Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Τα σύνορα της Ε.Ε. μας προστατεύουν. Προβλήματα όμως και στα ευρωπαϊκά κελυφωτά φιστίκια

Σε ένα από τα θέματα που αναπτύχθηκαν εδώ υπερθεμάτισα για την δουλειά που κάνουν οι υπηρεσίες της Ε.Ε. για να προστατέψουν άμεσα την δημόσια υγεία από ακατάλληλα προς κατανάλωση προϊόντα αλλά και έμμεσα εμάς κλείνοντας λίγο τη στρόφιγγα των εισαγωγών κελυφωτών φιστικίων.  Αναζήτησα λοιπόν συγκεκριμένα στοιχεία και έτσι βρήκα την βάση δεδομένων του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα, γνωστό ως RASFF (Rapid Alert System For Food), το οποίο προς μεγάλη μου έκπληξη είναι online και προσβάσιμο από το κοινό.
Το 2009 οι προειδοποιήσεις που αφορούσαν ακατάλληλα κελυφωτά φιστίκια που εντοπίστηκαν και απορρίφθηκαν στα σύνορα της Ε.Ε. γεμίζουν 4,5 σελίδες Α4. Δείτε λοιπόν, τι χαμός γίνεται στα σύνορα και πάρτε μια ιδέα πόσοι και ποιοι είναι οι μνηστήρες της αγοράς μας και που και τι προβλήματα οδηγούν στην απόρριψή τους:

 
 
 
 

Ελπίζω να σας έπεισα ότι υπάρχουν κάποιοι που δουλεύουν για εμάς εκεί έξω και έχουν φυσικά την απαίτηση να μην τους την φέρουμε πισώπλατα και τους ντροπιάσουμε, διαθέτοντας ακατάλληλα δικά μας προϊόντα στην αγορά που κρατάνε καθαρή με τα δόντια. Οι πιέσεις των Ιρανών και των Αμερικάνων είναι συνεχείς και ως προς τα όρια αφλατοξινών που είναι τα αυστηρότερα του κόσμου αλλά και ως προς τη μέθοδο δειγματοληψίας. Μας σώζει λίγο το γεγονός ότι αυτοί οι δύο βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη, οπότε θέλουν και σέβονται τους κανόνες, ελπίζοντας ότι ο άλλος δεν θα τα καταφέρει. Το Ιράν για παράδειγμα στην αρχή είχε μεγάλο πρόβλημα με τις αφλατοξίνες και αυτό άνοιξε πόρτες στους Αμερικάνους. Τώρα όμως το Ιραν επένδυσε και επενδύει σε εκπαίδευση των παραγωγών και σε σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταποίησης με αυστηρούς όρους υγιεινής και επανέρχεται δυναμικά στα σύνορα της Ε.Ε.
Για πόσο καιρό ακόμα θα έχουμε αυτήν την προστασία;
Εκτός όμως απο τους ελέγχους στα σύνορα, έλεγχοι γίνονται και στην εσωτερική αγορά αλλά και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις μεταποίησης. Δείτε τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν το 2009 στην εσωτερική αγορά:


Εδώ βλέπετε ότι μας έπιασαν και εμάς στις 3/7/2009 (με κόκκινο) με μπάρες φιστικιού (τι είναι;) στην Αγγλία. Ευτυχώς μεμονωμένο περιστατικό, ίσως επειδή δεν κάνουμε τόσες πολλές εξαγωγές. Δείτε όμως πόσες φορές την πάτησαν οι Ιταλοί (με γκρί) με δικό τους φιστίκι: 3 φορές τον Ιούνιο με κρέμα φιστικιού για παγωτά. Και σε ποιές αγορές; Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Αυστρία!!!
Τον Αύγουστο (17/8/2009) πάλι με πάστα φιστικιού για παγωτό, ρεζίλι σε όλον τον κόσμο σχεδόν. Τον 9ο πάλι στην Γερμανία. Ενώ τον 11ο εντοπίστηκαν αφλατοξίνες στην δικιά της αγορά, σε κελυφωτό φιστίκι απο το Ιράν που είχε παραλάβει από την Γερμανία και το έψησε για την Ιταλική και την Ρώσικη αγορά.
Στις 5/2/2009 βλέπουμε ότι την έπαθαν ακόμα και οι Ισπανοί με δικό τους φιστίκι που εντοπίστηκε στην δικιά τους αγορά.
Εσείς είστε σίγουροι ότι τα κελυφωτά φιστίκια σας περνάνε τον έλεγχο; Εγώ λυπάμαι, αλλά δεν το ρισκάρω μέχρι να βρω ένα τρόπο να μπορώ να μετρήσω και να κάνω ό,τι διορθώσεις μπορεί να χρειαστούν. Ένας ειδικός μου είπε κάποτε ότι ασχολήθηκε με την πιστοποίηση της Μαστίχας Χίου και όταν πήγε στους παραγωγούς να καταγράψει την παραδοσιακή διαδικασία συγκομιδής και μεταποίησης που ακολουθούσαν, για να εντοπίσει τα επικίνδυνα σημεία, τρελάθηκε !!! Αν και έκανα πολλά από αυτά που μου είπε και διάβασα μετά, δεν νομίζω ότι είναι ακόμα η ώρα να έρθει στο κτήμα μου για έλεγχο.
Πάντως από όλα αυτά φαίνεται ότι η αγορά θα πάρει μεγάλη ανάσα αν εμφανιστεί κάποια περιοχή με μεγάλες ποσότητες εγγυημένο καθαρό φιστίκι χωρίς προβλήματα. Λες !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου