Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Κελυφωτό φιστίκι Αίγινας. Σημείο αναφοράς σε μετάλλαξη

Από που να ξεκινήσει  κανείς όταν θέλει να μιλήσει για το φιστίκι της Αίγινας. Οι αναφορές σε αυτό είναι πάρα πολλές καθότι αποτελεί ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ για το ελληνικό φιστίκι και χάρη σε αυτό υπάρχουμε και εμείς. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του χαρακτηρισμού του ως ΠΟΠ. Πολύ καλή παρουσίαση γίνεται στη σελίδα "Φιστίκι Αιγίνης" στο in.gr Αγροουρισμός, και δεν χρειάζεται άλλη. Απλά ακολουθείστε τους παρακάτω συνδέσμους.
Λίγη ιστορία, Το δένδρο, Ο καρπός, Ενημέρωση του καταναλωτή.



Με όλα αυτά τα εγκώμια και την εθνική σημασία των 700 τόνων φιστικιού το 2009, των 150 οικογενειών που ζούν αποκλειστικά από αυτό και των άλλων 350 που συμπληρώνουν το εισόδημά τους, νιώθω μεγάλο βάρος και φοβάμαι να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο, όπως συνηθίζω. Δεν κρατιέμαι όμως, γι'αυτό εξάλλου γράφω σε blog και δεν βγαίνω στα κανάλια ή στον τύπο να μιλήσω για πράγματα που γνωρίζω επιφανειακά και κυρίως από το διαδίκτυο.

Θα αρχίσω από αυτά που λέγεται ότι δήλωσε ο  κ. Νίκος Σταμπούλης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009 με τίτλο: Χρυσοφόρο το φιστίκι για τους Αιγινήτες. Από αυτή τη συνέντευξη μάθαίνουμε ότι:
  • "... Περί τους 360 παραγωγούς -από τους 550 που δραστηριοποιούνται συνολικά στην Αίγινα- συμμετέχουν στον συνεταιρισμό έχοντας κάθε χρόνο έσοδα γύρω στα 5 εκατ. ευρώ και προσφέροντας αποκλειστική απασχόληση σε 150 οικογένειες και ένα βασικό συμπλήρωμα για άλλες 350." Κάπου χάθηκαν 50 παραγωγοί (150+350 = 500 μέχρι τους 550 τι έγινε) ή να συμπεράνω ότι αυτοί δεν έχουν δικές τους οικογένειες άρα υπάρχουν 50 ελεύθερα αγόρια ή κορίτσια φιστικοπαραγωγοί στην Αίγινα. Ενδιαφέρον!!! Πλάκα κάνω για να διακωμοδίσω αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τα στοιχεία. Θα μου πεις ολόκληρη στατιστική υπηρεσία και Δ.Ν.Τ. δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με τον προϋπολογισμό μας ,θα βγάλεις εσύ με τον αριθμό παραγωγών; Σωστά, παραιτούμαι. Αλλά καλό θα ήταν να δημιουργηθεί κάπου ένα μητρώο αυτών των παραγωγών και των εκμεταλλεύσεών τους και που θα τους βρούμε. Εδώ το κάναμε με τα εκατομμύρια πρόβατα και γίδια στα βουνά της Κρήτης και της Πίνδου, με τους 550 σε ένα κλειστό νησί δεν θα τα καταφέρουμε.
  •  "... Προσπάθεια, που γίνεται χωρίς καμία κρατική υποστήριξη ή ενίσχυση, ....που δεν χρωστά σε τράπεζες και κινείται τα τελευταία δέκα χρόνια χάρη στο μεράκι ντόπιων και κυρίως νέων ανθρώπων." Εδώ τώρα αδικούνται όλοι όσοι έτρεξαν να βοηθήσουν το 2005 με το πρόβλημα που είχατε με τις αφλατοξίνες (π.χ. Νομαρχία Πειραιά), αυτοί που προβάλουν το προϊόν σας ως Π.Ο.Π. εδώ και στο εξωτερικό, αυτοί που ελέγχουν τις αγορές αν το κελυφωτό λέγεται κελυφωτό και όχι "Αιγίνης", αυτοί που μπαίνουν μέσα στα container στον Πειραιά και αλλού για να ελέγξουν τα εισαγώμενα προϊόντα, αυτοί που δούλεψαν για να γίνει το προϊόν σας Π.Ο.Π., αυτοί που χρηματοδότησαν το 1ο Fistiki Fest και είναι έτοιμοι να στηρίξουν και το 2ο και ίσως και αυτοί που ενδεχομένως να χρηματοδότησαν τα μηχανήματα που πήρατε στον συνεταιρισμό, σίγουρα όμως όλοι εμείς  οι άλλοι έλληνες φιστικοπαραγωγοί που αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε καθημερινά την μοναδικότητά σας, ίσως και κάποιοι έμποροι. Δεν είστε μόνος σας κ. Σταμπούλη, LOST σε ένα απομονωμένο νησί !!!
  • "..... με την παραγωγή να φτάνει φέτος τους 700 τόνους. Ο συνεταιρισμός εξασφαλίζει την απορρόφηση του προϊόντος δίνοντας (για τη φετινή σοδειά) οκτώ ευρώ στο κιλό για το ανοιχτό φιστίκι και γύρω στα έξι για το κλειστό. Οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ που παίρνουν το προϊόν χαρακτηρισμένο ΠΟΠ, πληρώνουν γύρω στα 10 ευρώ, με την τιμή πώλησης στην λιανική να κυμαίνεται από 13,6 μέχρι 16 ευρώ. " Τα σούπερ μάρκετ παίρνουν ψημένο ή νωπό 10 €/κιλό και πουλάνε μέχρι 16 €/κιλό (ψημένο;); Αμ δε!! 19,36 τα έχει ο Βασιλόπουλος.
    Μετά αν ο παραγωγός δίνει 8 €/κιλό νωπό στον συνεταιρισμό και τα Σούπερ Μάρκετ αγοράζουν με αποδείξεις, ΦΠΑ κ.λ.π. 10 €/κιλό νωπό ή ψημένο, εσείς στο Φεστιβάλ γιατί πουλούσατε ψημένο 13 €/κιλό και νωπό 12 €/κιλό, χωρίς παραστατικά και τέτοια; Τόσο ακριβά χρέωσε τα περίπτερα η οργανωτική επιτροπή; Πως ένας παραγωγός πουλάει ψημένο και βγαίνει και φωτογραφία όταν αυτό θεωρείται μεταποιημένο προϊόν και οι επιχειρήσεις που κάνουν αυτή τη δουλειά υπόκεινται σε εξονυχιστικούς ελέγχους και πρόστιμα από τον Ε.Φ.Ε.Τ.; Συγνώμη, αλλά για το δήμαρχο κυκλοφορούσατε φήμες αλλά και για εσάς "αρπαχτή" μου μυρίζει η δουλειά !!!
    Δεν θέλω να γίνομαι κακός, και μπράβο σας καλά κάνετε που το παλεύετε,  αλλά σκεφτείτε και λίγο πως μας βλέπει ο έξω κόσμος, γιατί και αύριο εδώ θα είμαστε και έχετε και ένα φεστιβάλ που μόλις ξεκινά και εύχομαι να έχει πολλά χρόνια μπροστά του.
    Από αυτή τη συνέντευξη έμαθα επιτέλους και πόση είναι η παραγωγή του 2009 στην Αίγινα, 700 τόνοι. Τα προηγούμενα χρόνια πόση ήταν; Πώς πάει, αυξάνεται, σταθερά ή  μειώνεται; Τελικά  συνειδητοποιώ ότι οι έμποροι κάνουν δύσκολη δουλειά αφού μέχρι τελευταία στιγμή κανείς ποτέ δεν ξέρει πόση είναι η σοδειά για να κανονίσει τι θα αγοράσει , πόσο και τι συμφωνίες μπορεί να κλείσει. Στην Καλιφόρνια έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά για να ετοιμάζονται. Καλά εντάξει το ξέρω, ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.
Θα ευχαριστήσω τον κ. Σταμπούλη και θα του ευχηθώ καλή συνέχεια και θα περάσω σε ένα άλλο θέμα που με απασχόλησε σχετικά με το Αιγινίτικο φιστίκι: "Σύμφωνα δε με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αίγινας 'σπανίζει η εμπορία μη τυποποιημένου φιστικιού Αιγίνης εκτός του νησιού'. Με λίγα λόγια, χύμα φιστίκια εκτός Αίγινας, μάλλον δεν είναι Αίγινας. που γράφεται στη σελίδα Ενημέρωση του καταναλωτή.
Πρώτον το "σπανίζει" και το "μάλλον" αφήνουν όλα τα περιθώρια. Φεύγει ή δεν φεύγει χύμα ΠΟΠ φιστίκι από την Αίγινα; Γιατί αν δεν φεύγει, τότε αυτό που πουλάει ο Βασιλόπουλος στη σειρά "Ελληνική γη" είναι "fake".
Δεύτερον, πουλιέται ή δεν πουλιέται άλλο ελληνικό κελυφωτό φιστίκι ως ΠΟΠ Αιγίνης, στην Αίγινα; Αν όχι τότε γιατί:
  • σε αυτό το δημοσίευμα σε blog (Μειωμένη η παραγωγή φιστικιού για το 2008) γράφεται ότι: "....Φημολογείται επίσησης πως ο Συνεταιρισμός θα αγοράσει φυστίκι από άλλα μέρη της Ελλάδας προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις…".
  • ο χρήστης (par'athin'alos) σίγουρα γνώστης της τοπικής κατάστασης γράφει σε σχόλιο που πρόσθεσε στο παραπάνω:
    ".... θα συμπεριλάβω όμως ακόμα και τη πιθανή αγορά απο αλλά μέρη της Ελλάδος ή του κόσμου σε έλλειψη στρατηγικής των φυστικοπαραγωγων και κατεπέκταση του Συνεταιρισμού.....",
    ".....Υπάρχει μια αέναη εσωστρέφεια για τους ανεξάρτητους ή μη παραγωγούς και για τα αυθεντικά ή μη φιστικιά που πωλούνται στη παραλία."
    και σε αυτό συμφώνησε και άλλος σχολιαστής "panosp1", λέγοντας: "As einai kala ta Megara kai oi eisagoges apo tin Mesi-Anatoli…."
  • δεν μπορώ να βρω κάπου ένα πίνακα με στοιχεία για την εξέλιξη της παραγωγής Αιγίνης και των αποθεμάτων.
  • υπάρχουν έμποροι που κυνηγούν το λιαστό (άλλοι το αποφεύγουν), λέγοντας ότι "...γίνεται ανάρπαστο από τους Αιγινίτες".
Δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται, αλλά παρακαλώ για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια στις ποσότητες, τα αποθέματα και που και πως διακινούνται (ας είναι και αριθμημένα όπως τα γαλλικά κρασιά), γιατί δεν συμφωνώ με αυτό που λέει ο "par'athin'alos": "... Είναι μια μάχη που διαδραματίζεται στα σύνορα της Αίγινας και δεν αγγίζει το ευρύ καταναλωτικό κοινό που είναι παγκόσμιο.". Μας αγγίζει και πολύ μάλιστα, γιατί αφού αποφασίσε η Αίγινα να βγει πρώτη στη βιτρίνα και την ευχαριστούμε, μη μας κάνει και ρεζίλι διεθνώς. Αυτό θα έχει επιπτώσεις και σε άλλα ελληνικά ΠΟΠ.
Πάντως θα συμφωνήσω με την άποψη του ίδιου σχολιαστή:
"Το Φιστίκι θα αποκτήσει οντότητα και επιχειρηματικό ενδιαφέρον όταν υπάρξει κοινή στρατηγική εξωστρεφούς marketing και δράσεις γύρω από αυτό πολιτιστικός, τουρισμός, εκδηλώσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Ας πάψουμε εμείς οι ίδιοι να το υποτιμούμε και ας συστρατεύσουμε επιστήμονες του marketing και των οικονομικών για να προωθήσουμε το πολύτιμο μας αγαθό
"


Ένα μεγάλο BRAVO!!! για το 1st Aegina Fistiki Fest που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αίγινα από 17-20 Σεπτεμβρίου 2009. Ελπίζουμε του χρόνου να πάει ακόμα καλύτερα και να συνεχιστεί. Ίσως κάποια χρονιά τα καταφέρουμε να έρθουμε και από άλλα μέρη, όσοι τουλάχιστον έχουμε ξεμπερδέψει με τη συγκομιδή, αλλά τότε αρχίζουν και τα σχολεία και είναι δύσκολες οι εκδρομές. Δείτε τις πολύ ωραίες φωτογραφίες από το fest εδώ και διαβάστε σχετικά στη σελίδα Aegina fistiki fest – Επιτυχημένη η πρώτη προσπάθεια.

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μάλιστα και Δημόσιος Απολογισμός της οργανωτικής επιτροπής, ο οποίος παρουσιάζεται σε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο μια από τις οποίες είναι αυτή με τίτλο Έκλεισε ο πρώτος κύκλος για το Aegina Fistiki Fest. Σχεδόν όλοι ευχαριστημένοι και υψηλά ο πήχυς για τη νέα οργανωτική επιτροπή του 2ου Fistiki Fest που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση (εύχομαι να εκλέχτηκε δημοκρατικά). Λέω σχεδόν όλοι ευχαριστημένοι γιατί στο βίντεο (πρώτο μέρος) άκουσα πληγωμένο τον δήμαρχο από φήμες που κυκλοφόρησαν σχετικά με τη διαχείριση, ενώ στο δεύτερο μέρος μια αγρότισσα είπε το εξής (με δικά μου λόγια για να μην ψάχνω στο βίντεο τώρα): .... καλά όλα αυτά αλλά δεν βλέπω πως θα αλλάξουν την κατάσταση για να μην μας παίρνει ο έμπορος το φιστίκι με 6 €/κιλό; 
Κανείς δεν της απάντησε, οπότε λέω να απαντήσω εγώ:
Είκοσι φεστιβάλ έχει κάνει το Bronte της Ιταλίας, από όπου και πολλές ιδέες για αυτό το φεστιβάλ, συγνώμη fest, και δυσκολεύεται να κρατήσει τους φιστικοκαλλιεργητές του γιατί μια έχει μια δεν έχει παραγωγή και όταν έχει, δεν φαίνεται να το δίνει σε καμμία τόσο καλή τιμή ο παραγωγός. Είναι ακόμα πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και εμείς είμαστε ακόμα αγουροξυπνημένοι με μαύρους κύκλους στα μάτια. Αλλά για την ώρα φροντίστε εσείς την υγεία σας για να μπορείτε να φροντίζετε τη γη σας και τα δένδρα σας για να συνεχίσουμε να έχουμε παραγωγή και για να μπορέσετε στα γεράματα να πείτε στα εγγόνια σας ότι κάποτε εκεί στην Αίγινα υπήρχαν φιστικιές και να τις περιγράψετε.
Όχι δεν θέλω να γίνω κακός ούτε με την κυρία ούτε με κανέναν, αλλά στεναχωριέμαι πολύ όταν διαβάζω αυτά τα δημοσιεύματα σχετικά με την οικιστική ανάπτυξη της Αίγινας και την εξαφάνιση της φιστικοκαλλιέργειας. Κάπως έτσι πρέπει να έγινε και στην Σικελία και αλλού. (Μέγαρα ίσως, δεν ξέρω, λέω). Καταλαβαίνω φυσικά ότι έχετε κουραστεί και απογοητευτεί οπότε άμα βρείτε καμμία καλή ευκαιρία θα τον δώσετε τον φιστικεώνα σας (εσείς ή οι κληρονόμοι σας που μάλλον κάπου αλλού θα βρίσκονται για δουλειά) οπότε δεν θέλετε να γίνει καμμία προστατευόμενη ζώνη καλλιέργειας που θα σας ισοπεδώσει τις ελπίδες για διέξοδο. Μήπως όμως θα μπορούσαμε να φροντίσουμε κάθε φιστικεώνα που καταστρέφει ένας εργολάβος να υποχρεούται να πληρώσει για την εγκατάσταση ενός νέου σε κάποια άλλη ίσως περιοχή, στην Αίγινα ή και αλλού ώστε να μην χαθεί αυτό το εθνικής σημασίας προϊόν. Κάτι σαν την μεταφορά των συντελεστών δόμησης που έχουν επινοήσει οι μηχανικοί. Με αυτό το τρόπο θα διευκολύναμε και την εγκατάσταση νέων ανθρώπων μειώνοντας το κόστος για την φυτεία.

Πριν κλείσω να πω ότι θα ήθελα πολύ να μπορώ να αγοράσω ένα "ημερολόγιο τοίχου που θα παρουσιάζει τις 14 Φιστικιές που εκτέθηκαν στον Πύργο του Μάρκελλου τις ημέρες του Φεστιβάλ, ..." "που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από την Οργανωτική Επιτροπή του Aegina Fistiki Fest." "...ώστε να δημιουργηθούν κάποια πρώτα έσοδα για την διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ." αλλά μου το χαλάσατε γιατί "... Το ημερολόγιο θα κυκλοφορήσει τις ημέρες των εορτών σε επιλεγμένα σημεία στην αγορά.". ΑΠΟ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΚΙΖΕΤΕ ΠΑΝΤΩΣ !!! 

Νομίζω ότι αρκετούς προκάλεσα και σήμερα έτσι ώστε να γίνει εποικοδομητική συζήτηση. Θα περιμένω τα σχόλιά σας.

4 σχόλια:

  1. Αγαπητέ & ανώνυμε φίλε " φιστίκι", θα είχες την καλωσύνη να αφαιρέσεις από το άρθρο αυτό φωτογραφία που έχεις "κατεβάσει" από ιστοσελίδα μου( με καλλιεργητή) απο το φεστιβάλ φιστικιού χωρίς να έχεις την σχετική έγκριση ? Ευχαριστώ . ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΚΕΝΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ τον συνάδελφο που ζήτησε επώνυμα να αφαιρέσω προσωπικές φωτογραφίες που έχω δημοσιεύσει σε αυτό το άρθρο,χωρίς την έγκρισή του.
    Δεν έχω δημοσιεύσει καμία φωτογραφία εδώ, αλλά είχα συνδέσμους σε φωτογραφίες που ήδη υπάρχουν κάπου στο διαδίκτυο. Τους αφαίρεσα και ζητώ συγνώμη αν ενόχλησα, αλλά οι φωτογραφίες συνεχίζουν να υπάρχουν κάπου.
    Και πάλι ευχαριστώ για το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την ανταπόκριση ( σχετικά με την φωτογραφία ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή