Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας. Νέα ώθηση στο προϊόν

Ενημέρωση 02-05-2011:
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας έχει δικιά του ιστοσελίδα http://www.kelyfoto-fistiki.gr/index.html . Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί μια πρώτη αναγνώριση και είναι πια άκαιρο ενώ δεν ήταν ποτέ έγκυρο. Έγκυρες πληροφορίες θα βρείτε  μόνο στον επίσημο ιστότοπο του Συνεταιρισμού αλλά και στη σελίδα της πρόσφατα δημιουργηθείσας δεύτερης ομάδας παραγωγών στη Φθιώτιδα "Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Μώλου Φθιώτιδας." (βλ. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ ΚΕΛΥΦΩΤΟΥ)

Μετά την Καλιφόρνια, το Bronte, το Ιράν (υπό κατασκευή) και την Αίγινα είπα να δω τι λένε και λέγεται για τους  συναγωνιστές μας στη Φθιώτιδα με μια αναζήτηση με το κλειδί "φθιώτιδας φιστίκι". Μετά λέω να πάω και μια  βόλτα Μέγαρα για το Κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων.

Στη Φθιώτιδα λοιπόν φαίνεται να υπάρχει αισιοδοξία και όρεξη για την καλλιέργεια του κελυφωτού φιστικιού και αυτή μάλλον άρχισε να είναι ανταποδοτική όπως δείχνει η τιμή που πέτυχαν για την παραγωγή του 2008 και τις παραγγελίες που έλαβαν για αυτή του 2009. Δεν έμαθα όμως ακόμα πόση είναι αυτή η παραγωγή του 2009.
Τιμή-ρεκόρ στα 8 ευρώ για το φιστίκι της Φθιώτιδας, Ζγαντζούρης Σπύρος, www.4epohes.com, Μάρτιος 2009:
α χέρια τους από ικανοποίηση τρίβουν το τελευταίο διάστημα οι φιστικοπαραγωγοί της Μάκρης του δήμου Μακρακώμης στη Φθιώτιδα, αφού η τιμή έχει φτάσει πλέον στα 8 ευρώ και όλο κια ανεβαίνει και μάλιστα μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για όλο τον κόσμο.Η πολύ καλή ποιότητα του κελυφωτού φιστικιού από τη Φθιώτιδα έχει .. ανοίξει νέες αγορές και ήδη στον πρότυπο συνεταιρισμό της περιοχής υπάρχει ,όπως μας είπε ο πρόεδρος του Δημήτρης Αργυρίου,από τώρα παραγγελία 159 τόνων φιστικιού από εταιρία του εξωτερικού για τον ..ερχόμενο Οκτώβριο! Στόχος του συνεταιρισμού είναι πλέον να δώσει την ώθηση και σε άλλους να σχοληθούν με την καλλιέργεια αυτή που φέτος είναι πολύ αποδοτική..."
Τι μας λένε συνεπώς με λίγα λόγια οι Λαμιώτες: ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΙΣΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΣΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. Το "φέτος είναι αποδοτική" δεν λέει τίποτα, αν σκεφτούμε ότι οι Αμερικάνοι ανέβασαν τις τιμές τους στα 5-6 €/κιλό από 3-3,5 που ήταν πέρισυ. Το κόστος εγκατάστασης είναι πολύ μεγάλο και η παρενειαυτοφορία σκοτώνει κάθε επιχειρηματικό σχέδιο. Άσε ο χρόνος μέχρι την πρώτη καλή παραγωγή.
Και η Αίγινα όμως πούλησε σε αυτήν τη τιμή σύμφωνα με το αυτό το άρθρο:
"....Ο συνεταιρισμός εξασφαλίζει την απορρόφηση του προϊόντος δίνοντας (για τη φετινή σοδειά) οκτώ ευρώ στο κιλό για το ανοιχτό φιστίκι και γύρω στα έξι για το κλειστό. Οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ που παίρνουν το προϊόν χαρακτηρισμένο ΠΟΠ, πληρώνουν γύρω στα 10 ευρώ, με την τιμή πώλησης στην λιανική να κυμαίνεται από 13,6 μέχρι 16 ευρώ....]
Και εγώ που δεν είμαι ΠΟΠ σε αυτήν την τιμή θα πουλήσω, όταν πουλήσω, ίσως και παραπάνω αν έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα. Ποιό το νόημα συνεπώς να ξοδεύεστε με τα ΠΟΠ; Οποιαδήποτε στιγμή εμφανιστεί κάποιος άλλος με την ίδια ποιότητα αλλά χαμηλότερη τιμή (μεγαλύτερο περιθώριο), θα τον προτιμήσουν οι έμποροι, η Κίνα για παράδειγμα, (βλ. εδώ: Φιστίκια Αιγίνης από το Πεκίνο!). Τότε να δεις πως θα φτιάξουν μια ιδανική εικόνα γι'αυτό το κερδοφόρο προϊόν, που θα τη βλέπει η Αίγινα και θα απορεί.

Το 2004 όμως τα πράγματα δεν ήταν και τόσο καλά:
"Στη Δυτική Φθιώτιδα και, συγκεκριμένα, στο χωριό Καστρί του Δήμου Μακρακώμης, φέτος, οι αγρότες πούλησαν ακτινίδια προς 0,15 λεπτά (πέρσι 0,70 λεπτά), ενώ στην τοπική αγορά πωλούνται προς 3 ευρώ το κιλό. Το ίδιο και στο διπλανό χωριό, τη Μάκρη, όπου οι φυστικοπαραγωγοί αναγκάζονται, λόγω εισαγωγής, να πουλάνε προς 4 ευρώ το κιλό, ενώ το «Κελιφωτό Φθιώτιδας» είναι προϊόν ονομασίας προέλευσης." Ριζοσπάστης 10 Νοέμβρη 2004. Οικονομία, Αγρότες. Μαχητικά συλλαλητήρια, αγωνιστικές συγκεντρώσεις. Ήταν τότε που η Ασία είχε πέσει κάτω από 300.000 τόνους (πτώση και Ιράν και Τουρκία και Συρία) αλλά οι ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει τους 150.000 τόνους. (βλ. εδώ). Ποιός καθορίζει τις τιμές συνεπώς;

Από τη διαμαρτυρία για τον ΕΛΓΑ και την Ακαρπία (Εκτός ... αποζημιώσεων και το φιστίκι) μαθαίνουμε ότι:
"Στο Νομό Φθιώτιδας και ειδικότερα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μάκρης, Αρχανίου και Πλατυστόμου του Δήμου Μακρακώμης, καλλιεργείται φυστίκι τύπου Αίγινας με την επωνυμία Κελυφωτό Φυστίκι Φθιώτιδας και με σήμανση Π.Ο.Π. σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1107/1996 (L.148/21.06.96).Η σημασία του προϊόντος είναι ιδιαίτερα υψηλή για το Νομό Φθιώτιδας και μάλιστα σε κάποιες περιοχές του Νομού η καλλιέργεια φυστικιάς αποτελεί μονοκαλλιέργεια και το κύριο γεωργικό εισόδημα των παραγωγών της. Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μάκρης υπάρχει έκταση 3.000 στρεμμάτων συμπαγούς φυστικεώνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο της Νότιας Ευρώπης.
Η ετήσια παραγωγή του Νομού, σύμφωνα με την εκτίμηση των φυστικοπαραγωγών, υπήρξε φέτος μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το παρελθόν εξαιτίας κυρίως της ανομβρίας. Επιπλέον, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά και της πρώιμης άνθησης, το ποσοστό ανοιχτού-κλειστού κυμάνθηκε φέτος κλειστό προς ανοιχτό σε αναλογία 1:2, ενώ η συνηθισμένη τιμή άλλων χρήσεων είναι περίπου 1:3,5. Ειδικότερα, στο Δήμο Μακρακώμης και ύστερα από τις εκτιμήσεις των πωλήσεων των παραγωγών, η παραγωγή του 2008 δεν έφτασε τα 300.000 κιλά, ενώ η ετήσια παραγωγή είναι 500.000 κιλά κάθε χρόνο."
Άρα έχουμε ένα προϊόν ΠΟΠ που παράγεται σε κάποια διαμερίσματα στο Δήμο Μακρακώμης με δυναμικό παραγωγής 500 τόνων (6.500 ή 9.500 τόνους  η Ελλάδα και απο αυτούς 700 τόνους η Αίγινα, 1.500 τόνους οι Αυστραλοί, 3.000 τόνους λέει ότι βγάζει το Bronte μια φορά στα 2 χρόνια, 205.000 τόνους η Καλιφόρνια,  ) και έναν μοναδικό ενιαίο αγρό 3.000 στρεμμάτων. Αν είχαμε τις παραγωγές που λένε οι Ιταλοί, 120 κιλά ανά στρέμμα, μόνο ο ενιαίος αγρός θα έδινε 360 τόνους. Απορία: αν δίνει μόνο 700 τόνους η Αίγινα και άλλους 500 η Φθιώτιδα, πως φτάνουμε στους 6.500 - 9.500 τόνους ως χώρα; Το υπόλοιπο βγαίνει από τα Μέγαρα ή είναι εκτός ΠΟΠ;
Πάντως η εικόνα του google earth (Αύγουστος 2004) από το δρόμο Μακρακώμης (νότια) - Αρχάνι (βόρεια) τα λέει όλα. Εκεί όντως η καλλιέργεια έχει δυναμική. Μπράβο τους!!! Πόσοι και πόσα δένδρα ή εκτάσεις να είναι άραγε; Οι Ιταλοί από το Βronte σίγουρα θα ζήλευαν αυτά τα κτήματα. Εκεί δεν έχω καταλάβει ακόμα που βρίσκονται οι φιστικιές που παράγουν 2.000 τόνους.

Ευτυχώς στη Φθιώτιδα το σκέφτηκαν και δεν έβαλαν στο ΠΟΠ μόνο την Μακρακώμη για να  μην πάθουν ότι έπαθε και η Καλαμάτα με το ελαιόλαδο. (βλ. εδώ). Τώρα αν κάποιος πιο ψηλά, με όραμα, σκεφτόταν να βάλει όλο το ελληνικό φιστίκι τότε ίσως να ήταν ακόμα καλύτερα για όλους γιατί θα είχαμε ποσότητες να εμπορευτούμε. Ας το αφήσουμε όμως να δούμε τι θα βρούμε παρακάτω για το κελυφωτό της Φθιώτιδας.

Το 2008 το κελυφωτό Φθιώτιδας είχε πρόβλημα στην παραγωγή. "Η φετινή παραγωγή είναι μικρή και ανέρχεται στους 180 τόνους περίπου ενώ πέρσι είχαμε 300 – 350 τόνους." λέει ο κ. Μάκης Μπούργος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συν/σμού Φυστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας σε άρθρο στον Αγρότυπο. Που είναι συνεπώς οι 500 τόνοι που ήταν 350 και έγιναν 180; Άντε μετά να μας πάρουν στα σοβαρά !!!
Πάντως το 2008 πρέπει να έπιασαν καλή τιμή (όλοι εξάλλου την ίδια είχαμε) όπως μαθαίνουμε από την σελίδα http://4epohes.blogspot.com/2008/09/blog-post_05.html (sorry, Ζ.Γ. αλλά θα μεταφέρω αυτούσιο το απόσπασμα γιατί άλλαξε η διεύθυνση του blog (έγινε http://4epohes.com/) και ίσως χαθεί κάποια στιγμή. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση) :
"ΤΟ ΦΥΣΤΙΚΙ ΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΕΙΝΑΙ..ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟ
Ικανοποιητικές είναι οι τιμές που απολαμβάνουν φέτος οι φυστικοπαραγωγοί της Μάκρης στη Φθιώτιδα αφου ειναι αυξημένες εως και 30% σε σχέση με την περυσινή περίοδο.Οπως μάλιστα τονίζει ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού φυστικοπαραγωγών της περιοχής Δημήτρης Αργυρίου παρά την έντον λειψυδρία του καλοκαιριού τα φυστίκια ειναι ποιοτικά και αναμένεται να μην καλυφθούν για τη σαιζόν αυτή ούτε οι εγχώριες ανάγκες.Την ίδια στιγμή οπως λέει ανοίγονται νέοι δρόμοι για το μέλλον της καλλιέργειας που χρόνια τώρα στηρίζει οικονομκά μια ολοκληρη περιοχή στη Δυτική Φθιώτιδα..
Αναρτήθηκε από ZΓ. στις 5.9.08
"

Η ομάδα στην Φθιώτιδα φαίνεται να κάνει καλή δουλειά πάντως. Μέχρι και ξένοι ερευνητές ήρθαν να την επισκεφθούν όπως διαβάζουμε στη σελίδα από το Σμόκοβο.:
"Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν προκαλέσει οι Φιστικιές της Μακρακώμης, τις οποίες επισκέφθηκαν πρόσφατα ερευνητές από διάφορες περιοχές του πλανήτη, για να τις θαυμάσουν από κοντά και να δουν τις καλλιεργητικές τεχνικές των ντόπιων παραγωγών.
Εδώ και 50 χρόνια, στον διευρυμένο δήμο της Φθιώτιδας, οι αγρότες έχουν επενδύσει χρήματα και όρεξη για δουλειά στην καλλιέργεια της Φιστικιάς και το αποτέλεσμα τους έχει δικαιώσει, αφού το προϊόν που παράγεται είναι ποιοτικό και πιστοποιημένο ως ΠΟΠ.
Το «κελυφωτό φιστίκι» όπως χαρακτηρίστηκα ονομάζεται έχει μπει για τα καλά στις αγορές του εξωτερικού και αν μη τι άλλο προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Οι ειδικοί ερευνητές, έμειναν καθ΄ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στη Μακρακωμη ενθουσιασμένοι, από τους Φιστικεώνες που επισκέφθηκαν, ενώ δεν παρέλειψαν να δουν από κοντά και μια μονάδα επεξεργασίας του προϊόντος."


Πρόκειται μάλλον για την επίσκεψη στα πλαίσια της 14ης συνάντησης της ομάδας  GREMPA που έγινε αρχές Απριλίου στην Αθήνα.

Σόκ επαθα όταν είδα τις φωτογραφίες στη σελίδα με τίτλο "Φιλέτο γλώσσας πανέ με κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας και ζουλιέν λαχανικών" δείτε και μόνοι σας εδώ και θα καταλάβετε γιατί. Έστειλα ήδη μήνυμα στην εταιρεία να διορθώσουν τις εικόνες και να βάλουν τουλάχιστον κελυφωτό φιστίκι και ας μην είναι Φθιώτιδας, να είναι τουλάχιστον κελυφωτό. Έτσι είναι, ο κόσμος μέχρι τώρα ήξερε το αιγίνης και το αράπικο. Τώρα ποιός ξέρει τι είναι το Φθιώτιδας; Αν δεν ξερουν στην Ελλάδα τι να πουν και οι ξένοι. Δείτε τι έπαθε η Νομαρχία Φθιώτιδας που πήγε μέχρι την Κοπεγχάγη τον Οκτώβριο του 2009 και πρόσφερε στον κόσμο φιστίκια Αιγίνης στο Quality travel Fair '09. Καλό ε! Πάλι τζάμπα διαφήμιση η Αίγινα.

Λίγο παρακάτω από το Λαμία blogs μάθαμε ότι ένα απο τα θέματα που απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας στις 23/7/2009 ήταν το παρακάτω:
"ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: «Στήριξη του κελυφωτού φιστικιού Φθιώτιδας μέσα από μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του μύκητα Camarosporium (Botryosphaeria dothidaea) και του προβλήματος των μυκοτοξινών». Ορισμός δύο εκπροσώπων της ΝΑΦ για το παραπάνω έργο με τους αναπληρωτές τους, και τον ορισμό Προέδρου της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης-Παραλαβής των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης.Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρνάβας Γιάννης."

Μάλιστα!!! Γι'αυτό λέω ότι εκεί υπάρχει όρεξη. Το καμαροσπόριο συνεπώς δεν απασχολεί μόνο εμένα, αλλά και τα χιλιάδες στρέμματα στη Φθιώτιδα. Τι μικρή που είναι η Ελλάδα ρε παιδί μου.  Μήπως εκεί έχει υψηλή υγρασία λόγω του Σπερχειού; Για τις μυκοτοξίνες (αφλατοξίνες) όμως κάτι διάβασα ότι έκαναν και οι Αιγινίτες μετά το πρόβλημα του 2005 (βλ΄ άρθρο).  Μήπως έχουμε κάποια επικάλυψη; Εδώ κάτι λείπει για να μην γίνονται τέτοιες έρευνες πανελλαδικά όπως γίνεται αλλού (Καλιφόρνια, Αυστραλία). Τι να λέει άραγε η εισηγητική έκθεση για την υπογραφή της σύμβασης; Ποιό είναι το πρόβλημα και κατά πόσο μας αφορά; Γιατί εμείς να μην μάθουμε τίποτα; Έχουν κάποιο ειδικό κονδύλι οι παραγωγοί και οι  Νομαρχίες Πειραιά και Φθιώτιδας για τη χρηματοδότηση τέτοιων ερευνών ή πρόκειται για λεφτά και από τους δικούς μας φόρους; Ας μας πει κάποιος κάτι!!!! Μαζί σας είμαστε και εμείς.

Το θέμα όμως με το καμαροσπόριο στη Φθιώτιδα δεν ξεκίνησε το 2009. Το 2007 ο συνεταιρισμός είχε κάνει αίτηση στο Υπουργείο για έγκριση ενός σκευάσματος γι΄αυτήν την ασθένεια με ενεργή ουσία azoxystobin και το Υπουργείο απάντησε θετικά. Το έγγραφό του ΥΠΑΑΤ είναι ενδιαφέρον γιατί δείχνει ποια διαδικασία ακολουθείται αλλά και τι περιλαμβάνει μια έγκριση. Εκτός από αυτά μάθαμε και τη διεύθυνση του συνεταιρισμού φιστικοπαραγωγών Φθιώτιδας και την επωνυμία του "ΦΘΙΑ". (1ο χλμ. Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, 35100 Λαμία (ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ Α.Ε.).
Στις 15/3/2007 έκανε την αίτηση ο "ΦΘΙΑ" και στις 24/7/2007 απάντησε το Υπουργείο !!!!! Σε 4 μήνες, πολύ καλά Μπράβο!
Από αυτό το έγγραφο όμως μου γεννήθηκαν δύο απορίες:
  • Η έγκριση αφορά μόνο τη Φθιώτιδα; Οι άλλοι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;
  • Το έγγραφο λέει ότι για την προστασία των καταναλωτών το μέγιστο όριο υπολειμμάτων Αzoxystrobin είναι 0,05 mg/κιλό φιστικιών (φαντάζομαι ψίχας). Αυτό έχει μια 5 ετία που χρησιμοποιείται στην Αμερική. Δεν άκουσα  να γίνεται έλεγχος για  Strobilurines (Azoxystrobin) στα εισαγώμενα προϊόντα. Αυτό το θέμα θα το ξαναδούμε γιατί κάπου βρήκα μια λίστα με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα κελυφωτά στις ΗΠΑ και θέλω να τη δώ με προσοχή. Πάντως κάπου διάβασα ότι η Ρωσία στις εισαγωγές ζητάει πλήρη λίστα με τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν στο κάθε προϊόν. Βγάζουν άκρη άραγε οι Ρώσοι; και αν ναι πως, να το κάνουμε και εμείς;
Με την πιστοποίηση, οι αναφορές στο ΠΟΠ Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Χαρακτηριστικά αναφέρω αυτή στη σελίδα Category:Greek recipes της Cookipedia όπου κάποιος πρέπει να φροντίσει να συμπληρώσει τον σχετικό σύνδεσμο. Θα το έκανα εγώ αλλά δεν νομίζω να ξέρω τόσα πολλά. Βάλτε και καμμία συνταγή να ψάχνει ο κόσμος να βρεί κελυφωτό Φθιώτιδας. Αν θέλετε βάλτε και καμμία πηγή που μπορούν να το βρούν. Βρήκα μια πηγή εδώ για τα Κελυφωτά φιστίκια Φθιώτιδας που μεταποιεί και διακινεί μια εταιρεία από τα Γιάννενα, ΕκΦύσεως λέγεται.
[6,61 €/200γραμμάρια = 33,05 €/κιλό, πόσο είπαμε πουλάει φέτος ο παραγωγός: 8 €/κιλό το ανοικτό και 5 το κλειστό και είναι ευτυχής. Δηλαδή στον καταναλωτή  4,41 φορές η τιμή του ανοικτού και  6,61 φορές η τιμή του κλειστού, γιατί μάλλον για σπασμένο κλειστό πρόκειται. Μπράβο!!! πάλι για άλλους δουλεύουμε. Και μετά λέμε ότι δεν πουλιέται το ελληνικό και πουλιέται το Καλιφόρνιας. Ποιός να το πάρει με 33 €/κιλό. Θα χάσουμε όλα τα ράφια με αυτές τις πρακτικές].
ΩΩΠΣ, η Αίγινα και τα Μέγαρα την πάτησαν. Είναι κάτω κάτω στη λίστα στο Category:Greek recipes της Cookipedia και φαίνεται πρώτο το Κελυφωτό Φθιώτιδας. Αν όμως η Αίγινα γυρίσει το όνομά της σε "Αιγίνης κελυφωτό φιστίκι", τότε θα την βγεί σε όλους, θα μπεί μάλιστα πρώτη στη λίστα των Ελληνικών ΠΟΠ πριν και από το Ακτινίδιο Σπερχειού (και αυτό από τη Φθιώτιδα). Εκτός από την αναφορά της Φθιώτιδας που είναι κενή και αυτή της Αίγινας και των Μεγάρων είναι κενές. Να δω τι διαφορετικό μπορεί να γραφτεί για να δοθεί μάχη σε διεθνή ύδατα!!! Πάντως αν είχαμε όλοι μια ονομασία "Ελληνικό φιστίκι κελυφωτό" δεν θα υπήρχαν τέτοια προβλήματα και θα βοηθούσαμε όλοι στη μάχη καιδεν θα μας κορόιδευαν οι έμποροι αναμιγνύοντας ΠΟΠ και μη ΠΟΠ. (τώρα που το λέω ας κάνω μια αρχή, αλλάζοντας το όνομα του blog από "Φιστίκι Κελυφωτό" σε "Ελληνικό φιστίκι κελυφωτό").



Οι φορείς πάντως, Νομαρχία και δήμος είναι "αλλού". Στην ιστοσελίδα του Δήμου Μακρακώμης λέει: ¨"Το "κελυφωτό φυστίκι Φθιώτιδας", προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, έχει τη δική του γιορτή κάθε χρόνο στην περιοχή όπου καλλιεργείται περισσότερο.". Έχω από το χθές που μάταια ψάχνω να βρω κάποια σχετική πληροφορία ή παραπομπή. Στα κελυφωτά φιστίκια Μάκρης γίνεται και μια αναφορά στην παράγραφο "Γαστρονομία - Ψυχαγωγία" και στην παράγραφο "Περιβάλον - Ανάπτυξη" της ιστοσελίδας του Δήμου Μακρακώμης, την παλιά και την νέα και τίποτα παραπάνω.
Αν βρείτε κάτι για τη γιορτή πείτε μου.

Να υπενθυμίσω ότι από εδώ, από το Αρχάνι, είναι και ο βιοκαλλιεργητής κ. Κουτλής που εντόπισα σε άλλο άρθρο.Αν είχε και κανένα e-mail μπορεί και να είχα ήδη επικοινωνήσει μαζί του.

Αρκετά μάθαμε για το Κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας. Ίσως κάποια στιγμή επανέλθω να τα συμπληρώσω και να τα βάλω σε άλλη τάξη. Το καλύτερο θα ήταν όμως να τα έβαζαν οι εμπλεκόμενοι σε τάξη φτιάχνοντας καμία ωραία ιστοσελίδα που να πουλάει. Τι να πρωτοκάνει το κράτος;

Για την ώρα θα περιμένω πληροφορίες σας και σχόλια για να γίνουμε καλύτεροι.

'Αλλες πηγές για το Κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας


6 σχόλια:

  1. Παρακαλειται οποιος παραγωγός μπορεί να ενημερώσει για την καμασπορία του φυστικιού αιγίνης, εχω μερικα δένδρα στην Αττική. το e-mail μου ειναι dctsitsis@yahoo.gr.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kalo einai ke fistiki na anaferontai kai oi nerokoubalites kapoiwn prvtovoyliwn kai draasevn gia to kelyfwto fistiki Fthiotidas opos kos o G,Zakynuinos me 20 eti syndromi stous paragwgous tis fthiotidas kai epistimonikow ypeythinos tou nomarxiakou programmatos gia to kamarosporio kai tis aflato3ines

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ για τα σχόλια.
    Δυστυχώς δεν έχω κάτι άμεσα διαθέσιμο για το καμαροσπόριο σε δημοσιεύσιμη μορφή. Θα το κάνω όμως αν δεν το έχει κάνει κάποιος άλλος.
    Σε ότι αφορά τον Δρ. Ζακυνθινό, παρακολουθώ το έργο του και νομίζω ότι έχω κάνει αναφορές σε όλες τις διαθέσιμες δημοσιεύσεις του. Για το νομαρχιακό πρόγραμμα που αναφέρετε και μας ενδιαφέρει και εμάς δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση στο διαδίκτυο (εκτός αν μου ξέφυγε τίποτα).
    Ευχαριστώ για τη συμβολή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα,εχω 12 μεγαλες φιστικιες και καθε χρονο τα φυστικια πανε χαμενα.Φετος θα ηθελα να τα μαζεψω για προσωπικη μου χρηση.
    Ξερει καποιος που μπορω να τα παω να μου τα φτιαξουν ψημενα με αλατι ετσι οπως τα πουλανε στο εμποριο?
    Ειμαι κατοικος Αθηνας οποτε αν υπαρχει κατι εδω κοντα.
    Ευχαριστω πολυ.Το e-mail μου ειναι: audi.a3.ambition@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. audi.a3.ambition δεν ξέρω αν σας απάντησαν για το ψήσιμο, αλλά δυστυχώς δεν ξέρω που θα μπορούσατε να πάτε στην Αθήνα για ψήσιμο. Πάντως να ξέρετε ότι μπορείτε και μόνος σας ακολουθόντας την συνταγή στη σελίδα
    http://www.agro-tour.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=310&Itemid=64
    Εγώ τουλάχιστον έτσι τα κάνω. (χωρίς το χασομέρι του στεγνώματος σε χαρτί). Τελευταία για πιο γρήγορα τα ψήνω και στον μικροκυμάτων 5-7 λεπτά. Με λίγο ψάξιμο θα το βρείτε το κόλπο αρκεί να έχετε υπομονή και αρκετά φιστίκια για πέταμα.
    Ελπίζω να βοήθησα. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας έχει δικιά του ιστοσελίδα http://www.kelyfoto-fistiki.gr/index.html .

    ΑπάντησηΔιαγραφή