερα άρθρα για οικοδομικά συγκροτήματα,  εγκληματικότητα και χασισοφυτείες διάβασα στον τοπικό τύπο.

Ίσως ευτυχώς που η Φθιώτιδα φτιάχνει ένα ακόμα ισχυρό προπύργιο του ελληνικού κελυφωτού φιστικιού προς τον Βορρά, όπου κλωνίζονται οι παραδοσιακές εκτατικές καλλιέργειες, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει και αυτό την ανάλογη στήριξη από τους τοπικούς φορείς. Για να δούμε τι θα γίνει και εκεί. Ή μήπως θα μπορούσαμε να αλλάξουμε όλοι μαζί τη ροή των πραγμάτων χωρίς να παρακαλάμε κανέναν; Για την ώρα ας περιμένουμε να δούμε τις λύσεις που θα προταθούν στα 4 προβλήματα που ανέδειξε η εκδήλωση "Βάστα καημένη φιστικιά" . Ίσως να μπορούσαμε να βοηθήσουμε καταθέτοντας και εμείς κάποια πρόταση.

Ευχαριστώ θερμά την εφημερίδα Αιγινήτικα Νέα, για την δωρεάν πρόσβαση στην ενημέρωση που μας χάρισε και εύχομαι να συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα του φιστικιού Αιγίνης συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειές μας για τη στηριξή του.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των άρθρων που αναφέρονται από την εφημερίδα Αιγηνίτικα Νέα. Παρακαλώ από σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας και της δουλειάς των ανθρώπων της εφημερίδας, να διαβάζετε και να κάνετε συνδέσεις  στα πρωτότυπα κείμενα της εφημερίδας, Αιγηνίτικα Νέα (www.aiginitika.gr) ακολουθώντας τους συνδέσμους. Τα άρθρα τοποθετήθηκαν εδώ ως Back up σε περίπτωση που δεν δουλεύουν πια οι σύνδεσμοι και για μια πιο συνολική μελέτη των προβλημάτων της φιστικιάς Αιγίνης απομονωμένα από τα άλλα κυριάρχα θέματα του νησιού.

25/11/2009. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ. Φύλλο 358.
Την πρώτη μέρα του Νοέμβρη έγιναν οι εκλογές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αίγινας. Η συμμετοχή σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν καλή, προσήλθαν 135 μέλη του Συνεταιρισμού.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού που εκλέχτηκε είναι:
Σταμπουλής Νίκος (105 ψήφοι), Πρωτονοτάριος Κώστας (64), Αλυφαντής Ι. Νίκος (62), Αλυφαντής Γ. Νίκος (54), Κυπραίου Ελένη (52), Καβάσιλας Φώτης (32) και Πέππας Κώστας (26). Αναπληρωματικά μέλη οι κ.κ, Κάππος Βαγγέλης και Κουνάδης Αντώνης.

23/9/2009. ΓΙΟΡΤΗ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ (ή FISTIKI FEST). Φύλλο 356
 Ολοκληρώθηκε η γιορτή φιστικιού που κράτησε από 17-20 Σεπτεμβρίου και αναζωογόνησε οικονομικά και πολιτιστικά το νησί μας, λίγο πριν κλειστούμε στις ερημικές Φθινοπωρινές και Χειμωνιάτικες νύχτες.
Το τριήμερο περιλάμβανε πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις σχετικές με τη φιστικιά και τον καρπό της, το φιστίκι. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν ύστερα από πρόταση  κάποιων ανθρώπων του νησιού που είχαν επισκεφτεί  τo Δήμο Μπροντέ  της γειτονικής Ιταλίας και είδαν τις εκεί  εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο για το φιστίκι.
Πολλά καταστήματα σε κεντρικά σημεία του νησιού κατακλύστηκαν από έργα Αιγινητών καλλιτεχνών (η διαδρομή των καλλιτεχνών),ενώ την παράσταση έκλεψε η αναπαράσταση του μαζέματος του φιστικιού με τίτλο"η γιορτή της συγκομιδής " σε σκηνοθεσία του Ζακ Τουσόν. Πολύ όμορφες ήταν οι διακοσμημένες και ζωγραφισμένες φιστικιές στον πύργο του Μάρκελλου από καλλιτέχνες με τίτλο "Ανάμεσα στις φιστικιές", ενώ  πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η έκθεση "Οι δρόμοι της φιστικιάς", ένα μαγευτικό ταξίδι της ιστορίας του φιστικιού που παρουσιάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείου. Το πρωί της Παρασκευής-αλλά και τις επόμενες μέρες- πολλοί μαθητές επισκέφτηκαν το "Φιστικοχωριό" στον πύργο του Μάρκελλου που είχε  εργαστήρι ζωγραφικής, πηλού, οικολογικό εργαστήρι, φιστικοποδόσφαιρο, θέατρο βαλίτσας, θέατρο Σκιών, θεατρικό  παιχνίδι και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά. Τα περίπτερα της παραλίας με προϊόντα σχετικά με το φιστίκι αλλά και άλλα προϊόντα του νησιού επισκέφτηκε πολύς κόσμος -κυρίως ντόπιοι αλλά και αρκετοί ξένοι - που είχαν την  ευκαιρία να κατέβουν  σε μια ένα ήσυχο κέντρο απαλλαγμένο από οχήματα και δίκυκλα. Άλλωστε η διαφήμιση στη ΝΕΤ, το ραδιόφωνο και το Μετρό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην γνωστοποίηση  της εκδήλωσης.
Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε η συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα με σχετικά μικρή συμμετοχή (ήταν πραγματικά κρίμα που δεν μερίμνησαν οι διοργανωτές  ή ο Δήμος να υπάρχει δωρεάν είσοδος για ένα ποσό της τάξης των 7-8 χιλιάδων  ευρώ που εισπράχτηκε από τα εισιτήρια). Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν μουσική με την ορχήστρα του Γιάννη Παπαντωνίου, διαγωνισμό γαστρονομικής γεύσης και λαϊκούς χορούς.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν την Κυριακή το βράδυ και χαρακτηρίζονται-παρά τα κάποια οργανωτικά λάθη- απόλυτα επιτυχημένες και ανοίγουν το δρόμο για την καθιέρωση της γιορτής αυτής(κάτι ανάλογο με γιορτές που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, όπως κρασιού, τσίπουρου, αγροτικών προϊόντων κ.λ.π.).
Το παράπονο όμως πολλών επαγγελματιών ήταν ο τρόπος επιλογής των καταστημάτων για την έκθεση των έργων των καλλιτεχνών αλλά κυρίως το ότι όλα τα δρώμενα έγιναν στο κέντρο της πόλης και κυρίως στην παραλία του νησιού. Και επειδή Αίγινα δεν είναι μόνο η πόλη- κατά το γνωστό "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα"-ας ληφθεί αυτό σοβαρά υπόψη στις μελλοντικές διοργανώσεις.

27/7/2009. Η Νομαρχία και το φεστιβάλ φιστικιού. Φύλλο 354.
Ο Νομάρχης Πειραιά θα συμμετείχε στην συνδιοργάνωση του φεστιβάλ φιστικιού όπου θα παρουσιαζόταν και η μελέτη για τις αφιλατοξίνες που είχε αναλάβει η Νομαρχία Πειραιά. Με έγγραφο του ζήτησε την αναβολή της έναρξης του φεστιβάλ πράγμα που ήταν αδύνατο από την οργανωτική επιτροπή. Ετσι ο Νομάρχης αποχώρησε από το φεστιβάλ για να επανέλθει αργότερα και να πει ότι συμμετέχει με την συναυλία της Αρβανιτάκη. Το θέμα είναι ότι η συναυλία αυτή ήταν προγραμματισμένη στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Νομαρχίας και όλα αυτά μας προκαλούν πολλά ερωτήματα. 

29/6/2009. Η Φυστικούπολη του μαθητή Αντώνη Γαλάρη, φύλλο 353.
Μια παρουσίαση βιβλίου είναι πάντα ένα σημαντικό γεγονός. Πόσο μάλλον όταν αυτό το βιβλίο έχει γραφτεί από μαθητή Δημοτικού σχολείου. Έτσι και το βιβλίο του μαθητή του 1ου Δημοτικού σχολείου Αντώνη Γαλάρη που αναφέρεται σε μια πόλη  με φιστικιές εντυπωσιάζει με τα μηνύματα που στέλνει  και την πολύ όμορφη εικονογράφηση που έκανε η Μαρία Μαυράκη. Εκδόθηκε από τις εκδόσεις "Καράβι της Αίγινας" της Φλώρας Αλυφαντή, ενώ η πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου ανήκε στη  Τέτα Γρίζου στα πλαίσια και του αναμενόμενου Φεστιβάλ Φιστικού.


27/5/2009. ΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ και ΟΙ  ΓΙΑΛΑΝΤΖΗ  ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΙ. Φύλλο 352.
Η επί πολλά χρόνια βασική αγροτική ενασχόληση των Αιγηνιτών και ο σημαντικότερος πρεσβευτής του νησιού μας στον ελλαδικό χώρο, αλλά και πέραν αυτού, που είναι το φιστίκι Αιγίνης, σήμερα βρίσκεται κυριολεκτικά υπό διωγμόν.
Δεν ξέρω αν φταίει η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών που ευνοεί άλλες  πιο αποδοτικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες, ή ο  υδροκεφαλισμός κάποιων ξεπεσμένων νεόπλουτων, που εκφράζουν τις όψιμες περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες με .....αρχοντική χυδαιότητα, αγοραίες βρισιές και μαφιόζικες απειλές, καθιστώντας τη φιστικιά επικίνδυνη καλλιέργεια.
Αναφέρομαι φυσικά σε κάποια περιστατικά που συνέβησαν με την έναρξη της ψεκαστικής περιόδου και ειδικά σε ένα συμβάν, που γνωρίζω από πρώτο χέρι και που ακροθιγώς θα σας περιγράψω.
Ενας γραφικός ψευτονταής, νεόπλουτος ψηλομύτης, που ενοχλείται ακόμα και από τα κοκόρια της γειτονιάς, μας απείλησε πως θα βγει με την καραμπίνα, θα μας ξεριζώσει τις καρδιές( έχει ξεριζώσει πολλές , φυλαχτείτε) θα μας κομματιάσει, θα....θα....Δεν μπορείτε να φανταστείτε το μακελειό που προκάλεσε ο αθεόφοβος. Ούτε ο Ταρας Μπούλμπα να ήτανε. Και αφού μας ψάρωσε για καλά το θρασίμι, έριξε την βόμβα, απελευθερώνοντας τους μεγάλους μπαμπούλες, που θα τους βάλει λέει να μη μας αφήσουνε σε χλωρό κλαρί. Τον Γκαρή και τον Λιμενάρχη !!!.
Δεν έχω την τιμή να γνωρίζω κανέναν από τους δύο κυρίους και επομένως δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω το ήθος και το κύρος των δύο ανδρών. Σέβομαι και τιμώ την παρουσία τους στην ζωή της Αίγινας. Απλά ήθελα να τους ευχηθώ να χαίρονται τον φίλο ή τους φίλους τους, που τους επικαλούνται σαν κοινωνικά φόβητρα.   Ελπίζω να μην επιβεβαιώσουν στο μέλλον αυτό που λέει η λαϊκή ρήση. "δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι".
Και πρίν μπούμε στα σοβαρά θα ήθελα να πω σε αυτόν τον κύριο, του οποίου τις ευαισθησίες ευθέως αμφισβητώ -ο ίδιος ξέρει γιατί- ότι αναγνωρίζω το δίκιο του μέχρι εκεί που αρχίζει το δικό μου. Στην δική μας δηλ. υπευθυνότητα των καλλιεργητών, που κανένας θαρρώ δεν βάζει πάνω από την υγεία του το όποιο οικονομικό όφελος.
Βεβαίως δεν θα υπήρχε λόγος να μιλάμε καθόλου γι΄αυτά, αν δύο βασικοί φορείς του νησιού μας φροντίζανε  για το αυτονόητο. Αν δηλ. η υπηρεσία υγείας του Δήμου μας και ο Συν/σμός Φιστικοπαραγωγών σε συνεργασία με γεωπόνους και άλλους αρμοδίους φορείς της Πολιτείας, προσδιορίζανε τα κατάλληλα φάρμακα και ενημέρωναν τους κατοίκους μέσω του τοπικού τύπου ή και φυλλαδίων ακόμα, για την ακινδυνότητα της χρήσης και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Κε Δήμαρχε,   Θεωρώ ότι έχετε υποβαθμίσει την υπηρεσία υγείας του Δήμου μας και Σεις κε πρόεδρε του Συν/σμού πως έχετε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην εμπορία του προϊόντος, αμελώντας την προστασία της παραγωγής. Και πολύ φοβούμαι ότι, αν δεν δώσετε την δέουσα προσοχή, σε λίγο καιρό το φεστιβάλ  φιστικιού που ετοιμάζετε, δεν θα έχει τοπικό ενδιαφέρον και ο Συν/σμός θα διαχειρίζεται ξενικό προϊόν.
Οσο για μας μην ανησυχείτε. Οι νέοι είναι εύκολο να στραφούν.....σε πονηρές νυχτερινές εργασίες. Αλλοι θα στραφούν στην εκτροφή ωδικών πτηνών. Και οι γηραιότεροι θα καλλιεργήσουμε αρωματικά φυτά. Παπαρούνες δηλ., καυκαλήθρες και μυρόνια.
Τέλος θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους άνδρες του Α.Τ.Αίγινας, για την άψογή και άκρως ευγενική στάση τους, ελπίζοντας πως δεν θα τους ταλαιπωρήσουμε στο μέλλον σε τέτοιες ανούσιες καταστάσεις.
Αγγελος Σερέτης

20/2/2009. Φεστιβάλ Φιστικιού. Φύλλο 349.
Ο δήμος Αίγινας και Η Νομαρχία Πειραιά θα συνδιοργανώσουν το Φεστιβάλ Φιστικιού που ετοιμάζεται να γίνει από 17 ως 20 Σεπτεμβρίου στο νησί μας.
Ηδη στην πρώτη συγκέντρωση που έγινε με την συμμετοχή αγροτών ο δήμαρχος κ. Κουκούλης αναφέρθηκε στα ποικίλα οφέλη που θα έχει για το νησί μας η επιτυχία μιας τέτοιας εκδήλωσης.
Η επιτυχία του Φεστιβάλ θα βοηθλησει τον τουρισμό, την οικονομική ανάπτυξη, θα προβάλει το φιστίκι και θα ανοίξει νέους εμπορικούς δρόμους.

30/9/2008. Η γιορτή φιστικιού στο Bronte. Φύλλο 344
Ο Δήμος Αίγινας κατόπιν προσκλήσεως από τον Δήμο Bronte  Ιταλίας ( Σικελία) εκπροσωπήθηκε με τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Πούντο στην ετήσια Γιορτή του Φιστικιού του Bronte  που έγινε εκεί από 25 έως 28 Σεπτεμβρίου . Όπως είναι γνωστό η Ιταλική αυτή πόλη είναι η κατ εξοχήν παραγωγός του φιστικιού στην Ιταλία και έχει μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση της παρουσίασης και προώθησης του φιστικιού και των παραγώγων του.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και  ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φυστικοπαραγωγών της Αίγινας κ. Σταμπουλής Νίκος όπως και  εκπρόσωποι του Συλλόγου Ενεργών πολιτών.
Η επίσκεψη στα πλαίσια της συνεργασίας  με το ΒΡΟΝΤΕ γίνεται σε ανταπόδοση της συμμετοχής των εκπροσώπων του εκεί Δήμου το Μάιο στις εκδηλώσεις για τη φιστικιά  που είχε οργανώσει ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών σε συνεργασία με τον Δήμο μας και άλλους φορείς.
Η αντιπροσωπεία της Αίγινας είχε  την δυνατότητα να συνομιλήσει με τους οργανωτές επί τόπου και να ενημερωθεί , πράγμα  που θα επιτρέψει την αρτιότερη οργάνωση παρόμοιας εκδήλωσης για το φιστίκι στην Αίγινα το 2009.

23/5/2008. ΕΚΔΗΛΩΣΗ: "ΒΑΣΤΑ ΚΑΗΜΕΝΗ ΦΙΣΤΙΚΙΑ" Φύλλο 340
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  11 Μαίου εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας με  τίτλο "Βάστα Καημένη Φιστικιά". Ήταν ένα  συνέδριο με άψογη τεχνική οργάνωση (υπερβολική κατά τη γνώμη μας αφού το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση δεν ήταν και πολύ μεγάλο).Ο στόχος του τίτλου να "κρατηθεί" η φιστικιά απέναντι στην οικοπεδοποίηση μάλλον δεν φάνηκε ξεκάθαρα αφού τέθηκαν περισσότερο  προβλήματα  για νέες μεθόδους καλλιέργειας και προώθησης του τελικού προϊόντος στο εμπόριο παρά  τα θέματα που  σχετίζονταν άμεσα με την σημερινή πραγματικότητα της Αίγινας, την αστικοποίηση, τη φυσιογνωμία του νησιού, την οικολογική ισορροπία.
Εισηγητές ήταν: Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας  Νίκος Σταμπουλής,η Ελένη  Κυπραίου, Γεν. Γραμματέας του Συνεταιρισμού,η  Μ. Καψοκεφάλου, καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ,  ο  Γ. Παρταφύλλας, γεωπόνος ειδικευμένος στη βιολογική καλλιέργεια, ο  Μ. Κουλουρούδης, εκπρόσωπος του οργανισμού πιστοποίησης της ΔΗΩ, o  Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος του Mastihashop, και οι προσκεκλημένοι της Ιταλικής αντιπροσωπείας από την Σικελική πόλη του Bronte κύριοι Ferrara και Minio (μιας φιστικοπαραγωγού πόλης με ποιότητα καρπού περίπου όμοια με αυτή του Αιγινήτικου Φιστικιού).
Ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συνεταιρισμόυ αναφέρθηκαν στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές ,προβλήματα που τους αναγκάζουν να πουλούν τα κτήματά τους που οδηγούνται σε οικοπεδοποίηση.
Οι Ιταλοί εστίασαν κυρίως στους τρόπους επεξεργασίας του φιστικιού και την παραγωγή προϊόντων που ως βάση τους έχουν τον καρπό του  όχι μόνο σαν τρόφιμο, αλλά και για την παραγωγή καλλυντικών και φαρμάκων.  Ο κύριος Μανδάλας  παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους οι τεχνικές marketing μπόρεσαν να αναδείξουν ένα προϊόν μοναδικό στον κόσμο, τη μαστίχα της Χίου. Αν και οι διαφορές ανάμεσα στη μαστίχα και το φιστίκι  είναι μεγάλες, το παράδειγμα της Χίου μπορεί να αποτελέσει συνεταιριστικό πρότυπο και για το φιστίκι.
Ο γεωπόνος  Παρταφύλλας, ειδικευμένος στις βιολογικές καλλιέργειες, παρέθεσε στοιχεία και πληροφορίες για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η βιολογική καλλιέργεια στις φιστικιές ενώ ο   Κουλουρούδης, εκπρόσωπος της ΔΗΩ, μίλησε για τη σημασία της προώθησης του τελικού προϊόντος στην  αγορά και τα οφέλη της πιστοποίησης, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη διαφοροποίηση των τιμών ανάμεσα σε βιολογικά και μη προϊόντα και στα φιστίκια Αιγίνης έναντι άλλων κατωτέρας ποιότητας.
Οι τοποθετήσεις και ερωτήσεις του κοινού έθεσαν τελικά το θέμα στη σωστή του βάση αφού παρουσιάστηκαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει   ο κλάδος  στο νησί όπως ο "διωγμός" λόγω των ραντισμάτων που προκαλούν  προβλήματα και διαμαρτυρίες από τις παρακείμενες κατοικίες, οι μειωμένες τιμές αγοράς, η αύξηση της τιμής του νερού, τα έξοδα καλλιέργειας που είναι σημαντικοί παράγοντες που δυσκολεύουν τον αγώνα  να κρατηθεί όρθια η φιστικά και να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση του νησιού.
Η ημερίδα έκλεισε με γλυκά και άλλες νοστιμιές που ως κύριο συστατικό είχαν το φιστίκι από το Σύλλογο Γυναικών "η Αφαία".
Άλλη σχετική δημοσίευση:

23/5/2008. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ. Φύλλο 340.
Το Σάββατο 10 Μαίου έγινε η δεύτερη επαναληπτική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αίγινας..
Τα βασικά θέματα της Συνέλευσης ήταν ο απολογισμός του 2007 (έλεγχος και έγκριση της χρήσης) και ο προϋπολογισμός του 2008.
Πρόθεση της Διοίκησης είναι να μπει το φιστίκι σε κάθε μαγαζί ανεξαρτήτου ποσότητας και να ξανααποκτήσει την παλιά του φήμη. Το λυπηρόν ήταν ότι παρευρέθηκαν μόνο 27 μέλη!

26/3/2008. Διεθνής ομάδα ερευνητών για την φιστικιά και την αμυγδαλιά επισκέπτεται την Αίγινα.(φύλλο 338)
Από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου 2008 πρόκειται να γίνει στην Αθήνα επιστημονικό συνέδριο της "Μεσογειακής Ομάδας Ερευνας για την φιστικιά και την αμυγδαλιά" (GREMPA) Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών που αφορούν τα δυο αυτά καρποφόρα δέντρα.
Το Συνέδριο οργανώνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Καλαμάτας, το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας και ξένους οργανισμούς και θα συμμετάσχουν 120 επιστήμονες από 16 χώρες. Η γλώσσα του συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά.
Πολλοί από τους συνέδρους εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν την Αίγινα, όπου από το τέλος του 19ου αιώνα καλλιεργείτο η φιστικιά. Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, θέλοντας να ικανοποιήσει το αίτημα τους, προγραμματίζει μονοήμερη περιοδεία των συνέδρων στο νησί την 1η Απριλίου. Αντικείμενο της περιοδείας θα είναι η επίσκεψη φιστικοτόπων, η ενημέρωση σχετικά με την επεξεργασία, την συσκευασία και την εμπορία του φιστικιού και τέλος ξενάγηση στον ναό της Αφαίας.

19/9/2007. ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ. Φύλλο 332
Με άνισο τρόπο το πάγιο των 8 κυβικών
Μετά την απόρριψη από την Νομαρχία της απόφασης του ΔΣ για την αύξηση του νερού, το ΔΣ επανήλθε αφού πρώτα ρωτήθηκαν οι γνώμες των τοπικών διαμερισμάτων, της Επαγγελματικής και του Συνεταιρισμού. Όπως είπε ο δήμαρχος κ. Κουκούλης υπάρχει ομοφωνία στο να επιβαρυνθούν οι μεγάλες καταναλώσεις ενώ για το ειδικό τιμολόγιο οι καταναλωτές θα υποβάλλουν αίτηση και το ΔΣ θα αποφασίζει αν η κατηγορία αυτή των καταναλωτών θα χρεωθεί με το ειδικό τιμολόγιο.
Το νέο προτεινόμενο τιμολόγιο νερού θα έχει 4 ζώνες κατανάλωσης από 8-40 κυβικά, από 41 έως 60, από 61 έως 80 και άνω των 80 κυβικών
Το ειδικό τιμολόγιο έχει 2 ζώνες από 8-40 κυβικά και άνω των 40.
Στο διαμέρισμα Μεσαγρού οι τιμές του νερού διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 0,70 1,00 1,75 και 4,00 ευρώ
Στο ειδικό τιμολόγιο 0,70 και 1,00 ευρώ

Στο διαμέρισμα Βαθέος οι τιμές είναι 0,95 (1,10) 1,38(1,60) 2,50(2,90) και 5,55(6,40) ευρώ. Το ειδικό τιμολόγιο 0,95(1,10) και 1,73(2,00). Οι τιμές στις παρενθέσεις θα ισχύουν από 1-5-2008.

Στο διαμέρισμα της Πέρδικας 1,70(1,95-2,20) 2,55(2,95-3,30) 4,15(4,80-5,40) 6,20(7,10-8,00). Στο ειδικό τιμολόγιο 1,70(1,95-2,20) και 2,85(3,28-3,70). Οι τιμές στις παρενθέσεις η πρώτη ισχύει από 1-1-2008 και η δεύτερη από 1-5-2008.

Στο διαμέρισμα Κυψέλης 0,95(1,20-1,41) 1,40(1,80-2,10) 2,50(3,15-3,70) 5,40(6,80-8,00). Στο ειδικό τιμολόγιο 0,95(1,20-1,41) και 1,78(2,25-2,64). ). Οι τιμές στις παρενθέσεις η πρώτη ισχύει από 1-1-2008 και η δεύτερη από 1-5-2008.

Σην πόλη της Αίγινας 1,41 2,10 3,70 και 8,00 . Στο ειδικό τιμολόγιο 1,41 και 2,64

20/7/2007. ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ. Φύλλο 330.
Στο ειδικό τιμολόγιο νερού μαζί με τους επαγγελματίες και τα μοναστήρια προστέθηκαν και οι φυστικοπαραγωγοί. Στην εισήγηση του ο δήμαρχος μίλησε για δενδροκαλλιεργητές και για το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου. Εψαχναν μάλιστα να βρουν και τρόπους ελέγχου του νερού που θα κατανάλωναν οι αγρότες ενώ για τους άλλους επιχειρηματίες δεν ελέγχεται αν το σπαταλούν πλένοντας και τους δρόμους. Για τους τελευταίους δεν τέθηκε θέμα περιορισμού της κατανάλωσης.
Οσοι φυστικοπαραγωγοί καταναλώνουν πάνω από 70 κυβικά και έχουν σύστημα ποτίσματος με σταγόνες ας τρέξουν να κάνουν μια αίτηση στον Δήμο.
18/5/2007. Η συζήτηση για το νερό. Οικονομία νερού για τις οικογένειες και τους αγρότες. Φύλλο 328.
Αποσπάσματα από τα εύλογα και αυτονόητα αιτήματα του προέδρου κ. Σταμπουλή.
"Γιατί να μη βάλουμε ειδικό τιμολόγιο και στους γεωργούς.",
"Το ερώτημα που τίθεται στην δημοτική αρχή είναι γιατί τα εστιατόρια και όχι οι φυστικοπαραγωγοί; Πως η δημοτική αρχή βοηθάει τους παραγωγούς του τοπικού μας προϊόντος να το διατηρήσουν; Πως  τους λέει να μην οικοπεδοποιήσουν τα κτήματα τους;"

18/5/2007. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Φύλλο 328.
Την Κυριακή 6 Μαίου έγινε στο δημοτικό θέατρο Αίγινας η δεύτερη επαναληπτική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Παρόλο που τα θέματα απόλογισμός του 2006 και προϋπολογισμός του 2007 ήταν πολύ σοβαρά στην Συνέλευση βρέθηκαν να την παρακολουθούν 45 μέλη.
Τον απολογισμό του 2006 έκανε ο προϊστάμενος κ. Νίκος όπου αναφέρθηκε αναλυτικά στα ποσά του ισολογισμού. Αυτό που δόθηκε βάρος είναι η μείωση των εξόδων για αυτό και η απόλυση υπαλλήλου θεωρήθηκε επιβεβλημένη. Στόχος του Συνεταιρισμού είναι να δημιουργηθεί νέα φάση δραστηριοτήτων ώστε η βιωσιμότητα του να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την παραλαβή και την εμπορία φιστικιού.
Ο πρόεδρος κ. Σταμπουλής αναφέρθηκε στο ράντισμα που είναι απαραίτητο να γίνει με φάρμακα επιτρεπτά και στις μεγάλες εκπτώσεις που δίνει ο Συνεταιρισμός σε πωλήσεις γεωργικών μηχανημάτων, αρδευτικών σωλήνων καθώς και σε ανταλλακτικά αυτών.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν ο ισολογισμός, ο προϋπολογισμός, η απαλλαγή μελών του ΔΣ και η πρόσληψη των ίδιων ελεγκτών για τη νέα χρονιά.


19/12/2006. Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ  ΘΕΤΕΙ ΠΛΕΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΚΑΙ  ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ  ΤΩΝ ΑΣΚΟΠΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Φύλλο 322
Συνέντευξη του προέδρου του Συνεταιρισμού κ. Νίκου Σταμπουλή στη συνεργάτιδα μας Βασιλική Παπακωνσταντίνου

Ο νέος Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, κος  Σταμπουλής Νικόλαος   θέλησε να μας πει δυο λόγια για τη νέα υπεύθυνη θέση του, για τους στόχους της    πολιτικής του αλλά και   για την   διαγεγραμμένη πορεία του Συνεταιρισμού από την προηγούμενη διοίκηση  που οδήγησε και στις μεγάλες οικονομικές ζημίες. Επίσης  θέλησε  να διαχωρίσει αυστηρά  τους στόχους και  τη λειτουργία του Συνεταιρισμού  από αυτή των ιδιωτών εμπόρων  αλλά και να επισημάνει σε όλους τους  συνεταιριστές  ορισμένα σημαντικά και χρήσιμα ζητήματα.



Κύριε Σταμπουλή πως αισθάνεστε σαν καινούργιος Πρόεδρος του συνεταιρισμού έχοντας παραλάβει από την προηγούμενη διοίκηση σοβαρά προβλήματα και μια κακή οικονομική κατάσταση; Πιστεύετε ότι εσείς μπορείτε να βγάλετε αυτόν τον οργανισμό από το αδιέξοδο;

Αρχικά αισθάνομαι υποχρεωμένος απέναντι στα υπόλοιπα μέλη που μ'επιστεύτηκαν να ανταπεξέλθω στα καθήκοντά μου. Θεωρώ ότι σε συνεργασία με   το νέο συμβούλιο μπορούμε  να οδηγήσουμε σύντομα  το Συνεταιρισμό   σε μια υγιή οικονομικά κατάσταση. Συγκεκριμένα λόγω δύο μεγάλων δεινών, της εύρεσης αφλατοξίνης και των μη φερέγγυων αγοραστών, ο Συνεταιρισμός χρεώθηκε με πάνω από 210.000 ευρώ. Υστερα από τον  έλεγχο όμως που  πραγματοποιήθηκε στις 30/9/2006  είδαμε ότι η ζημιά αυτή περιορίστηκε στις 75.000 ευρώ λόγω του ότι πέρυσι είχαμε πάρει 80 τόνους φυστίκι και μπορέσαμε να το πουλήσουμε σε μεγαλύτερες τιμές. Είμαστε λοιπόν σε καλό δρόμο από πλευράς περιορισμού των διοικητικών εξόδων. Ετσι και η υπόλοιπη ζημιά υπολογίζεται να καλυφθεί  πολύ εύκολα από τη μείωση του πλεονάζοντος υπαλληλικού προσωπικού.

Πως σκέπτεστε στο μέλλον την ανάπτυξη του Συνεταιρισμού για την ωφέλεια των μελών του σε συνδυασμό με την κοινωνική αποστολή του;

Ο Συνεταιρισμός χρειάζεται πρώτα απ όλα να καταφέρει να ορθοποδήσει. Από εκεί κι έπειτα δεν έχουμε την απαίτηση να αναπτυχθεί τόσο ώστε να ανταγωνίζεται τους εμπόρους. Αυτό που μας ενδιαφέρει κύρια είναι να λαμβάνουμε τόσο φυστίκι από τους αγρότες όσο μπορούμε να πουλήσουμε. Η μεγάλη ζημιά που έπαθε ο Συνεταιρισμός ήταν απ το γεγονός ότι εμπιστεύτηκε μεγάλη ποσότητα φυστικιού σε μη φερέγγυους αγοραστές.


Την ευθύνη γι αυτό πιστεύετε ότι έφερε αποκλειστικά ο Πρόεδρος  ή και τα υπόλοιπα μέλη του προηγούμενου  διοικητικού συμβουλίου;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρότινος ο Συνεταιρισμός λειτουργούσε σαν να υπήρχε Προεδρικό σύστημα, ενώ κανονικά το διοικητικό συμβούλιο είναι αυτό που παίρνει τις αποφάσεις για να τις εκτελέσει ύστερα  ο Πρόεδρος. Κατα συνέπεια η κύρια ευθύνη ήταν του Προέδρου αν και τα μέλη του συμβουλίου ευθύνονται επίσης καθώς θα μπορούσαν κάπως  να τον  φρενάρουν.Το καταστατικό βέβαια δεν βοηθά σ αυτό αφού απαξ και εκλεγεί ο Πρόεδρος χρειάζεται   η απόλυτη  πλειοψηφία των ψήφων για να εκπέσει  από τη θέση του.

Πως εξηγείτε το γεγονός ότι στις γενικές  συνελεύσεις  παρατηρείται μικρή προσέλευση των συνεταιριστών αφού συνήθως έρχονται γύρω στα 80 άτομα ενώ ο Συνεταιρισμός απαριθμεί περίπου 400; Σας ενδιαφέρει  να κάνετε κάτι για να προσελκύσετε και τα υπόλοιπα μέλη;
Φυσικά και μας ενδιαφέρει η μεγαλύτερη προσέλευση  αφού ο Συνεταιρισμός βασίζεται ουσιαστικά ακριβώς στη συμμετοχή των πολλών. Εκτός όμως από τη συμμετοχή στα πρακτικά ζητάμε από όλους τους συνεταιριστές να συνδράμουν στην κάλυψη των εξόδων της διοίκησης  αγοράζοντας από εμάς ζωοτροφές ή λιπάσματα. Ξεκινήσαμε να πουλάμε τροφές για σκύλους και για γάτες μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι ακόμα και αυτό θα κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε τα οικονομικά βάρη. Αποφασίσαμε επίσης να γίνουν σημαντικές περικοπές στο προσωπικό και συγκεκριμένα θα παραμείνουν μόνο δύο υπάλληλοι και μία εργάτρια ενώ δεν πρόκειται να ξαναπροσλάβουμε άλλους  υπάλληλους  επί ετησίας βάσεως παρά μόνο ημερομίσθιους όποτε χρειάζεται.



Πέρα όμως από τον περιορισμό των εξόδων θα χρειαστεί να  ξαναπροσφύγετε σε  δανειολήψεις. Θα ακολουθήσετε, όπως  ακούγεται,την μέθοδο χρηματοδότησης του Back Leasing  ή απλά θα πάρετε ένα  νέο δάνειο;

Αποφασίσαμε ότι δεν μας συμφέρει  να  πάρουμε δάνειο με τη μέθοδο  Back Leasing. Θα  προχωρήσουμε όμως,  με τη γνωστή διαδικασία  προσημείωσης των ακινήτων μας   στην τράπεζα Πειραιώς  για νέο δάνειο.


Είναι γνωστά  τα  οικονομικά ανοίγματα  στον Βενέτη και σε κάποιες εταιρίες στη Θεσσαλονίκη που χρέωσαν πολύ τον Συνεταιρισμό. Για την αποκατάστασή των  ζημιών  έχετε προχωρήσει σε  δικαστικές ενέργειες;

Οσον αφορά το Βενέτη αλλά και τα υπόλοιπα ονόματα που έφερε αυτός μιας και δεν εμπλέκεται ο ίδιος σε όλα, έχουν σφραγιστεί οι επιταγές και η διαδικασία θα προχωρήσει  στα δικαστήρια ως ποινικό αδίκημα. Στις εταιρίες στη Θεσσαλονικη δεν σφραγίστηκαν οι επιταγές αλλά φυσικά  θα διεκδικήσουμε κι εκεί  την πληρωμή μας δικαστικά.

Θα 'θελα να μας πείτε κάποια πράγματα σχετικά με τους ιδιώτες. Μερικοί έμποροι διακινούν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή των 80-100 τόνων που διακινεί συνήθως ο Συνεταιρισμός. Μ αυτό  το δεδομένο καθώς επίσης επειδή μπορούν  να ελίσσονται εφ όσον δεν έχουν ούτε πολλά έξοδα ούτε προσωπικό καρπούνται  περισσότερα κέρδη. Πως μπορεί ν αντιμετωπιστεί αυτός ο ανταγωνισμός;
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε και δεν σκοπεύουμε  να συναγωνιστούμε τους ιδιώτες εμπόρους. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να καθορίζεται κάθε χρόνο όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή για τον Αιγινήτη παραγωγό. Οι έμποροι από την άλλη   μπορούν να καρπώνονται περισσότερα εφ όσον έχουν άλλες "αβάντες". Για παράδειγμα εκείνοι μπορούν να παραδίδουν οι ίδιοι τα προιόντα στην αποθήκη  του αγοραστή χωρίς καμία   επιβάρυνση, ενώ εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συντηρούμε γι αυτό  υπάλληλο στον οποίο πρέπει οπωσδήποτε  να βάζουμε ΙΚΑ. Ετσι αναγκαστικά έχουμε  μεγαλύτερα έξοδα και μεγαλύτερη δυσκολία στις πωλήσεις. Από εδώ κι εμπρός όμως επιδιώκουμε οι τιμές μας να είναι ίδιες με τις τιμές της αγοράς και αν τυχόν  κάπου εντοπιστούμε ακριβότεροι θέλουμε οι καταναλωτές να μας το καταγγείλουν!

Δεν έχετε δηλαδή σκεφτεί το ενδεχόμενο να συνεταιριστείτε με τους ιδιώτες εμπόρους προς όφελος του φυστικιού και της Αίγινας;
Οχι, δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας, με την έννοια ότι αυτούς τους ενδιαφέρει το μεγαλύτερο κέρδος από τη μεγαλύτερη προσέλκυση των αγοραστών  ενώ από την άλλη εμείς αποτελούμε μη Κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στην ικανοποίηση του παραγωγού.

Τα τελευταία 5-7 χρόνια όπως είναι κοινώς διαπιστωμένο οι φυστικιές δεν αποδίδουν όσο θα έπρεπε και γι αυτό το λόγο πολλοί είναι αυτοί που διαθέτουν το κτήμα τους για οικοπεδοποίηση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα δέντρα αυτά. Σκοπεύετε  να κάνετε κάτι για την προστασία της φυστικιάς;
Δυστυχώς δεν μπορεί ο Συνεταιρισμός  να επέμβει  σ'αυτό. Είναι στην αρμοδιότητα του Κράτους να καθορίσει τον τρόπο χρήσης της γής και να ορίσει ποια κτήματα μπορούν να οικοδομούνται και ποια όχι για να προστατευθούν έτσι οι φυστικιές. Εμείς δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε.

Πολλοί  παραγωγοί ρωτούν αν διατίθεστε  να προσλάβετε στο Συνεταιρισμό έναν μόνιμο γεωπόνο;
Και βέβαια θέλουμε τη μονιμοποίηση ενός ειδικού για τα θέματα της φυστικιάς με την προυπόθεση βέβαια ότι τα έξοδα μας  θα ελαχιστοποιηθούν και ότι οι περισσότεροι παραγωγοί θα δίνουν τα φυστίκια σ'εμάς. Διότι δεν μπορούμε να έχουμε τα έξοδα πληρωμής του γεωπόνου αποκλειστικά για μας και το όφελος από τις συμβουλές του για όλους τους άλλους, ακόμη και για εκείνους που δεν μας προτιμούν

Ποιος είναι ο λόγος που δεν φέρνουν το φυστίκι σ εσάς; Τι φοβούνται;
Φοβούνται ότι δεν θα πληρωθούν  ενώ κατι τέτοιο δεν ισχύει. Οι παραγωγοί θα πρέπει  να καταλάβουν ότι φέρνοντας το φυστίκι στο Συνεταιρισμό δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά που τους αντιστοιχούν ακόμα κι αν παρουσιαστεί ζημιά, όπως έγινε με την περίπτωση της αφλατοξίνης. Μια τέτοια ζημιά θα επιβαρύνει και θα μοιραστεί σε  όλους τους συνεταίρους  και στους 380 δηλ. στους οποίους ανήκει και η συνολική περιουσία του Συνεταιρισμού. Απ τη στιγμή που μας εμπιστεύονται το φυστίκι θα πληρωθούν κανονικά γι αυτό.


Τελικά τι ήταν αυτό που προκάλεσε  την εμφάνιση τόσο μεγάλου  ποσοστού  αφλατοξίνης;
Από τον έλεγχο που έγινε φέτος  διαπιστωθηκε  ότι  το φυστίκι από  τα κτήματα εκείνα που δεν  ραντίζονταν και δεν φροντίζονταν επαρκώς περιείχε τις μεγαλύτερες ποσότητες αφλατοξίνης. Πολλοί δεν χρησιμοποιούσαν   φάρμακα για ράντισμα με το φόβο ότι ήταν καρκινογόνα. Να όμως που η απουσία ραντίσματος προκάλεσε την εμφάνιση της καρκινογόνου αφλατοξίνης!  Το ράντισμα της φυστικιάς  όμως   είναι απαραίτητο εφόσον  πλέον κυκλοφορούν εγκεκριμένα φάρμακα  από το Υπουργείο που δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Είναι σημαντικό να το προσέξουν και να το καταλάβουν αυτό όλοι οι παραγωγοί.

8/11/2006. ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ. Φύλλο 321
Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου προσήλθαν 112 μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού σε Συνέλευση όπου ανέδειξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου συγκροτήθηκε σε σώμα:
Πρόεδρος: Νίκος Σταμπουλής (74)
Αντ/δρος: Αλυφαντής Ι. Νίκος (55)
Γ. Γραμματέας: Κυπραίου Ελένη (35)
Ταμίας: Κουνάδης Αντώνης (25)
Μέλη: Αλυφαντής Γ. Νίκος (51), Πρωτονοτάριος Κώστας (37) και Καβάσιλας Φώτης (31)
Στην παρένθεση οι ψήφοι που πήραν στη Συνέλευση.
Το νέο ΔΣ είναι επιφορτισμένο να βγάλει από τη κρίση τον Συνεταιρισμό, να διαχειριστεί  τα συμφέροντα του με επιτυχία και να οδηγήσει το φιστίκι στη θέση που του αξίζει μετά την περίοδο των αφλατοξινών.
14/9/2006. ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ. Φύλλο 317.
Μετά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 13 Αυγούστου, ο πρόεδρος κ. Παπακωνσταντίνου υπέβαλε την παραίτηση του. Την θέση του πήρε ο κ. Αλυφαντής Νίκος του Ι. και την θέση της παραιτηθέντος κ. Αλυφαντή Μαριορής ο κ. Αλυφαντής Νίκος του Γ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα με πρόεδρο τον κ. Νίκο Σταμπουλή, Αντιπρόεδρο τον κ. Κώστα Πρωτονοτάριο, Γραμματέα την κ. Σταματάτου Φ. και Ταμία τον κ. Κουνάδη Αντώνη. Μέλη παραμένουν ο κ. Στρατηγός Αντρέας, Αλυφαντής Γ. Νίκος και Αλυφαντής Ι. Νίκος.
Τα μέλη του Συνεταιρισμού πολλά περιμένουν από το νέο ΔΣ και ιδιαίτερα από τον άξιο πρόεδρο που απόκτησε τον κ. Νίκο Σταμπουλή.

23/08/2006…Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ…(έπεται και συνέχεια). Φύλλο 316.
Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αίγινας την Κυριακή 13 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας. Στη συνέλευση παραβρέθηκαν κάποια μέλη του Συνεταιρισμού, περίπου ογδόντα άτομα.
Τη συζήτηση διεύθυναν ο κος. Κουνάδης, η κα. Χατζηπέρη, ο κος. Λαγονίκας και η κα. Φ. Σταματάτου. Ο κος. Κουνάδης έκανε μια αποτίμηση της περσινής χρονιάς, μίλησε για τη συνολική ποσότητα των ογδόντα τόνων που απορρόφησε ο Συνεταιρισμός και για την προοπτική αγοράς εξήντα τόνων για την φετινή χρονιά, καθώς η παραγωγή αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένη. Προκειμένου να μαζευτεί αυτή η ποσότητα, ορίζει τιμή στα επτά ευρώ (μείον το ΕΛΓΑ), με τρία ευρώ πληρωτέα κατά την παραλαβή και τα υπόλοιπα μέχρι τον επόμενο Αύγουστο. Επειδή αναμένεται η παραγωγή ανά παραγωγό να μην υπερβαίνει τα χίλια κιλά, όσοι παραγωγοί πηγαίνουν ποσότητα περισσότερη από τόνο γι' αυτά τα επιπλέον κιλά θα πληρώνονται το φιστίκι οκτώ ευρώ. Πως θα εμποδίσει ο Συνεταιρισμός το γεγονός δυο ή τρεις παραγωγοί να "ενώνουν" τις επιμέρους παραγωγές τους για να πετυχαίνουν την τιμή των οκτώ ευρώ; Θα συσταθεί επιτροπή που θα ελέγξει τα χτήματα πριν τη συγκομιδή και θα καταγράψει την επικείμενη ποσότητα. 'Όπως και πέρυσι, ο καρπός θα παραδίδεται σε πρώτη φάση στο Συνεταιρισμό, θα ελέγχεται για αφλατοξίνη και στη συνέχεια και αφού το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα παραλαμβάνεται, θα κοσκινίζεται χοντρό - ψιλό και θα παίρνει ανάλογη τιμή το καθένα.
Λόγω της μειωμένης παραγωγής, ο Συνεταιρισμός προτείνεται να αγοράσει φιστίκι και από μη μέλη, εκτός από εμπόρους μέχρι και συγγενείς αυτών δευτέρου ή και τρίτου. Τα μη μέλη που θα θέλουν να παραδώσουν το φιστίκι τους στο Συνεταιρισμό θα πρέπει να το δηλώσουν εγκαίρως, θα γίνουν αυτομάτως μέλη και θα πληρώσουν συνεταιριστική μερίδα.
Λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων του Συνεταιρισμού, αποφασίστηκε η επιπλέον λήψη δανείου ύψους τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, όπως και πέρυσι, για κεφάλαιο κίνησης. Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η αίτηση δανεισμού, ο Συνεταιρισμός με τη μέθοδο lease back, θα μεταβιβάσει στην τράπεζα την αποθήκη στους Μύλους Αίγινας για δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, θα λάβει το ποσό της μεταβίβασης και θα πληρώνει κάθε χρόνο το ανάλογο ποσό. Μετά το πέρας της περιόδου, κι' αφού όλα θα έχουν πάει κατ' ευχή, η αποθήκη θα περάσει και πάλι στα χέρια του.
Επίσης, έγινε συζήτηση για το "άνοιγμα Βενέτη" και μια "καμπάνα" από εταιρεία στη Θεσσαλονίκη. Οι συνολικές ζημιές υπολογίζονται προς το παρόν περίπου στις εκατό χιλιάδες ευρώ.
Τελειώνοντας, οι συμπολίτες μας αποφάσισαν να παραπέμψουν τον κο. Παπακωνσταντίνου στη δικαιοσύνη, ωσάν τον μόνο υπεύθυνο για τις ζημιές που έχει υποστεί ο Συν/σμος. Με μία απλή ανάταση της χείρας τους, ωσάν λαικό δικαστήριο, καταδίκασαν τον Πρόεδρο για τις ενέργειές του και απήλλαξαν το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο με το αιτιολογικό ότι τόσα χρόνια δεν ήξερε τι γινόταν! Και αναρωτιέται κανείς, μήπως τότε το διοικητικό συμβούλιο δεν άξιζε να διοικεί; Mήπως δεν άξιζαν κάποιοι απ' το διοικητικό συμβούλιο ή ακόμα και τους υπαλλήλους να πληρώνονται;
Τώρα γιατί ο Συν/σμος ορίζει αυτή την τιμή όταν η υπόλοιπη Ελλάδα πνίγεται στο φιστίκι και η τιμή στην αγορά θα είναι πολύ πιο χαμηλή; Μήπως θέλουν να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου από τα δάνεια ή από κάπου αλλού και νομίζουν ότι διαστρεβλώνοντας την αγορά θα "σώσουν" τα προσχήματα; Θα λειτουργούσε έτσι ένας ιδιώτης; Και γιατί δεν αγοράζει ο Συν/σμος όλη την παραγωγή της Αίγινας και όχι μόνο εξήντα τόνους, όταν κάποιοι έμποροι διακινούν διπλάσια ποσότητα αιγινήτικου φιστικιού χωρίς να έχουν τόσο προσωπικό και τέτοια τεράστια λειτουργικά έξοδα; Η έννοια ανταγωνιστικότητα τους λέει κάτι; Μήπως οι έμποροι άθελά τους καλύπτουν ένα μέρος της γύμνιας του Συν/σμου; Μήπως μια συνεργασία θα ήταν προς όφελος όλων; Όλα αυτά τα ερωτήματα ακόμα παραμένουν αναπάντητα, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να στήνεις λαικό δικαστήριο και να στέλνεις στην πυρά τις "μάγισσες" απ' το να ψάχνεις να βρεις την αλήθεια η οποία με τη σειρά της όταν ανακαλύπτεται καταλογίζει ευθύνες στον καθέναν από μας. Ούτως ή άλλως, για ποια λογική μιλάμε, όταν τη λογική του παραλόγου ζούμε σε καθημερινή βάση.

17/7/2006. Συζήτηση για τις αφλατοξίνες. Φύλλο 314
Στις 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο η συγκέντρωση φιστικοπαραγωγών που είχε οργανώσει η Νομαρχία Πειραιά και αναπτύχθηκαν προληπτικά μέτρα για την μη προσβολή του φιστικιού από μύκητες που παράγουν αφλατοξίνες.
Η Δ/νση Γεωργίας απαντώντας σε επιστολή φιστικοπαραγωγών αναφέρει ότι συνεχίζονται οι  έλεγχοι ώστε να μην αναγράφεται η φράση "φιστίκι Αίγινας" αν δεν έχουν πιστοποιηθεί στο πρόγραμμα ΠΟΠ. Ομολογεί ότι το θέμα της αφλατοξίνης δεν έχει αντιμετωπιστεί, το παρακολουθεί και για την διατήρηση της φιστικιάς στην Αίγινα έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπυξης την επιπλέον στρεμματική οικονομική ενίσχυση των φιστικοπαραγωγών.

22/3/2006. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ. Εκλογές τον Οκτώβριο. Φύλλο 309
Σε τακτική Γενική Συνέλευση προσκλήθηκαν τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας την Κυριακή 19 Μαρτίου.
Το λυπηρόν γεγονός ήταν, όπως είπε και ο πρόεδρος κ. Παπακων/νου ότι από 485 μέλη στη συνέλευση βρέθηκαν περίπου 60.
Η συνέλευση ξεκίνησε με την έκθεση διαχείρισης του ΔΣ για τη χρήση 2005 και την έκθεση των ελεγκτών για την ίδια χρήση.  Αξίζει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά δόθηκε αναλυτικό έντυπο του ισολογισμού και παρουσιάστηκε το ενεργητικό και παθητικό της διαχείρισης του Συνεταιρισμού την χρονιά που μας πέρασε.
Η ζημιά που παρουσιάστηκε ήταν περίπου 200.000 ευρώ συν την ζημιά του 2004 φτάνουμε το ποσό των 260.000 ευρώ. Στην ζημιά αυτή περιλαμβάνεται και η καταστροφή του φιστικιού λόγω αφλατοξίνης που ανέρχεται στα 155.000 ευρώ. Ο Συνεταιρισμός λοιπόν καλείται τώρα να βρει τρόπους να καλύψει την ζημιά αυτή συν το δάνειο των 325.000 ευρώ που πήρε από την Τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εταιρικό κεφάλαιο ανέρχεται στα 158.191 ευρώ.
Στη Γενική Συνέλευση μοιράστηκε ψηφοδέλτιο το οποίο περιείχε την έγκριση ή όχι 5 θεμάτων. Η έγκριση ισολογισμού 2005 εγκρίθηκε με 51 ψήφους έναντι 11. Η έγκριση απολογισμού του ΔΣ εγκρίθηκε με 43 ψήφους έναντι 19. Η απαλλαγή του ΔΣ από κάθε ευθύνη για την χρήση 2005 δεν εγκρίθηκε με ψήφους 36 έναντι 26. Η απαλλαγή των ελεγκτών από κάθε ευθύνη καθώς και ο προϋπολογισμός του 2006 εγκρίθηκαν με 52 ψήφους έναντι 10.
Τέλος η Γενική Συνέλευση με ψήφους 24 έναντι 13 και 2 λευκών ενέκρινε την παραμονή του ΔΣ μέχρι τον Οκτώβριο οπότε θα γίνουν και οι εκλογές.


7/11/2005. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ. Φύλλο 304
Οι τελευταίες  εξελίξεις  στον Συνεταιρισμό  με τις οποίες  η εφημερίδα μας είχε   ασχοληθεί   στα προηγούμενα φύλλα της,   είχαν   τις συνέπειες  τους   και    στην  Διοίκηση  του Συνεταιρισμού,  έστω και  αν η Γενική  Συνέλευση  έδειξε  την ανοχή της  και διόρισε   υπάλληλο  για  την άσκηση     της Διοίκησης.   Έτσι ο κ.   Β.  Παπασπύρου, αντιπρόεδρος  και ο κ. Γ. Κάππος  υπέβαλαν τις παραιτήσεις  τους  από  μέλη του Δ.Σ.
Πρώτη  επιλαχούσα    σύμβουλος  είναι η κ. Μαρία Ροδίτη    η οποία  δεν αποδέχτηκε  την θέση και την παίρνει  η τρίτη  επιλαχούσα   κ. Σταματάτου,  και  δεύτερος επιλαχών  ο   επιχειρηματίας  Νίκος  Σταμπουλής  που αποδέχτηκε τη θέση. Η  Διοίκηση  του Συνεταιρισμού  με την νέα σύνθεσή της  έχει  να αντιμετωπίσει   όλα  τα προβλήματα  που δημιούργησαν  οι αφλατοξίνες  αλλά  και     τα αποτελέσματα του πορίσματος   του ελέγχου στον Συνεταιρισμό   ακόμη  δε έχει και φροντίδα  για να βρει  νέο  λογιστή, αφού σήμερα  δεν υπάρχει. Η  πρώτη   Συνεδρίαση  ενδεχομένως  να  ασχοληθεί και   με  το ποιος θα είναι  ο Πρόεδρος    και  ποιοι θα καταλάβουν τα άλλα αξιώματα  αν βέβαια το Δ.Σ με απόφαση των 2/3 των μελών του αποφασίσει την ανακατανομή   τους.

19/9/2005. Σχόλια - Ψίθυροι σχετικά με τις αφλατοξίνες και τους ελέγχους. Φύλλο 302
* Στις 6 Σεπτεμβρίου κάηκε στην χωματερή των Ανω Λιοσίων η ποσότητα φιστικιού του Συνεταιρισμού που βρέθηκε να περιέχει αφλατοξίνες. Ετσι μας ενημερώνει η Νομαρχία Πειραιά αλλά δεν αναφέρει τίποτα για την ποσότητα φιστικιού που βρέθηκε με αφλατοξίνες σε εμπόρους του νησιού μας.
*  Θα θέλαμε να μάθουμε οι αντίστοιχες Νομαρχίες που παράγεται φιστίκι, όπως τα Μέγαρα, η Λαμία, η Χαλκιδική κάνουν ελέγχους σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργού Ανάπτυξης; Εγινε έλεγχος για αφλατοξίνη στην παραγωγή του φιστικιού τους, όχι τίποτα άλλο αλλά για να ξέρουμε αν η αφλατοξίνη χτύπησε μόνο το νησί μας! Εκτός από το ΙΡΑΝ……

19/9/2005. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ/ΣΜΟΥ Κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ, ΦΙΣΤΙΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ. Φύλλο 302.
Αγαπητά μέλη του Συν/σμου, το βαρύ πλήγμα που υπέστη ο Συν/σμος από την απροσδόκητη εμφάνιση της αφλατοξίνης, εξηνάγκασε την Διοίκηση να καλέσει έκτακτη Γεν. Συνέλευση, με σκοπό την ενημέρωση των εταίρων και την λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Δυστυχώς όμως, η Γεν. Συνέλευση της 28/8/05 παρεξέκλινε του σκοπού της και περιορίσθηκε σε μια κατά μέτωπο σε βάρος μου συνδυασμένη επίθεση για δήθεν λάθη και αποκαλύψεις που τελικά χαρακτηρίσθηκαν "ολιγωρίες".
Κατηγορήθηκα σήμερα, για αγορά μετοχών που έγινε το 1998, με απόφαση φυσικά του τότε Δ.Σ. Δηλαδή για μια ενέργεια νόμιμη για την οποία από τότε μέχρι σήμερα ουδείς με έχει ενοχλήσει. Κατηγορήθηκα για μείωση του αριθμού των πελατών μας και αγνοήθηκε το γεγονός ότι ο περιορισμός των πελατών σε λίγους αλλά εκλεκτούς, επέφερε μεγαλύτερα κέρδη στους παραγωγούς. Κατηγορήθηκα ότι δεν δημιούργησα αποθεματικό κεφάλαιο και κανένας δεν διερωτήθηκε αν αυτό ωφέλησε εμένα ή τους παραγωγούς που έπαιρναν έτσι μεγαλύτερη εκκαθάριση. Κατηγορήθηκα για αταξίες στον λογιστικό χώρο, ενώ γνώριζαν όλοι ότι υπάρχει υπεύθυνο λογιστήριο στο οποίο δεν μπορώ να επέμβω ελλείψει ειδικών γνώσεων. Κατηγορήθηκα ότι περιφρονώ το Δ.Σ. ενώ είναι γνωστό ότι συνεργάσθηκα μαζί του άψογα, τα τελευταία χρόνια και εκδώσαμε αποφάσεις ομόφωνες χωρίς αντιδικίες και κομματικές αντιπαλότητες. Η κατηγορία μάλιστα αυτή στηρίχθηκε σ' ένα και μόνο γεγονός. Ότι δεν υλοποίησα απόφαση δικαστικής δίωξης επισφαλών και πλαστογράφων πελατών που λειτουργούσαν, εν αγνοία μας παρανόμως περίπτερα στο όνομα του Συν/σμου. Δεν εκτιμήθηκε όμως το γεγονός ότι οι αποφάσεις εύκολα παίρνονται αλλά δύσκολα εκτελούνται και ότι οι βιαστικές κινήσεις δεν είναι πάντοτε οι ενδεδειγμένες. Τώρα πιστεύω ότι ήρθε η κατάλληλη ώρα, τώρα θα διωχθούν οι υπεύθυνοι. Κι άλλες ακούστηκαν κατηγορίες και μικρότερες σε βάρος μου.
Όμως όλες αυτές, έτσι απλά, τις απορρίπτω ως άκαιρες και σκόπιμες και τις αντιπαρέρχομαι με ψυχραιμία γιατί έτσι επιβάλλει το συμφέρον του Συν/σμού, Φυσικά εκφράζω το παράπονο μου γιατί αγνοήθηκε παντελώς η θετική μου προσφορά στην οργάνωση μας. Αυτή είναι η αμοιβή του ευεργέτη. Λησμονήθηκε ο επί 13 χρόνια
αγώνας μου, μέσα στα οποία, κατόρθωσα με την εντιμότητα μου ως άνθρωπος και την ικανότητα μου ως Πρόεδρος να θέσω τον Συνεταιρισμό σε ανοδική πορεία και να τον καταστήσω τον ισχυρότερο μέσα στον Ελλαδικό χώρο. Δεν σκέφθηκε κανένας, ούτε τονίσθηκε ότι τον παρέλαβα με χρέη και με μια εκκαθάριση των 800 δρχ. και τον κατέστησα με περιουσία και με μια εκκαθάριση των 2.350 δρχ. το ανοικτό και 1.200 δρχ. το κλειστό φιστίκι. Η μικροψυχία δεν άφησε κανένα να δεχθεί ότι επί τόσα χρόνια ο Συν/σμος τους προστατεύει τη σοδειά τους από την εκμετάλλευση του ελεύθερου εμπορίου και τους διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα τους.
Μου βρήκαν μόνο τα λάθη και μάλιστα τονίσθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση και αγνόησαν σκόπιμα τα θετικά μου που προανέφερα. Όμως είναι τιμή μου να ομιλούν για λάθη, γιατί μόνο όσοι δουλεύουν κάνουν λάθη. Είναι όμως ανέντιμο να υπονοούν ότι κάτω από τα λάθη κρύβονται εσκεμμένες ενέργειες με σκοπό ίδιο όφελος. Όποιος υπονοεί τέτοιες ενέργειες και έχει στοιχεία που τις αποδεικνύουν τους προκαλώ να τις καταγγείλει στο Δ.Σ. ή κατ' ευθείαν στον Εισαγγελέα, αλλιώς τους χαρακτηρίζω ψεύτες, συκοφάντες, κακοήθεις. Κύριος ήμουνα, κύριος είμαι και κύριος θα παραμείνω.
Τελειώνοντας οφείλω να συγχαρώ τα μέλη του Δ.Σ. που παραμέρισαν πολλές σε βάρος τους μικρότητες που τους θίγουν και στάθηκαν δίπλα στον κ. Ν. Κουνάδη τη δύσκολη τούτη περίοδο που τους έχει ανάγκη ο Συνεταιρισμός. Δηλώνω δε και εγώ ότι θα περιβάλλω με αγάπη τον Ν. Κουνάδη και θα τον βοηθήσω να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει με απόφαση του Δ.Σ. που υλοποίησε σχετική εντολή της Γεν. Συνέλευσης. Όλες οι θυσίες γίνονται για το καλό του Συν/σμου, για το καλό του τόπου μας. Δεν παραλείπω να πω και ένα ευχαριστώ στα μέλη του Συν/σμου και στους παραγωγούς που μου στέλνουν καθημερινά μηνύματα αγάπης και εμπιστοσύνης και εκτίμησης προς το πρόσωπο μου θέλοντας να με ευχαριστήσουν για το μέχρι σήμερα έργο που έχω επιτελέσει ως Πρόεδρος στον Συνεταιρισμό.
Κ. Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος Συν/σμου

19/9/2005. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ. Φύλλο 302
Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού ο ελεγκτής κ. Λαγωνίκας παρέθεσε στοιχεία για  κακή διαχείριση του Συνεταιρισμού που προκάλεσαν την αγανάκτηση των παραγωγών. Στοιχεία που τα είχε ανακοινώσει και στις συνεδριάσεις του ΔΣ πριν μερικούς μήνες, χωρίς να προχωρήσει σε αυτό που του επιτάσσει ο νόμος.
Κατηγόρησε την Διοίκηση και ιδιαίτερα τον πρόεδρο ότι:
- Χρήματα του Συνεταιρισμού παίχτηκαν στο χρηματιστήριο
- Υπάρχουν ακάλυπτες επιταγές και γραμμάτια ανεξόφλητα εδώ και 5 χρόνια
- Μειώθηκαν οι πελάτες του Συνεταιρισμού
- Χάθηκαν τα βιβλία των ισολογισμών
- Δόθηκαν έγγραφα στους Αξαρλή-Κηρύκο για την δημιουργία περιπτέρων του Συνεταιρισμού στην Αττική που ζημιώνουν και εκθέτουν τον Συνεταιρισμό.
Το ερώτημα είναι γιατί ο ελεγκτής κ. Λαγωνίκας συγκάλυψε την Διοίκηση του Συνεταιρισμού μέχρι την Γενική Συνέλευση στην οποία από τη μια την κατηγόρησε και από την άλλη πλευρά είπε "δώστε συγχωροχάρτι" γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε το δάνειο. Κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος δεν περιμένει από μια διοίκηση που κατηγορείται για σωρεία "κακών χειρισμών" να γίνει τώρα καλή και να "ανεβάσει"  τον Συνεταιρισμό.
Επομένως που στοχεύουν οι κινήσεις του ελεγκτή κ. Λαγωνίκα; Αν πράγματι αυτά που ισχυρίζεται και καταγγέλλει είναι αληθινά τότε είναι συνυπεύθυνος με την Διοίκηση αφού δεν προχώρησε στα εκ του νόμου οριζόμενα. Αν όμως δεν είναι αληθινά τι εξυπηρετούν τα καταγγελλόμενα του κ. Λαγωνίκα; Ισως ο εισαγγελέας αν παρέμβει μας δώσει την απάντηση.

19/9/2005. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ. Επιθετική παρουσία του Νομάρχη. Φύλλο 302.
Στις 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, στην αυλή του Λαογραφικού, ενημερωτική συγκέντρωση με θέμα  "Το πρόβλημα των αφλατοξινών στα φιστίκια". Την συγκέντρωση οργάνωσε η Νομαρχία Πειραιά και παραβρέθηκαν εκτός από τον Νομάρχη κ. Μίχα, όλοι οι αντινομάρχες, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ ερευνητής κ. Κώστας Μαλίδης και η φυτοπαθολόγος κ. Αννα Χιτζανίδου.
Στην συγκέντρωση σημειώσαμε την απουσία αρκετών παραγωγών, του προέδρου του Συνεταιρισμού καθώς και την επιθετική παρουσία του Νομάρχη κ. Μίχα. Η αφλατοξίνη πρέπει να ερευνηθεί κατά τον καθηγητή κ. Μαλίδη, η αποκατάσταση του φιστικιού στα ΜΜΕ πρέπει να γίνει από τον Νομάρχη κατά τους παραγωγούς, ενώ αν ο έλεγχος συνεχιστεί θα οικοπεδοποιηθεί η Αίγινα κατά τον κ. Αποστολίδη και θα πεινάσουν τα παιδιά των παραγωγών και η οικονομία της Αίγινας λέμε εμείς.
Στην αρχή πήρε τον λόγο ο κ. δήμαρχος ο οποίος τόνισε ότι οι έλεγχοι συμπίπτουν με την παραγωγή της νέας σοδειάς και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δημιούργησε οικονομική ζημιά στην Αίγινα, ίσως ανεπανόρθωτη, γιαυτό έπρεπε να είχε καθυστερήσει.
Ο Νομάρχης κ. Μίχας αφού σημείωσε την απουσία πολλών παραγωγών και του προέδρου του Συνεταιρισμού απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο είπε "κι εσείς λαϊκίσατε σήμερα κι εσείς εξωθήσατε το πρόβλημα σε κάποιους άλλους". Αυτό είχε σαν συνέπεια την παρέμβαση του δήμαρχου να πάρει πίσω ο νομάρχης τη φράση "λαϊκίσετε". Ο κ. Νομάρχης απάντησε "Δεν παίρνω τίποτα πίσω. Μπορείτε να αποχωρήσετε κ. Δήμαρχε. Σήμερα θα γίνει κουβέντα και θα μείνουν αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται για το νησί τους….". Ο δήμαρχος αποχώρησε και η συζήτηση ξεκίνησε με την μετάθεση ευθυνών του προβλήματος από την Νομαρχία στον Συνεταιρισμό, από τον Συνεταιρισμό στους παραγωγούς και κάπου ενδιάμεσα η Πολιτεία και ο Δήμος.
Κατά την συζήτηση ο κ. Νομάρχης είπε:
Τον Ιούλιο έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι με αποτελέσματα αρνητικά για το φιστίκι του συνεταιρισμού. Το δείγμα ελήφθη από 50 σακιά κι έπρεπε να μην ενοχοποιήσει την καινούργια σοδειά. Έγινε επανέλεγχος σε μεγαλύτερη ποσότητα και τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιήθηκαν καθόλου.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα γίνονται πάντα και στον Συνεταιρισμό και στους ιδιώτες.
Ο συνεταιρισμός χρειάζεται εκσυγχρονισμό και αναλαμβάνει η Νομαρχία Πειραιά, χωρίς να έχει την υποχρέωση, να κάνει την μελέτη με  το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο  για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Μπορούμε να διαφημίσουμε το φιστίκι στην Αμερική και στην Ευρώπη εφόσον ο Συνεταιρισμός μας δώσει δείγματα.
Φέτος ήρθαν δέκα νέοι γεωπόνοι και θα μπορούμε πέντε ημέρες την εβδομάδα να είμαστε εδώ.
Θα εκδοθεί από την Νομαρχία ενημερωτικό φυλλάδιο για την σωστή  καλλιέργεια και συγκομιδή του φιστικιού.
Τελειώνοντας ο κ. Νομάρχης ζήτησε συγνώμη από όλους και τον δήμαρχο αν υπέρβαλλε στην συμπεριφορά του και ανήγγειλε ανοιχτή συγκέντρωση όπου θα ανακοινώσει το έργο της Νομαρχίας  στα 2,5 χρόνια θητείας.  Το πρόβλημα της αφλατοξίνης να μη το κρύψουμε αλλά να το λύσουμε με την αρωγή όλων.
Ακολουθεί ένα μικρό δείγμα του διαλόγου των φιστικοπαραγωγών.
Λαβούτας Ν. Στις δυο προηγούμενες ημερίδες κανείς δεν μίλησε για αφλατοξίνες, δεν έγινε ενημέρωση σε κανέναν παραγωγό.
Μαρκάτος (αντινομάρχης) Δεν έχει αναλάβει η Νομαρχία την ενημέρωση κάθε αγροτικής παραγωγής. Έχετε Συνεταιρισμό. Αν ο Συνεταιρισμός δεν έκανε καλά την δουλειά του να τα βάλετε με αυτούς που πρέπει.
Κουνάδης (Συνεταιρισμός) Όλοι πιαστήκαμε στον ύπνο και βγάλαμε νωρίς συμπεράσματα ότι φταίνε οι αποθήκες. Να ενημερωθούν οι παραγωγοί. Ήταν λάθος χειρισμοί από παραγωγούς και την ρετσινιά την πληρώνουμε εμείς και στο μέλλον θα έχουμε αφλατοξίνες.
Αποστολίδης: Υπάρχει οργασμός οικοδομικής δραστηριότητας και η αφλατοξίνη προβληματίζει τον κτηματία αν το κρατήσει ή θα το οικοπεδοποιήσει
Στρατηγός Α.: Στα κανάλια κάνατε έναν βομβαρδισμό για το φιστίκι μήπως βιαστήκατε ή μήπως επηρεαστήκατε από κάποιους παράγοντες. Οι περισσότεροι εδώ είναι ψηφοφόροι σας, τα πράγματα να λέγονται με το όνομα τους.
Κυπραίου: Ποιος θα μας ενημερώσει για την σωστή αποθήκευση του φιστικιού πριν την παραλαβή του από τον Συνεταιρισμό;
Λαμπαδάριος: Καταθέτω ότι είναι απών η κεντρική εξουσία. Ο Συνεταιρισμός πρέπει να έχει ερευνητές
Αλυφαντής Ν.  Ο Συνεταιρισμός είναι παθητικός, δεν είναι ενεργητικός. Ζητάμε από τον Νομάρχη να βγει στα κανάλια να διορθώσει την αρνητική εικόνα της Αίγινας στο φιστίκι.
Παραγωγός: Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι η αφλατοξίνη προέρχεται από αιγινήτικο φιστίκι;
Παραγωγός: Η δυσφήμιση που έγινε από τα ΜΜΕ που διόγκωσε το θέμα ποια συγνώμη θα μας το καλύψει;
Νομάρχης: Προηγείται ο καταναλωτής και τα παιδιά μας και έπονται οι παραγωγοί.
Μουτσάτσος: Ο Συνεταιρισμός πολέμησε με πάθος επί 25 χρόνια τον εκσυγχρονισμό.
Μαλίδης: Πρέπει να μελετήσουμε σε ποιές συνθήκες ο μύκητας παράγει τοξίνη.
Νομάρχης: Να ανακληθεί το έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης που με υποχρεώνει να δημοσιοποιώ τους ελέγχους, αν δεν θέλετε στο μέλλον δημοσιοποίηση.
Άλλο σχετικό δημοσίευμα:
30.8.2005 Μέτρα για την διασφάλιση της ποιότητας του φιστικιού Αιγίνης από τη Νομαρχία Πειραιά

29/8/2005. ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ: Το νέο πρόβλημα των φιστικιών της Αίγινας, Της Φυτοπαθολόγου Αννας Χιτζανίδου. Τεύχος 301.
Αυτό το άρθρο το παρουσιάσαμε ήδη σε άλλη δημοσίευσή μας με τίτλο Οδηγίες για τις αφλατοξίνες από την Δρ. Α. Χιτζανίδου.

29/8/2005. Η προέλευση του φιστικιού. Τεύχος 301.
Από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και την Δ/νση Γεωργίας της Νομαρχίας Πειραιά συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι του φιστικιού για αφλατοξίνη σε παραγωγούς και εμπόρους του νησιού μας. Ηδη έχουν κατασχεθεί πολλές ποσότητες φιστικιού που βρέθηκαν σε αποθήκες “μη κατάλληλες”.
Το θέμα πήρε έκταση μετά τις ποσότητες που βρέθηκαν στον Συνεταιρισμό της Αίγινας και όπως είχαμε προβλέψει παρέσυρε και το υπόλοιπο φιστίκι του νησιού. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί από τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών είναι αν το φιστίκι είναι αιγινήτικο ή περιέχει και φιστίκι εκτός παραγωγής του νησιού μας. Πολλά ακούγονται για φιστίκι Τουρκίας, Συρίας, Ιράν αλλά και εγχώρια Λαμίας και Μεγάρων. Μήπως πρέπει να επεκταθούν οι έλεγχοι για αφλατοξίνες και στους εισαγωγείς φιστικιών όπως και στον έλεγχο της παραγωγής φιστικιού σε άλλες Νομαρχίες; Μπορούν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά να εντοπίσουν την προέλευση του φιστικιού;
Αυτό βέβαια που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι γιατί δόθηκε τόση δημοσιότητα στο φιστίκι της Αίγινας λίγο πριν από την παραγωγή. Θα παρακάμψουμε τα "περί προστασίας" της Νομαρχίας Πειραιά και θα επανέλθουμε.

30/7/2005. Δεσμεύτηκαν 21,5 τόνοι φιστίκι του Συνεταιρισμού Αίγινας λόγω επικίνδυνων καρκινογόνων ουσιών. Ο Συνεταιρισμός παρέσυρε και το υπόλοιπο φιστίκι του νησιού. Τεύχος 300.
Με απόφαση της Νομαρχίας Πειραιά και κατόπιν ενημέρωσης και συνεννόησης με τον Συνεταιρισμό Φιστικοπα ραγωγών της Αίγινας αποφασίστηκε στις 25 Ιουλίου  η άμεση δέσμευση όλων των ποσοτήτων φιστικιού που βρίσκονται αποθηκευμένες στον τοπικό συνεταιρισμό και η ανάκληση όσων ακόμη ποσοτήτων έχουν διοχ ετευεί στην αγορά.
Μετά από δειγματοληψίες της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Πειραιά στις αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπα ραγωγών Αίγινας και τις προβλεπόμενες εργαστη ριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους διαπιστώθηκε ότι στο φιστίκι έχουν αναπτυχθεί υψηλές συγκεντρώσεις αφλατοξινών, οι οποίες είναι φυσικά παραγόμενες  καρκινογόνες ουσίες και έχουν καταστήσει το προϊόν επικίνδυνο για την υγεία και κατά συνέπεια απαγορεύεται η κατανάλωσή του. Αφλατοξίνες έχουν παρατηρηθεί σε φιστίκι προερχόμενο από ΙΡΑΝ.
Σε επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 25 Ιουλίου κλιμάκιο της Διεύθυνσης Γεωργίας στις αποθήκες του Συνεταιρισμού στην Αίγινα διαπιστώθηκε ότι από την αρχική ποσότητα των 21,5 τόνων που είχαν καταγραφεί στις 30 Ιουνίου 2005 υπήρχαν ακόμη στον χώρο αποθήκευσης 13,5 περίπου τόνοι οι οποίοι ήταν :
*       11.750 κιλά στο ψυγείο της αποθήκης
*        600  κιλά ψημένο μη τυποποιημένο
*        600  κιλά βρεγμένο και
*        552 κιλά τυποποιημένο
Εν τω μεταξύ η επικινδυνότητα των ποσοτήτων των φιστικιών που προέρχονται από τις αποθήκες του Συνεταιρισμού προκύπτει και από νέο αποτέλεσμα ελέγχου του Γενικού Χημείου του Κράτους, το οποίο εξέτασε δείγματα που είχαν σταλεί από την Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας Πειραιά στις 29 Ιουνίου 2005 από το σούπερ μάρκετ Α.Β. Βασιλόπουλος και προσδιορίζει την συγκέντρωση αφλατοξίνης σε 24,7 μg/kgr με το όριο να βρίσκεται στα 2μg/kgr.
Αντιθέτως τα αποτελέσματα ελέγχου από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε δείγμα φιστικιού ιδιώτη παραγωγού της Αίγινας που δεν προέρχεται από τις αποθήκες του Συνεταιρισμού έδειξαν ότι είναι κανονικά.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται στο προϊόν συνήθως  εξαιτίας κακών συνθηκών επεξεργασίας και αποθήκευσης, η Νομαρχία Πειραιά προχωρεί άμεσα σε επανέλεγχο των δειγμάτων που λαμβάνονται από τις ποσότητες που δεσμεύονται, καθώς και σε περαιτέρω ελέγχους σε νέες ποσότητες, ώστε να διαπιστωθεί με πλήρη βεβαιότητα ποιες από αυτές πρέπει να καταστραφούν και ποιες είναι "καθαρές" και μπορεί να επαναδιατεθούν στην αγορά.
Παράλληλα οι επιστήμονες των υπηρεσιών της Νομαρχίας Πειραιά σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό των Φιστικοπαραγωγών και εφόσον απαιτηθεί και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προχωρούν σε επανεξέταση όλου του συστήματος επεξεργασίας και αποθήκευσης του νωπού και ψημένου φιστικιού ώστε να εντοπιστεί σε ποιο στάδιο της διαδικασίας αναπτύσσονται οι αφλατοξίνες και να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η αφλατοξίνη είναι φυσικό συστατικό που περιέχεται στα τρόφιμα, κυρίως στους ξηρούς καρπούς και τα σιτηρά, σε χαμηλές συγκεντρώσεις μέχρι 2 μg/kg (μικρογραμμάρια), οι οποίες δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην κατανάλωση. Το πρόβλημα ξεκινά κατά τα στάδια της επεξεργασίας και της αποθήκευσης των προϊόντων όταν οι συνθήκες - όπως για παράδειγμα η υψηλή υγρασία - ευνοούν την αύξηση των αφλατοξινών πέρα από τα επιτρεπτά όρια.
Από τον πρώτο εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους διαπιστώθηκε ότι στις ποσότητες του φιστικιού που διαθέτει ο συνεταιρισμός περιέχεται αφλατοξίνη από 33,9 μg/kg μέχρι και 132,0 μg/kg.
Η Νομαρχία Πειραιά έχοντας διασφαλίσει την προστασία του καταναλωτικού κοινού θα συνεχίσει παράλληλα, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα οργανώνοντας σεμινάρια και ειδικές εκδηλώσεις, να στηρίζει τους παραγωγούς και μαζί με αυτούς τη φήμη του προϊόντος τους το οποίο πρέπει να προφυλαχθεί και να συνεχίσει τη διεθνή του καριέρα.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν, βεβαίως, και οι έλεγχοι όπως γίνεται καθημερινά σε όλα τα προϊόντα ζωικής και φυτικής παραγωγής είτε είναι εισαγόμενα είτε είναι εγχώρια.
 "Η παραγωγή προστατεύεται όταν προστατεύεται η ποιότητα" δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας σημειώνοντας ότι "οι 21,5 τόνοι που βρέθηκαν προβληματικοί και δεσμεύονται αποτελούν ευτυχώς ένα μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής του νησιού που φθάνει ετησίως τους 400 τόνους".
Να προσθέσουμε ότι  το φιστίκι τα τελευταία χρόνια έχει ανακατευτεί με εισαγόμενο χωρίς να γίνονται έλεγχοι και χωρίς να αναγράφεται η λέξη "τύπου Αιγίνης" όπως υποχρεώνει ο νόμος. Διαμαρτυρίες για την ποιότητα του φιστικιού του Συνεταιρισμού τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές αλλά φαίνεται πως η Διοίκηση αφού έχει εξασφαλισμένη την πώληση της ποσότητας που διαθέτει "αγρόν αγόρασε".
Επρεπε ο Συνεταιρισμός να είχε εκσυγχρονιστεί. Να είχε μεταφερθεί σε άλλη περιοχή για να μπορεί να πάρει τις απαιτούμενες άδειες και να δημιουργήσει σύγχρονες αποθήκες-ψυγεία συλλογής και διατήρησης του φιστικιού.

Άλλες σχετικές δημοσιεύσεις:
  • Δεσμεύτηκαν 21,5 τόνοι φιστίκια Αιγίνης, Οι εντατικοί έλεγχοι της Νομαρχίας Πειραιά στα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς, με την άμεση δέσμευση... ξηρών καρπών.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/07/2005



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου