Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Κελυφωτό φιστίκι Κύπρου. Το ξέρετε;

Ψάχνωντας online λοιπόν να δω τι γράφεται για το ελληνικό κελυφωτό φιστίκι, έπεσα εδώ σε μια ανακοίνωση με τίτλο "[08] ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΠΑΦΟΣ" από Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, με ημερομηνία 2/11/1999. Λίγο παλιά, αλλά δεν πειράζει ίσως αργότερα ψάχνωντας βρούμε και καμια πιο πρόσφατη να δούμε αν υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι εκεί και τι προβλήματα έχουν.
Η ανακοίνωση λέει τα εξής:
"Δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στην Πάφο δεκάδες φυστικοπαραγωγοί με αξίωση την επίλυση του προβλήματος της διάθεσης των φυστικιών.
Οι φυστικοπαραγωγοί, κατευθύνονται με γεωργικά μηχανήματα από την Τίμη προς την Πάφο, όπου θα επιδώσουν στον Επαρχο Νίκο Ρούσου υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
Λόγω της εκδήλωσης έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της Πάφου.
"

Από αυτήν την ανακοίνωση  δεν μαθαίνουμε τίποτα άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν φιστικοπαραγωγοί στην Κύπρο (στην Τίμη κοντά στην Πάφο, Ψάξετε χάρτες!) και ότι το 1999 είχαν προβλήματα με τις τιμές και διαμαρτυρήθηκαν. Το ότι έγινε κυκλοφοριακή συμφόρηση που απασχολεί τον συγγραφέα του άρθρου, εμένα δεν με αγγίζει. Δεν ξέρω για εσάς.
Τους βρήκε άραγε ο "Έπαρχος"  λύση στη διάθεση; Πού πάνε και αυτοί, στον Έπαρχο με γεωργικά μηχανήματα!!! Σώθηκαν!!!
Ας το συγκρατήσουμε όμως και κάποια άλλη στιγμή θα το ψάξουμε να δούμε τι κάνουν και εκεί κάτω. Πόσοι και ποιοί είναι,  τι, πως και πόσο προϊόν παράγουν και μεταποιούν και που και πόσο το διαθέτουν. Ποιός ξέρει μπορεί να ανακαλύψουμε και καμμία γραμμή συνεργασίας;
Γιατί Τούρκικο στην Ελλάδα και όχι Κυπραϊκό, που υποψιάζομαι ότι θα είναι το ίδιο εφόσον οι περιοχές παραγωγής στην Τουρκία πρέπει να είναι απέναντι. (Δεν είμαι σίγουρος, θα το εξακριβώσω όμως όταν θα ψάξω να γράψω για το τούρκικο φιστίκι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου