Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Το CIHEAM έφτιαξε το GREMPA που έγινε FAO/CIHEAM ερευνητικό δίκτυο για ξηρούς καρπούς

Αναζητώντας πρακτικά διεθνών συνεδρίων σχετικά με τη φιστικία, εντόπισα το Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM, Centre International des Hautes Etudes Agronomiques Mediteraneenes) που από τις αρχές του '70 συμμετέχει και συντονίζει δίκτυα επιστημόνων σχετικά με τους μεσογειακούς ξηρούς καρπούς συμπεριλαμβανόμενης και της φιστικιάς. Σε αυτό το δημοσίευμα γίνεται μια παρουσίαση του CIHEAM στα ελληνικά, σε  ελεύθερη μετάφραση από εδώ, γιατί θα το αναφέρουμε πολλές φορές και δεν είναι σωστό να μην ξέρουμε τι είναι και τι κάνει. Συμμετείχε εξάλλου και στη δημιουργία του GREMPA που πρωτοαναφέραμε εδώ το οποίο όπως δα δούμε στο τέλος αυτού του δημοσιεύματος, μεταλλάχθηκε σε διεθνές ερευνητικό δίκτυο με τη συνεργασία του FAO, γνωστό ως FAO/CIHEAM NETWORK ON NUTS, το οποίο θα παρουσιάσουμε μεν λίγο στο τέλος, αλλά κυρίως σε επόμενο δημοσίευμα.

TO CIHEAM
To CIHEAM είναι μια διακρατική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1962. και συγκεντρώνει σήμερα δεκατρία κράτη μέλη της μεσογειακής λεκάνης (Αλβανία, Αλγερία, Αίγυπτος, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λίβανος, Μάλτα, Μαρόκο, Ποστογαλλία, Τυνησία και Τουρκία).
Το CIHEAM δομέιται γύρω από 4 Μεσογειακά Αγρονομικά Ινστιτούτα  (IIAM, nstituts Agronomiques Méditerranéens), που βρίοσκονται στο Μπάρι (Ιταλία) στα Χανιά (Ελλάδα), στο Μονπελιέ (Γαλλία) και Σαραγόζα (Ισπανία), και μια Γενική Γραμματείς που βρίσκεται στο Παρίσι.
Έχοντας στην καρδιά της δράσης του τρείς βασικές αποστολές (εκπαίδευση, έρευνα, συνεργασία) , το CIHEAM καθιερώθηκε σταδιακά ως αναφορά στους τομεί δράσης του:  την γεωργία, την διατροφή και την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου στην Μεσόγειο.

Πρόσφατα, ο Abdelaziz Mougou (βιογραφικό) και ο Francisco Mombiela Muruzabal (βιογραφικό) είναι πρόεδρος και γενικός γραμματέας του CIHEAM αντίστοιχα.
Ιστορικό
Το CIHEAM δημιουργήθηκε, με την κοινή πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού  Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Organisation de coopération et de développement économique,  OCDE) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 21 Μαίου 1962, με μια συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων επτά χωρών: Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Γιουγκοσλαβία.
Από την θεμελίωση του CIHEAM ιδρύθυκαν τα Αγρονομικά Ινστιτούτα του Μπάρι (Ιταλία) και του Μονπελιέ (Γαλλία), καθώς και η Γενική Γραμματεία στο Παρίσι. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν δύο ακόμα Ινστιτούτα της Σαραγόζα (Ισπανία) το 1969 και αυτό στα Χανιά το 1983.
Στα μέσα του '80 το CIHEAM ανοίγεται σταδιακά προς τις χώρες του νότια και ανατολικά της Μεσογείου. Τυνησία το 1985, Αίγυπτος το 1986, Μάλτα το 1989, Μαρόκο το 1991, Αλβανία το 1992 και Λίβανος το 1994.
Η ιδρυτική συμφωνία του 1962, αναφέρει ότι το CIHEAM έχει ως αποστολή να  « προσφέρει μια συμπληρωματική εκπάιδευση τόσο οικονομική όσο τεχνική και να αναπτύξει το πνέμα διεθνούς συνεργασίας στο πλαίσιο της γεωργίας των μεσογειακών χωρών ». Σύμφωνα με  το άρθρο 15 αυτής της συμφωνίας, κάθε χώρα που γειτνιάζει με την Μεσόγειο μπορεί να γίνει μέλος του CIHEAM. (εδώ βρίσκοντα τα καταστατικά, pdf).

Μιa Αγρο-Μεσογειακή βούληση
Στις αρχές του '60, οι ιδρυτές του CIHEAM, βάζουν τις βάσεις ενός πρώτου ευρωμεσογειακού προγράμματος, το οποίο διαρθρώθηκε με βάση την πολυκλαδική διάσταση της γεωργίας. Από τότε το CIHEAM υλοποιεί ένα σχήμα δράσεων που στοχέυουν στην ολοκλήρωση, για κάθε θέμα που ασχολείται, μιας τριπλής αποστολής εκπαίδευση, έρευνα και συνεργασία.

........(παραλείπω κάποιες γραμμές)

.... τα κράτη μέλη εύχονται μέσω του CIHEAM, να εκπαιδεύσουν τα στελέχη τους, να παράγουν γνώσεις και κοινές αναφορές, να υποκινούν τεχνικές, οικονομικές και πολιτικές συζητήσεις, ένα εργαλείο διακρατικής συνεργασίας.
Σήμερα το CIHEAM επιβάλλεται ως μια περιφερειακή βάση αναφοράς στα αγροτικά, διατροφικά και αναπτυξιακά θέματα της Μεσογείου για δύο κυρίως λόγους:
    *
(περιληπτικά) Πρώτα, γιατί είναι το πρώτο ίδρυμα σε θέματα Μεσογειακής συνεργασίας  για την δημιουργία μιας Μεσογείου πιο ανθρώπινης και πιο συνεκτικής (solidaire).
    * Δεύτερον, γιατί το CIHEAM μπαίνει στον 21ο αιώνα με την πεποίθηση ότι η εκπάιδευση των νέωναπό την μια μεριά και η ανάδειξη μιας κοινής οπτικής των  περιφερειακών προβλημάτων από την άλλη είναι δυο ευνοϊκές δυναμικές για να μπορέσουν οι μεσογειακές χώρες να φτιάξουν μαζί το μέλλον τους το οποίο αναπόφεκτα θα πρέπει να μοιραστούν.

Με αυτές τις προοπτικές το CIHEAM, πλούσιο με ένα σύντομα 50 ετές παρελθόν και δυνατό με μια μεσογειακή βούληση που δεν διαψεύτηκε ποτέ, εγγράφει τις πολλαπλές δραστηριότητές του και δομεί την πορεία του (ή προσέγγισή του, demarche). 

Ωραία!!!
Ξέρω δεν μάθαμε και τίποτα ενδιαφέρον για το ελληνικό κελυφωτό φιστίκι, απλά μας βοηθάει να μην βλέπουμε με δισπιστία την δουλειά που κάνουν και δημοσιεύουν διότι, θεωρητικά τουλάχιστον, έχουν και αυτοί ένα όραμα: την από κοινού ανάπτυξη των μεσογειακών καλλιεργειών. Αυτό εξάλλου πέρασε και από το δικό μου μυαλό, στο δημοσίευμα με τα στατιστικά στοιχεία παγκόσμιας παραγωγής κελυφωτού φιστικιού, ως μια λύση για την αντιμετώπιση του άνισου ανταγωνισμού από ΗΠΑ και Ιράν, η δημιουργία δηλαδή μιας κοινής εμπορικής ταυτότητας για τα μεσογειακά κελυφωτά φιστίκια, δεδομένου ότι, όσο τουλάχιστον η Τουρκία είναι απ'έξω, τα ευρωπαϊκά φτάνουν δεν φτάνουν τους 11.000 τόνους.

Aπό αυτή τη σελίδα όμως, σχετικά με τα ερευνητικά προγράμματα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου της Σαραγόσα (Ισπανία), μαθαίνουμε ότι η ομάδα του GREMPA την οποία παρουσιάσαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, είχε ιδρυθεί το 1970 με την στήριξη του CIHEAM και μετεξελίχθηκε σε διαπεριφερειακό ερευνητικό δίκτυο για τους ξηρούς καρπούς (Interregional FAO/CIHEAM Research Network on nuts) με τη συνεργασία και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.
Η δουλειά που έκανε η GREMPA κατά βάση βασίζονταν στην μελέτη και βελτίωση των γενετικών πόρων μεσογειακής προέλευσης. Το 1990 ο FAO ίδρυσε ένα δίκτυο με σκοπό την ερευνητική συνεργασία στον τομέα των ξηρών καρπών. Το 1996 υπογράφτηκε μια συμφωνία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων (CIHEAM και FAO) με σκοπό να δημιουργηθει ένα  κοινό ερευνητικό δίκτυο (joint research network), το οποίο λειτουργεί από τότε με σημαντική δραστηριότητα.
Το δίκτυο τώρα εργάζεται στα ακόλουθα είδη και θέματα: Αμύγδαλο, Hazelnut, Walnut, Φιστίκι, Πεκάν, Chestnut, Κουκουνάρι πεύκου, Γενετικοί πόροι και Οικονομία.
Η δομή του δικτύου εμπλέκει περίπου 100 ειδικούς οι οποίοι ανήκουν σε 18 ιδρύματα απο 8 μεσογειακές χώρες. Συχνά συμμετέχει στις δραστηριότητες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από τις πρώτες δραστηριότητες του δικτύου, επεξεργάστηκε μια βάση δεδομένων με πολλές πληροφορίες για τα προβλήματα κάθε χώρας σχετικά με τις καλλιέργειες, τις προτεραιότητες και τα προγράμματα των ερευνητικών ομάδων από την περιοχή της Μεσογείου και τις διαθέσιμες υποδομές.
Σε μια δεύτερη φάση, η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στην προώθηση, μελέτη και ανταλλαγή γενετικού υλικού από την οποία ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, με την χρηματοδότηση του προγράμματος CAMAR της έκτης γενικής διέυθυνσης της ευρωπαϊκής ένωσης (EC/DG VI), το οποίο επικεντρώθηκε στο καρύδι, αμύγδαλο και φιστίκι.
Το δίκτυο δημοσίευε περιοδικά ένα ενημερωτικό δελτίο με το όνομα NUCIS σε χαρτί και ψηφιακά. Εργάζεται επίσης για την έκδοση καταλόγων βλαστοκυττάρων για διάφορα είδη. Θα δούμε όμως περισσότερα για τη δουλειά του FAO/CIHEAM NETWORK ON NUTS σε επόμενο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου