Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Χαμηλή τιμή και μικρή εκμετάλλευση δημιουργεί προβληματική εκμετάλλευση

"Χαμηλή τιμή και μικρή εκμετάλλευση δημιουργεί προβληματική εκμετάλλευση" λέει ο Δρ. Γ. Ζακυνθινός αναπληρωτής καθηγητής  στο Τμήμα Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων του ΤΕΙ Καλαμάτας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Βελτίωσης και Γ. Πειραματισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνέντευξη 9/11/2009 στο Agronews.
Να πω την αλήθεια δεν έχω ακόμα καταλάβει τη σχέση του με το κελυφωτό φιστίκι και τις διεξόδους στην αγορά αλλά, δεν μπορεί ,κάτι θα ξέρει και αυτός που είναι μάχιμος από το 1987 και διδάκτορας του Γ.Π.Α. και διετέλεσε και σύμβουλος στο Υπουργείο Γεωργίας και μένει στην ΑΘΗΝΑ. Παραθέτω μερικά στοιχεία της συνέντευξης προπαθώντας να μην τα σχολιάσω. Σχολιάστε τα εσείς.

Γιατί δεν μπορεί να ορθοποδήσει η καλλιέργεια των ξηρών καρπών στην Ελλάδα
".... το πρόβλημα ξεκινά από αυτό που λέμε διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας. Υπάρχει ένας κλήρος κατακερματισμένος ο οποίος ανεβάζει το κόστος παραγωγής από την μια και από την άλλη πρέπει να επενδύσεις σοβαρά σε μια δενδροκομική καλλιέργεια. Η πυξίδα των επιδοτήσεων αποπροσανατόλισε τον έλληνα παραγωγό με αποτέλεσμα οι δενδρώδεις καλλιέργειες να μην είναι στις επιλογές του. Έτσι μικρές διάσπαρτες εκμεταλλεύσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν κρίσιμη μάζα παραγωγής και διαπραγμάτευσης με την αγορά. Αποτέλεσμα κάθε παραγωγός να ενδιαφέρεται από μόνος του να καλλιεργήσει να παράξει και να διαπραγματευτεί με τον οργανωμένο έμπορο το προϊόν του σε χαμηλές τιμές. Χαμηλή τιμή και μικρή εκμετάλλευση δημιουργεί προβληματική εκμετάλλευση και δεδομένου ότι δεν υπάρχει και η έννοια της συμβουλευτικής στήριξης του παραγωγού για τα καλλιεργητικά (λίπανση, φυτοπροστασία και άλλες πρακτικές) το κόστος ανεβαίνει και μαζί και η απογοήτευση που φέρνει και την εγκατάλειψη."


Οι αγορές μας περιμένουν

"..... μόνο στην Γερμανία να απευθύναμε τις σημερινές παραγωγές μας θα είχαμε εξασφαλισμένη την διάθεση της σημερινής παραγωγής αυτών των προϊόντων. Για να πρωταγωνιστήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να έχεις οργανωμένη παραγωγή με ποιοτικά προϊόντα που διαθέτουν το «διαβατήριο» της ποιότητας και η οποία θα πρέπει να ‘χει ενσωματώσει  τις καλές γεωργικές πρακτικές και με ένα μηχανισμό στήριξης της ποιότητας

Πολιτικές του ΥΠΑΑΤ.

"Διάρθρωση της καλλιέργειας σε περιοχές με ιστορικό πλεονέκτημα παραγωγής και αύξηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δημιουργία οργάνωσης παραγωγών, στήριξη της ποιότητας με συνοδευτικά μέτρα προώθησης των ΠΟΠ προϊόντων και στήριξη των παραγωγών για να εμπλακούν στην μεταποίηση. Συγκριτικό πλεονέκτημα η καμπάνια και η σύνδεση της ποιότητας του προϊόντος με το χαρακτήρα του «ευεργετικού» και «λειτουργικού» τροφίμου."

Δεν κρατιέμαι όμως θα το γράψω το σχόλιό μου: 
  • Ξέρετε πολλούς Γερμανούς να θέλουν να πληρώσουν 20 - 30 €/κιλό το φιστίκι και να μην τα δώσουν για μπύρες ή να πάρουν το Αμερικάνικο με 8 €/κιλό; Απευθυνόμαστε σε μια niche market ή Delicatessen την οποία δεν ξέρουμε καν πόσο μεγάλη είναι και πόσος χώρος έμεινε για εμάς (μετά το Ιράν και την Τουρκία και σύντομα και την Αμερική και την Αυστραλία). Και αν δεν έμεινε, θα πρέπει να ανοίξουμε χώρο σε "ώριμες" αγορές με "ώριμους" καταναλωτές. Πράγμα αρκετά δύσκολο που δεν γίνεται σε μια χρονιά με μεγάλη παραγωγή, αλλά με πρόγραμμα 10ετές τουλάχιστον που ακόμα δεν ξεκινήσατε να σκέφτεστε. Αναρωτιέμαι αν ξέρετε και πόσοι και που είμαστε στην Ελλάδα που παράγουμε κελυφωτό φιστίκι.
  • Σαρώνει το άνοστο κελυφωτό Κέρμαν της California στην Ευρώπη όχι γιατί έχει ποιότητα, ποιός νοιάζεται ούτως ή άλλως αφού από μόνοι τους αλλάζουν τα στάνταρντ όπως τους βολεύει -γιατί ξέρουν τι θα πεί Lobbying-, αλλά γιατί φεύγει καθαρό και ωραίο με τιμή 3-4 -πέρισυ  και φέτος 5-6 €/κιλό από την California και πάει σε δικές τους αποθήκες στην Ολλανδία απ'όπου μοιράζεται σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι και στην Ινδία έφτιαξε αποθήκες η PRIMEX γιατί τα επόμενα χρόνια περιμένουν αύξηση της κατανάλωσης σε Ινδία και Κίνα και ετοιμάζονται να πιάσουν 200.000 τόνους  παραγωγή.
ΒΑΣΙΚΑ ....  
ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΣΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΠΡΙΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ
ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ

ΚΑΙ ΜΕΤΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ, ΦΘΗΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ,  ΦΘΗΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!
Σημείωση: κάποτε γνώρισα έναν έλληνα γεωργικό ακόλουθο σε κάποιο ελληνικό προξενείο στο εξωτερικό, που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να κοιτάζει παπούτσια και κουστούμια στις βιτρίνες της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, όπου τον είχαμε στείλει να μας ανοίξει τα μάτια. Αργότερα κατάλαβα ότι έπαιρνε τόσα λεφτά που δεν ήξερε τι να τα κάνει ο καημένος. Πόσους τέτοιους πληρώνουμε άραγε και γιατί; Έχει αξιολογηθεί ποτέ η προσφορά αυτών των ανθρώπων;

     
     1pound(lb) = 0,453592 kg και σήμερα 1USD = 0,6984 €, Άρα 3,40 $/lb = 5,23 €/κιλό

    • Τι να ανταγωνιστούμε όμως εμείς όταν στην Καλιφόρνια οι εκτάσεις είναι αδιανόητα μεγάλες και γίνονται ακόμα αεροψεκασμοί φυτοπροστατευτικών προϊόντων που στη χώρα μας δεν έχουν καν έγκριση και πρέπει ο κάθε παραγωγός από μόνος του να κινεί διαδικασίες για καινούργια σκευάσματα γιατί δεν συμφέρει να το κάνουν οι εταιρείες για την κάθε καλλιέργεια (πολύ μικρή έκταση φιστικιών στην Ε.Ε.). Άσε τη διαφορά στις τιμές των πρώτων υλών.

    • Αλλά και τι να ζηλέψουμε όταν με βάση τον παραπάνω πίνακα ο  Καλιφορνέζος παραγωγός  (βιομήχανος μάλλον) πληρώνεται στην καλύτερη περίπτωση (2005) 1,43 €/κιλό (2,05 $/pound) και είναι ευχαριστημένος αφού έχει 100 εκτάρια και αν συγκομίζει το έλάχιστο 50 κιλά το στρέμμα (2 κιλά το δένδρο περίπου αλλά 500 κιλά το εκτάριο) βγάζει 71.500 € μια κακή χρονιά. Πόσα κομμάτια 100 εκταρίων μπορεί να μας εξασφαλίσει το Υπουργείο και για πόσους παραγωγούς-βιομήχανους πιά; Στην Αυστραλία που έχουν μεγάλες εκτάσεις και δεν έχει πολύ καιρό που μπήκε στο παιχνίδι, είναι ήδη 35 παραγωγοί με συνολική έκταση 550 εκτάρια, δηλαδή  σχεδόν 157 στρέμματα ο καθένας και αυξάνονται συνεχώς, με πρόγραμμα όμως. Εκεί όταν λένε προωθούν μια καλλιέργεια δεν αντιγράφουν απλά ένα διοικητικό έγγραφο "Προωθούμενων καλλιεργειών", που έχει μείνει το ίδιο την τελευταία 30ετία, και όσοι εύπιστοι - αγαθοί προσέλθετε (έχει αλλάξει μόνο ότι μας είπε η Ε.Ε. να αλλάξουμε). Βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη του κράτους και των τραπεζών και στήνουν ολόκληρο σύστημα προώθησης με έρευνα, παραγωγή, μεταποίηση, διαφήμιση και τέλος εμπορία.
    Γι'αυτό λέω Δρ. Ζακυνθινέ, ας εξασφαλίζαμε τουλάχιστον:
    • την ελληνική αγορά προσπαθώντας να μειώσουμε την ψαλίδα από τον παραγωγό στην κατανάλωση όπου το 6 €/κιλό στον παραγωγό γίνεται 16 - 20 €/κιλό στον καταναλωτή 
    • την υποχρεωτική παρουσία των ελληνικών προϊόντων στα ράφια όλων των καταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων σε προσιτές τιμές, για να μην τρώμε κινέζικα (βλ. εδώ: Φιστίκια Αιγίνης από το Πεκίνο!)
    • το έλεγχο ακατάλληλων και ντοπαρισμένων με επιδοτήσεις και εργασία σκλάβων προϊόντων στα σύνορα
    • την αυθαιρεσία των εταιρειών γεωργικών εφοδίων στον καθορισμό των τιμών των προϊόντων τους (όποτε πάει καλά η σοδειά και η τιμή, την άλλη χρονιά αυξάνονται οι τιμές των εφοδίων, πολύ απλή τιμολογιακή πολιτική)
    • φθηνό πολλαπλασιαστικό υλικό (έχουν μείνει μόνο δύο φυτωριούχοι για όλη την Ελλάδα που καθορίζουν τις τιμές των δενδρυλλίων, μονοπωλιακά. Πώς θα γίνει η επέκταση;)
    και μετά βλέπουμε για την Γερμανία, γιατί εγώ 1,43 €/κιλό δεν μπορώ να παράγω άρα δεν μπορώ να πουλήσω.
    Εκτός αν κάποιος μου χαρίσει 950 στρέμματα ή άντε κοψοχρονιά το 1/3, 316 στρ., μου δώσει 175.555 € για να αγοράσω τα 8.777 δένδρα που θα χρειαστώ (τελευταία τιμή που άκουσα είναι 20 €/δένδρο) και θα κάνω εγώ δώρο τις γούρνες (1 € η μία = 8.777 €), τα λάστιχα (δεν μπορώ να εκτιμήσω άμεσα) και τα πασαλάκια (2 €/δένδρο ~ 18.000 €) και με κάνει και καμμία 15αριά χρόνια νεώτερο να προλάβω να πάρω και τίποτα.

    ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕ!!!

    Υ.Γ. Πάντως εγώ θα κοιτάξω και το βιογραφικό σας μήπως βρω κάποια εμπνευσμένη δημοσίευση γι'αυτό το θέμα που θα με κάνει να αναθεωρήσω τις απόψεις μου.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου